En Sıcak Konular

Uykudan uyandıran kulak çınlamasına dikkat!

17 Mart 2015 11:42 tsi
Uykudan uyandıran kulak çınlamasına dikkat! Kulak çınlaması olarak bilinen Tinnitus; iş, sosyal ve özel hayatı çekilmez bir hale getirebiliyor. Özellikle uykudan uyandıran şiddetteki kulak çınlaması, tümör veya başka hastalıkların belirtisi olabiliyor

Uykudan uyandırabilen, yaşam kalitesini azaltan ve halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen Tinnitus semptomunun belirtilerini ve tedavi sürecini, Medical Park Fatih Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı. Op.Dr. Mehmet Fazıl Yazıcı anlattı...

Kulak çınlaması (Tinnitus) nedir?
Tinnitus; işitme kaybı, dolaşım sistemi hastalıkları, böbrek yetmezliği, kan değerlerinin bozulması gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak çıkabilir. Bu anlamda erken tanı ve tedavi ile önlem alınabilir ve ciddi bir tetkik gerektirmektedir.

Ne kadar sıklıkta gözlenir?
Kulak çınlaması, dünya nüfusunun 1/3'ünde bulunmaktadır. Türkiye'de görülme sıklığı yüksektir. Tinnitus, dışarıdan gelen sesli bir uyarı olmaksızın hastanın ses algılaması olarak tanımlanır. Zil, rüzgar, makine çalışması vs. olarak kulağımıza gelen sesler Tinnitus olarak değerlendirilebilir. Çeşitli tetkiklerden sonra kaynağı belirlenen Tinnitus tedavisinde başarı oranının çok düşüktür. Çoğu kez hastaların bu sesle yaşamaya alışmaları gerekir.

Tinnitus nasıl ortaya çıkar?
Tinnitus, genellikle işitme sinirlerinin mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan uçlarında meydana gelen hasarlardan ötürü gelişir. Bu sinir uçlarının sağlıklılığı doğru ve kesin duymayı sağlar ve bunlarda meydana gelecek bir hasar işitme kaybı ve Tinnitus'a yol açar. İlerlemiş yaşla birlikte sinir uçlarında bazı değişiklikler meydana gelir ve Tinnitus ortaya çıkar.

TEDAVİSİ FARKLI OLUYOR

Kulak çınlaması hangi hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabilir?
Kulak çınlaması bir hastalık olmasının yanında bazen başka hastalıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkabiliyor. Bunların arasında kafatası tümörleri, dolaşım bozukluğu, damar rahatsızlıkları ve kireçlenme yer alıyor. Bu yüzden muayene ve testlerin ihmal edilmemesi ve kulak çınlamasının başka hastalıkların habercisi olup olmadığının öğrenilmesi büyük önem taşıyor. Enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma), denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümör (akustik nörinom) ve işitme kaybı kulak çınlamasına yol açabiliyor. Bunların dışında alerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problemleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, bazı romatizma ilaçları, kimi antibiyotikler ve sakinleştirici ilaçlar da etki eden diğer faktörler olarak gösteriliyor. Tinnitus'un her durumunda tedavisi farklı oluyor. Dolayısıyla uzman kontrolüyle gerçek nedenin tespit edildikten sonra uygun tedavinin yapılması önem taşıyor.

Tinnitus'un azalması için bir şey yapılabilir mi?
Aşağıda yapmanız ve yapmamanız önerilen şeyler Tinnitus'unuzun azalmasına yardımcı olacaktır. Her şeyden önce işitme sisteminin vücudun en hassas ve kırılgan sistemi olduğu hatırlanmalıdır. Bu nedenle aşağıdakileri yapmanız önerilmektedir:
1. Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunun.
2. Kan basıncınızı sürekli kontrol ettirin. Kontrol altında olması için doktorunuza başvurun.
3. Tuz alımını kısıtlayın. Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeğinize tuz eklemeyin.
4. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
5. Günlük egzersizler kan akımınızı düzenler.
6. Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının.
7. Sesten endişelenmeyin. Kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza ve aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildiğince yok saymayı öğrenin. Bu çeşit kontrol ya kişinin kendini tembihlemesiyle ya da maskeleme yöntemiyle başarılabilir.
8. Sinirliliğinizi ve gerginliğinizi en aza indirin.

