En Sıcak Konular

Lifli yiyeceklerin kraliçesi: Cennet hurması

6 Mart 2015 16:30 tsi
Lifli yiyeceklerin kraliçesi: Cennet hurması Cennet hurmasının faydaları haberimizde...

Cennet ya da Trabzon hurması 100 gramında 3,6 gr lif içermesiyle dikkat çekiyor. Antioksidan kapasitesi çok fazla olan meyvenin 100 gramı 70 kalori içeriyor. Vitamin ve mineral yüklü olan hurma kalpten göze her organımız için şifa sunuyor.
Mide bağırsak sorunlarından kansere, hipertansiyondan göze kadar karşı koruyucu etkisi olan bu meyve beslenmenizde mutlaka yer almalı.
Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan adım adım cennet hurmasının özelliklerini aktardı.

ANTİOKSİDAN DEPOSU

Sağlık için yaralı olan değerli antioksidanları içerir. Taze meyvesi, likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini gibi diğer antioksidanları da içerir. Aynı zamanda bu bileşikler, çeşitli hastalık süreçlerinde rol oynayan, vücudun savunma sistemini bozan metaboliklere karşı, vücudumuzu koruyucu etki gösterir.

GÖZ SAĞLIĞINA BİRE BİR


İçeriğindeki antioksidanlar, özellikle yaşlılarda göz sağlığı için oldukça önemlidir.

C VİTAMİNİ KAYNAĞI


Önemli bir C vitamini kaynağıdır. Kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 15’ini 100 gr Trabzon hurması ile karşılayabiliyoruz.

BAKIR ZENGİNİ

Potasyum, mangan, bakır ve fosfordan oldukça zengin olan cennet hurmasının 100 gramıı, günlük mangan içeriğinin yüzde 15’ini, günlük bakır içeriğinin ise yüzde 12’sini kapsar. Bakır içeriği, bağışıklık sistemi desteklediğinden, savunma sistemini kuvvetlendiren enzim yapısına katılır. Kırmızı kan hücrelerinin de yapımını sağlar.

MİDE VE BAĞIRSAK SORUNLARINI ÇÖZER

Lif içeriğinin yüksek olması, mide-bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak, kabızlığı önleyecektir. Mide bağırsakta oluşabilecek irritabl bağırsak sendromunu engeller.

ŞEKERSİZ CENNET HURMASI MUHALLEBİSİ

- 5 adet yumuşak Trabzon hurması

- 3 yumurta

- 1 su bardağı süt

- 1 paket vanilya

Hurmaları yıkayıp ince bir tel süzgeçten veya kevgirden geçirip püre haline getirin (kevgirin üzerinde kalacağı için kabuklarını soymaya gerek yok). İçine yumurtaları, vanilya ve sütü ekleyip iyice çırpın. Küçük fırın kaplarına karışımı bölüştürün. Kapları fırın tepsisine dizip, tepsiye kapların yarı hizasına gelecek kadar sıcak su ekleyin. 25 dakika fırında pişirin.

Soğuması için hemen dışarı çıkarın. Soğuduktan sonra kolayca ters çevirerek servis edebilirsiniz. 6 kişilik bu tarifin özelliği, şeker içermemesi ve yüksek proteinli olmasıdır. Bu sebeple zayıflama programında olan hastalar, ara öğünlerinde tüketebilirler. 1 porsiyonu 142 kalori olan bu tatlı, hem şeker ihtiyacını giderir hem de protein içeriğinden dolayı tok tutacaktır.

KALP SAĞLIĞINA KALKAN

Yük­sek lif hi­per­tan­si­yo­nu ön­ler­ken, kalp sağ­lı­ğı­nı da ko­ru­mak­ta­dır. Ba­ğı­şık­lı­ğı kuv­vet­len­di­re­rek, has­ta­lık­la­ra kar­şı ko­ru­yu­cu et­ki sağ­lar. Kar­bon­hid­rat içe­ri­ği­nin yük­sek ol­ma­sın­dan do­la­yı, şe­ker has­ta­lı­ğı olan bi­rey­le­rin 1 or­ta boy cen­net hur­ma­sı­nın ya­rı­sı­nın bir ara öğün­de tü­ket­me­li­dir­ler. Yük­sek kar­bon­hid­rat içe­ri­ği­ne bağ­lı faz­la tü­ke­til­di­ğin­de kan şe­ke­ri­ni yük­sel­tir. Di­ya­bet­li bi­rey­le­ri dik­kat­li ol­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

PEKMEZİNİ DE YAPABİLİRSİNİZ

Kay­na­tı­la­rak şe­ker ila­ve edil­me­den ya­pı­lan cen­net hur­ma­sı pek­me­zi, şe­ker ila­ve edil­me­di­ği için kah­val­tı­lar­da 1 tat­lı ka­şı­ğı tü­ke­ti­le­bil­mek­te­dir. Ay­rı­ca içi­ne is­te­ğe bağ­lı ek­le­nen ce­viz ve fın­dık pek­me­zin ome­ga 3 içe­ri­ği­ni art­tır­dı­ğın­dan do­la­yı bi­yo ya­rar­lı­lı­ğı ar­tar.

Şe­ker içer­me­di­ğin­den do­la­yı, içi­ne ek­le­nen ce­viz ya da fın­dık ome­ga 3 yağ içe­ri­ğin­den do­la­yı pek­me­zin gli­se­mik in­dek­si­ni dü­şü­rür.
Şe­ker has­ta­sı olan­lar 1 ye­mek ka­şı­ğı kah­val­tı­la­rın­da bu pek­me­zi yi­ye­bi­lir.

Ay­rı­ca lif ve iyi yağ içe­ri­ği yük­sek ol­du­ğu için, ka­bız­lık şi­ka­ye­ti­ni or­ta­dan kal­dı­rır, mi­de ve ba­ğır­sak­la­rı ra­hat­la­tır.

bugün

Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,130 µs