En Sıcak Konular

Sigaranın dişlere zararı

14 Mayıs 2015 11:20 tsi
Sigaranın dişlere zararı DentGroup Periodontoloji Uzmanı Dr. İlay Maden, uzun süredir her gün sigara içen, 65 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 41’inin dişlerini tümüyle kaybettiklerini belirtiyor.

Sigaranın hayata ve sağlığa olan olumsuz etkileri, kanser, akciğer ve kalp hastalıklarıyla sınırlı değil. DentGroup Periodontoloji Uzmanı Dr. İlay Maden, sigara bağımlılığının, erişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70’ine neden olan, dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklar olarak bilinen periodontal hastalıklara yakalanma olasılığının ciddi oranda arttığını vurguluyor.

Vücudun diğer pek çok organı gibi, ağız ve dişler de sigaraya karşı korumasız kalıyor. Periodontal hastalığın, dişetlerine, kemiğe ve dişi saran diğer dokulara saldıran bir enfeksiyon olduğunu anlatan DentGroup Periodontoloji Uzmanı Dr. İlay Maden, düzenli sigara kullanımının periodontal hastalığın oluşması ve ilerlemesinde en belirgin risk faktörü olduğu gibi, hastalığın teşhisi ve tedavisini de güçleştirdiğini belirtiyor.

Dr. Maden, “Sigara diş etlerini bakterilere karşı daha savunmasız hale sokuyor, hastalığın erken belirtilerinin ortaya çıkmasını engelliyor, tedaviye yanıtı zayıflatıyor. Sigara dumanında bulunan formaldehyde, karbon monoksit, amonyak ve arsenik gibi 4000'den fazla kimyasal iyileşme işlemini yavaşlatıp, periodontal tedavinin etkisini azaltıyor.  Sigara yüzünden iyileşme de sınırlı bir süre korunabiliyor. Sigara dişetinde enfeksiyon ve dişleri çevreleyen kemikte de erimelere neden oluyor. Kemik erimesi ile dişin destek dokusu azalıyor ve zamanla dişler kaybedilebiliyor. Puro, pipo ve tütün çiğnemek gibi diğer tütün ürünleri de benzer toksinler içerir ve tamamen aynı sonuçları doğuruyor” uyarısını yapıyor.
Tedaviyi de zorlaştırıyor ve etkisizleştiriyor…
 

Periodontal hastalıkların, dişeti iltihabı (gingivitis) ile başladığını, bu aşamanın periodontal hastalığın erken dönemi olduğunu ifade eden Dr. Maden,  hastalığın gelişimini ise şöyle anlatıyor: “Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Sigara içenlerde hastalık daha fazla ilerlerken bu belirtiler de görülmeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen kemikte geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Periodontitis, periodontal hastalıkların daha ilerlemiş safhasıdır. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte dişleri saran alveol kemiğinde de hasar oluşur. Diş ve dişeti arasında periodontal cep yani besinlerin ve mikroorganizmaların birikebileceği bir boşluk oluşur. Periodontal cep varlığı infeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar, hatta dişler çekilmek zorunda kalabilir”

Sigara içenlerde gingivitis ve periodontitisin daha şiddetli olduğunu kaydeden DentGroup Periodontoloji Uzmanı Dr. İlay Maden, “Sigara içenlerde diştaşı birikimi daha fazla olur ve bu yüzden de  periodontal hastalığa yatkındırlar. Tütün dumanı bazı bakterilerin çoğalmasına olanak sağlayarak çeşitli enfeksiyonların oluşmasını kolaylaştırabilir. Bu risk sigaranın tüketim dozuna da bağlıdır. Fazla sigara tüketimi, risk oranını da artırır. Sigarayı daha uzun süre içenler, daha fazla kemik kaybı riskine sahiptir.

Sigara dişetine yeterli oksijen ve kan hücrelerinin ulaşmasına engel olur. Bu durum dişetinin kendini koruyucu ve tamir edici özelliğini zayıflatır. Lokal oksijenin azalması, dişeti hastalığına sebep olan bakterilerin çoğalmasını sağlar. Ağız bakımının aksaması ve diştaşları bakterilerin diş yüzeyine tutunmasını kolaylaştırır. Tütün ürünleri de dişetinin savunma düzenini bozar. Tedavi şansı hastanın sigaradan uzak durma iradesine ve ağız bakımına bağlıdır” saptamasında bulunuyor.

 

 


Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,847 µs