En Sıcak Konular

Kilo vermede 7 hata!

24 Mart 2015 12:40 tsi
Kilo vermede 7 hata! Yaz mevsimi yaklaşıyor. Herkes bir diyetin ucundan tutmaya başladı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bilinçsiz diyet uygulayanlar aslında vücuduna büyük kötülük yapıyor.

Yanlış diyetlerle metabolizma yavaşlıyor ve bunun sonucunda kilo kaybında direnç oluşuyor. İşin daha da kötüsü bozulan metabolizma nedeniyle ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkmaya başlıyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu metabolizmayı bezdiren ve önemli sağlık sorunlarına yol açan 7 diyet hatasını anlattı.

1- Karbonhidratı kesmek

“Diyete başladım ekmek, pilav, makarna yemiyorum.” Özellikle bahar ve yaz aylarında sıklıkla duyduğumuz cümlelerden biri. Fakat diyetten tamamen çıkartılan karbonhidratlar ilerleyen dönemlerde hızlı kas kaybı, yorgunluk, bitkinlik, sinirsel gerginlik ve ani tatlı krizleriyle sonuçlanıyor. Bunun yanında beynin düzenli olarak çalışabilmesi için kullandığı tek yakıt olan glikoz günlük 50 gr’ın altında alındığında düşünsel fonksiyonlar geriliyor. Herkesin, diyabet hastalarının bile, karbonhidratı belirli ölçülerde tüketmeleri gerekiyor.

2- Bitki çayı ile kilo kaybını hızlandırmaya çalışmak

Bilinçsizce içilen bitkisel çaylar vücuttaki suyu atma ve bağırsak hareketlerini hızlandırma gibi süreçler oluşturarak tartıda geçici yanılgılara sebep olabiliyor. Çayların bilinçsizce ve fazla tüketimi; karaciğerde toksik etki, kalp ritminde düzensizlik, tansiyonda ani değişimler, böbreklerde hasar ve vücuttan aşırı su atımı gibi ciddi zararlara yol açabiliyor.
Bu nedenle mutlaka bir uzmana danışarak tüketilmesi gerekiyor.

3- Rihanna, Shakira ve Madonna diyetleri uygulamak

Moda diyetler, özellikle metabolik bir rahatsızlığınız varsa, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Üstelik herkesin uygulayacağı diyet aynı olmuyor.

4- Zayıflama ilacı kullanmak


Uzmana danışılmadan bilinçsizce tüketilen zayıflama hapları; böbrek yetmezliği, kalp krizi, tiroit hormonlarında dengesizlik, karaciğerde toksik etki, bağırsak faaliyetlerinde anormallikler ve sinir siteminde kalıcı hasara yol açabiliyor.

5- Bazı besinleri yasak listesine almak


Patates, havuç, bezelye, mısır ve muz, içeriklerindeki onca zenginliğe rağmen maalesef ilk vazgeçilen besinler arasında yer alıyor. Fakat bir besini listeden tamamen çıkarmak hem hayat boyu sürdürülemiyor, hem de bu besine olan ilgiyi artırıyor. Bu besinler kilo kaybına engel olmadıkları için porsiyonuna dikkat ederek ve zaman ayarlaması yaparak tüketebilirsiniz.

6- Sporda aşırıya kaçmak

Yeterli enerji ve protein almadan, spor öncesi ve sonrası öğünler belirlemeden bilinçsizce ve uzun saatler yapılan spor; kas kayıpları ve yavaşlayan bir metabolizmadan başka bir şey sağlamıyor. Dünya Sağlık Örgütü haftalık 150 dakika egzersiz öneriyor. Dolayısıyla önce bu eğri sağlanmalı, ihtiyaç varsa sporun dozu uzman eşliğinde artırılmalı.

7- Sınırsızca meyve yemek

Meyveler, besinsel değeri çok yüksek sağlıklı birer besin öğeleri olmakla birlikte, içeriklerinde bulunan früktoz, insülinden bağımsız hareket ederek, çok hızlı bir şekilde karın bölgesinde yağlanmaya yol açıyor. Bu nedenle enerji ihtiyacınıza göre meyveleri belirli porsiyonların üzerinde tüketmemeniz çok önemli.

BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,362 µs