Başka insanlar kulağın içindeki bu sesleri duyabilir mi?
Objektif çınlamalar; başkaları tarafından da duyulabilen çınlamalardır. Subjektif çınlamalar ise sadece hasta tarafından duyulan çınlamalardır. Bu genellikle olmaz ancak bazı durumlarda dinleyen kişi bir çeşit ses duyabilir. Bu tip Tinnituslar'a objektif Tinnitus denilir. Çoğunlukla ya bir damar anormalliğinden dolayı veya kasların kasılması sonucu orta kulakta meydana gelen seslerden ötürü gelişir.

ENFEKSİYONLAR DA ÇINLAMAYA YOL AÇABİLİR

Kulak çınlamasının sık görülen nedenleri neler?
Kulak çınlamasının altında çoğunlukla basit, geçici ve iyi huylu nedenler yatıyor. Çınlamanın en temel nedenleri başında ise iç kulak bölgesinde yer alan çok hassas olan işitme sinir uçlarındaki hasarlanmalar geliyor. Kulak kiri, kulak zarında sorunlar, kulak enfeksiyonları, alerjik nezle ile sinüzit gibi sorunlar; sık ve düzeltilebilir nedenler arasında yer alıyor. Kulak bölgesine travma, diyabet, tiroit bezi hastalıkları, tansiyon sorunları ve sigara da kulak çınlamasına yol açabiliyor. Yüksek sesli müziğe maruz kalmamak, sigara ve alkol gibi sinir sistemini uyaran maddelerden uzak durmak, kahve, gazoz ve çay gibi içecekleri azaltmak veya uzak durmak, yeterince dinlenmek; alınabilecek tedbirlerdendir.

TEDAVİ YAKLAŞIK 12 SEANS SÜRER

Tinnitus tedavisi nasıl yapılır?

Günümüzde tedavide yeni bir gelişme olan kulağa lazerle biyomanyetik etki oluşturularak yapılan tedavi metodu ile Tinnitus'ta yüzde 75'lik bir tedavi başarı oranı yakalanmıştır. Dolayısıyla halen dünyanın 45 ülkesinde kullanılan bu metodla, son bir yıl içerisinde 2 binin üzerindeki hasta ile yapılan çalışmalarda bin 700'e yakın iyileşme olduğu yayınlanmıştır. Bu yeni yöntemle yüzde 75'lik başarı yakalandığını göstermektedir. Tedavi, çınlamanın konuma göre 12 seans lazerle elektromanyetik dalgalardan oluşur. Yaklaşık olarak 2.5 ay süren bu tedavi, hasar onarımı ve hücre yenilenmesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çınlamayla yaşamada bazı basit tedbirlerin yararı vardır. Genellikle 14-85 yaş arası kişilerde görülen çınlama, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görünmektedir.

ÇINLAMANIN NEDENİ TÜMÖR OLABİLİR!

Kulak çınlamasına aşağıda yer alan belirtilerden birkaçı, hatta biri bile eşlik ediyorsa; zaman kaybetmeden bir hekime başvurun.
1. Çınlamanın dirençli ve ilerleyici olması
2. Baş ağrısı
3. Bulantı ve kusma
4. Baş dönmesi
5. İşitme azlığı
6. Denge bozukluğu
7. Yüz felci gibi şikayetlerin de eklenmesi halinde mutlaka beyin cerrahı tarafından da değerlendirilmesi gerekiyor. 

DİDEM SEYMEN / Sabah



Bu haber 1,456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,501 µs