En Sıcak Konular

Ürün etiketlerini doğru okuyarak alın!

4 Mart 2015 10:12 tsi
Ürün etiketlerini doğru okuyarak alın! Tüketicilerin ürün etiketlerindeki besin değeri bilgilerine bakmayı unuttuğunu belirten Diyetisyen Canan Aksoy, paketli ürün alırken önce porsiyon başına besin öğelerine bakılması gerektiğinin altını çizdi. Aksoy, besin etiketlerini doğru okumanın şifrele

Besinleri satın alırken ürünlerin arkasındaki etiketlerde yer alan bilgileri ‘doğru okumak’ sağlıklı yaşam açısından hayati önem taşıyor. Türk tüketicisinde ‘etiket okuma’ konusunda son yıllarda gözle görülür bir ilerleme olsa da bilinçlenme düzeyi henüz istenilen seviyede değil.

2012 yılında İstanbul’da 500 kişi üzerinde yapılan bir çalışmadan anekdotlar veren Herbalife Türkiye Danışman Diyetisyeni Canan Aksoy, etiket bilgileri içinde en çok okunan beş bilginin sırasıyla “son kullanma tarihi, üretim tarihi, raf ömrü, ürünün adı ve markası ve son olarak da içindeki maddeler” olduğunu vurguladı.

YAZILARIN KÜÇÜK OLMASI İLGİYİ AZALTIYOR

Canan Aksoy, besin değeri bilgileri içinde en fazla okunan bölümün ise enerji–kalori değeri, protein ve vitamin içeriği, lif-posa miktarı, az yağlı, light, iyi posa kaynağı gibi ibareler ve karbonhidrat oranı olduğuna dikkat çekti. Aksoy, çalışmayla ilgili şu tespitlerde bulundu: “Bu çalışmanın gösterdiği en güzel cevap son kullanma tarihi ve raf ömrü konusunda bilinç düzeyinin arttığıdır.

Besin değeri bilgilerinin ise çalışmaya katılanların daha az ilgisini çektiği görülmüştür. ‘Neden daha az ilgimizi çekiyor’ sorusuna; yazıların küçük olması, zor anlaşılır olması, porsiyon oranlarına yer verilmemesi gibi pek çok cevap bulunuyor.”

PAKETLİ ÜRÜNÜ ALMADAN ÖNCE BESİN DEĞERLERİNE BAKIN

Pa­ket­li ürü­nü alır­ken ön­ce por­si­yon ba­şı­na sa­hip ol­du­ğu be­sin öğe­le­ri­ne ba­kıl­ma­sı­nı öne­ren Ak­soy, por­si­yon­la­rın na­sıl doğ­ru an­la­şı­la­ca­ğıy­la il­gi­li şu ör­ne­ği ver­di: “Ma­kar­na­yı dü­şü­ne­lim, ge­nel­de 500 gram­lık ku­tu­lar­da sa­tı­lır ve 500 gra­mın hep­si­ni bir öğün­de tü­ket­me­di­ği­mi­ze gö­re bü­tün ku­tu­ işi­mi­ze ya­ra­maz. Si­ze öne­ri­len tü­ke­tim mik­ta­rı 30’la 100 gram ara­sın­da de­ği­şi­yor ola­bi­lir. Bu­nun se­be­bi he­pi­mi­zin har­ca­dı­ğı ener­ji­nin fark­lı ol­ma­sı ve bu far­kın por­si­yon mik­tar­la­rı­mı­za yan­sı­ma­sı­dır. Be­lir­ti­len por­si­yon­la do­yup doy­ma­ya­ca­ğı­nız si­zin­le il­gi­li­dir. En iyi­si bir por­si­yon öl­çü­sü­nü ön­ce de­ne­yip si­ze ye­ter­li ge­lip gel­me­di­ği­ni an­la­ma­nız­dır. Bu şe­kil­de vü­cu­du­nu­zun ih­ti­ya­cı olan ka­lo­ri­yi be­lir­le­yip ona gö­re ha­re­ket ede­bi­lir­si­niz.”

DOYMUŞ YAĞI AZ OLAN ÜRÜNLERİ SEÇİN

Kalori alımını üç besin öğesinin etkilediğini vurgulayan Diyetisyen Aksoy, bunların karbonhidrat, protein, yağ miktarları olduğunu belirtti. Her besinin bu maddeleri içerme miktarının farklı olacağına dikkat çeken Aksoy, şu önerilerde bulundu: “İçerdiği miktardan çok, besin öğelerinin kaynaklarına dikkat etmemiz gerekir. Karbonhidrat kaynağı olarak ne kadar şeker kullanıldığı önemli. Şekerden gelen oran yüksekse kalori yükselir ve çabuk acıkmanıza neden olur. Doymuş yağ kullanımı olmayan veya çok az olan ürünleri tercih etmek daha sağlıklıdır.”

LİGHT ÜRÜN KALORİSİZ ANLAMINA GELMEZ

Light ürün amblemi olan ürünlerde, genel olarak eşdeğer başka bir ürüne göre enerjisi yüzde 30 veya yağ oranı yüzde 50 oranında azaltılmış ürünlerin söz konusu olduğuna dikkat çeken Aksoy, “1 paket bisküvi 400 kaloriyken light bisküvilerde bu değer 280 kalori civarına düşmektedir. Bu light ürünlerin kalorisi hiç yok anlamına gelmez dikkatli tüketilmelidir”dedi.

SAKLAMA YERİ DE ÖNEMLİ

Aksoy, etiket bilgilerini okurken, son kullanma tarihi kadar ürünün nasıl korunacağı bilgisinin de mutlaka okunması gerektiğini vurguladı.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,458 µs