En Sıcak Konular

Türk tarımında GDO krizi!

4 Mayıs 2015 09:49 tsi
Türk tarımında GDO krizi! GDO krizinin vurduğu soya şimdi de karaborsaya düştü

Yeniden patlak veren GDO krizi 400 dolarlık 1 ton soya yemini 650 dolara çıkardı. İthalat siparişleri durdu. Kanatlı sektörü sıkıntıya girdi. Yem satıcılarının elinde stok kalmadı.
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkan Yardımcısı Bekir Taşkaldıran, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) bulaşığı tespit edildiği için ithal soya ve mısırın ülkeye sokulmamasının ardından, soyanın karaborsaya düştüğünü bildirdi.



İthalat yapmaktan korkuyorlar

Tekrar geri çevrileceği korkusuyla yem sanayicilerinin ithalat siparişi vermeye çekindiklerini belirten Taşkaldıran, tonu 400 dolara satılan soyanın 650 dolara çıktığını söyledi. Taşkaldıran, özellikle soyadan başka seçeneği olmayan tavukçuluk ve yumurta sektörünün ciddi sıkıntıya girdiğini kaydetti.

300 bin ton geri gönderildi


Taşkaldıran BUGÜN’e yaptığı açıklamada, 300 bin tona yakın ithal yemi gümrük ve limanlardan geri çevrilen yem sanayicilerinin, stoklarının tükenme noktasında olmasıyla başlayan krizde soyanın karaborsaya düştüğünü bildirdi. Yumurta ve et tavukçuluğunda temel hammaddenin soya olduğunu kaydeden Taşkaldıran, alternatif bulunmadığından tonu ortalama 400 dolara satılan, hatta 380 dolara dahi alınabilen soyanın 650 dolara fırladığını söyledi.

Tavuk eti fiyatı arttı


Hammadde maliyetindeki artış hemen raflara yansıdı. Bütün tavuğun kilogram fiyatı marketlerde 8 lirayı aştı.

Ağır para cezaları var

Dünyada ekilen soyanın yüzde 85’inin GDO’lu olduğunu, bu nedenle üründe GDO bulunmasa bile taşınan depolarda GDO bulaşığının çıktığını belirten Taşkaldıran, müsadere ve para cezası gibi ağır yaptırımlarla karşılaştıklarını belirtti.

Diğer sektörler de zarar görecek

GDO ile ilgili yasanın AB mevzuatına uygun olması için defalarca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurduklarını belirten Taşkaldıran, “Bu kanun AB müktesebatına uygun şekilde yeniden çıkmadığı sürece, sadece hayvancılık sektörü değil, gıda ve diğer birçok sektör zarar görecektir” dedi.  GDO’nun zararlarının bilim insanları tarafından ele alınması gerektiğini vurgulayan Taşkaldıran, ülke olarak GDO’ya tamamen karşı olma imkanının bulunmadığını ileri sürdü.

Çiftçinin işi elinden alınıyor

GDO’ya Hayır Platformu üyesi sivil toplum örgütleri ise, GDO’lu ürünlerin insan sağlığına ve doğaya zararlı olduğu gibi, üretim modeli nedeniyle çiftçilerin bitki üretme hakkını ellerinden aldığını savunuyor. Platform, ürettiği üründen tohumunu ayırıp yeniden üretim yapan çiftçinin “bitki üretme hakkının”, bazı tohum şirketleri tarafından GDO’lu tohumlara patent alınarak yok edildiğini öne sürüyor.

Yelda ATAÇ- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 2,844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,624 µs