En Sıcak Konular

Cildinize dikkat edin !

9 Nisan 2015 10:23 tsi
Cildinize dikkat edin ! Cilt düşmanlarıyla hangi silahlarla mücadele etmemiz gerek?

Güneş, kötü hava koşulları, stres, bilgisayarla olan ilişkimiz, geç uyumak, dengesiz beslenme cildi yaşlandıran ana düşmanlar. Yrd. Doç. Dr. Zahide Eriş Eken cilt düşmanlarıyla hangi silahlarla mücadele etmemiz gerektiğini açıkladı.


Düşmanları tanımak onlara karşı güçlü silahlarla baş etmemizi sağlar. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Dermatoloji Bölümden Yrd. Doç. Dr. Zahide Eriş Eken, ilerleyen yıllara rağmen, sağlıklı, bakımlı ve güzel bir cilt bütünlüğü için adımlara dikkat çekti ve bu adımları aktardı…


Yaşam biçiminizi gözden geçirin!


Yaşam biçimimiz, diyet, genetik yapı ve kişisel özellikler. Örneğin sigara içmek serbest radikalleri açığa çıkararak kırışıklıkların artmasına yol açıyor ve cilde zarar veriyor. Başka sebepler de var tabii kırışıklıkları ve lekeyi artıran; mesela güneş ışınları ve hava kirliliği cilt altı yağ dokusu desteğinin azalmasına yol açıyor. Stres, günlük mimiklerimiz, obezite ve uyku pozisyonumuz bile cilt yaşlanmasına etki ediyor.

Cilt su kaybedince…

Yaşla birlikte cilt su kaybettiğinden ve yağ dokusu azaldığından ciltte kuruluk artar. Kışın bu kuruluk daha fazla olduğundan yaşlılarda kış kaşıntısı oluşmaktadır. Ayrıca yaşla birlikte lenf drenajı azalır ve östrojen üretimi azalır ki bunlar da cildi destekleyen faktörlerdir.

Mutlu yaşa, genç kal!

Ruh sağlığımız da cildimiz yaşlanırken etkileyici faktörlerdendir. Mutlu olduğumuz zamanlarda cildimizin parlaması da bu sebepledir.

Biz yaşlanırken doğal olarak oluşan cilt değişiklikleri nelerdir?

- Cilt daha kabalaşır.

- Cilt üzerinde tümörler gibi bazı lezyonlar gelişir.

- Cilt elastikiyetini yitirir.

- Üst cilt tabakası incelir ve hassaslaşır. İncelen üst tabaka sonucu alt cilt tabakası da kötü yönde etkilenir.

- Cilt daha çabuk incinir ve morarmaya meyillidir. Bunun sebebi ise ciltte incelen damar duvarlarıdır.

- Yağ dokusu kaybı yanaklarda, çenede burunda ve göz çevresinde gelişir ve yorgun görünüm olmasına sebep olur.

- Ağız kenarları ve çenede bulunan kemiklerde küçülme olur ve 60 yaşından sonra ağız kenarlarında büzüşme daha belirgin hale gelir. Burundaki kıkırdak dokusu kayba uğrar ve burun ucu daha düşük görünmeye başlar.

Yanlış uyuma pozisyonlarına son!

Cilt değişikliklerini etkileyen diğer faktörler mimikler, uyuma pozisyonu gibi durumlardır. Cilt elastikliğini kaybettiğinde kaşlar, göz kapağı, yanaklar ve çene altı bölgeler ve kulak memeleri yerçekimi etkisiyle sarkmaya başlar.

Yaşlanınca ortaya çıkar

Güneş ışınlarına aşırı maruziyet yaşlanma etkilerinde en büyük suçlulardandır. Güneş maruziyeti zamanla elastin liflerde hasarlanmaya yol açar. Elastin lif kaybı sonucu deri elastikiyetini kaybederek sarkar. Ayrıca morarmaların ve yaraların iyileşmesi uzun sürer. Fakat bu etkiler gençken değil yaş ilerledikçe ortaya çıkar.

Eyvah mimiklerim çok belirginleşti!

Mimiklerle oluşan çizgiler 30-40 yaş arası iyice belirgin hale gelir.  Alında paralel çizgiler, burundan aşağı bölge ve ağız çevresinde dik çizgiler belirgin hale gelir. Sürekli yüzüstü yatmak şakak ve yanakta çizgileri artırr. Sigara içenlerde daha fazla kırışıklık oluşur.

Sağlıklı bir cilt=İyi bir bakım

Cildin yaşlanmasını önlemenin en kolay yolu gençken cildimize sağlıklı ve düzenli bakım sağlamaktır. Bu süreçte cildin nem desteğini sağlamak, özellikle A vitaminli yiyecekler ve kremler cildin yapısını korumasında faydalı olur. Ayrıca antioksidanlar, omega-3 ve omega-6 da cildin yapısını korumasında faydalı olacaktır.



Bu haber 1,182 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,951 µs