“ağır metal yükü”! | " /> “ağır metal yükü”! | "/>

En Sıcak Konular

Kanser eden “ağır metal yükü”!

30 Haziran 2008 06:59 tsi
Kanser eden “ağır metal yükü”! Kanserin baş sebeplerinden ağır metaller neler? Vücudumuza hangi yollarla giriyorlar? Doğayı da kanser eden bu kimyasalların etkilerini Prof. Dr. Adil Denizli’ye sorduk.

Ağır metallerin, vücudumuzda toksik etki bırakıyor. Sinsice yavaş yavaş birikerek, hücre ölümlerine sebep olarak sinsi hastalıkların temelini atıyor? Her gün maruz kaldığımız ağır metallere karşı nasıl korunabiliriz.

Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adil Denizli, ağır metal toksikolojisi, doğada ve insan üzerinde sebep olduğu tahribatlar konusunda iyilikguzelliğe özel bilgiler verdi.

Ağır metaller nelerdir?
İnsan ve hayvanlar için hayati önemi olan metaller, endüstri ve uygarlığın temelini oluşturmaktadırlar. İnsan vücudu için gerekli olmayan metaller başta besinler olmak üzere su veya hava gibi yollarla vücuda alınarak bir "metal yükü" oluşumuna neden olmaktadırlar.
Bu metallerden bazıları (alüminyum, vanadyum, titanyum, krom, stronsiyum, kalay, kurşun ve kadmiyum gibi) yaşam süresince vücutta birikerek önemli sorunlara yol açmaktadırlar.

Ağır metallerin toksik özellikleri üzerine araştırmalar son 20-25 yıldır aktif bir şekilde devam etmektedir. Hemen hemen tüm metaller belirli bir miktarın üzerinde alındıklarında toksik etki yaratırlar. Hatta metallerin büyük bir kısmı, çok düşük derişimlerde bile toksik etki yarattıkları için sağlık ve çevre açısından çok önemlidirler.

Metaller vücudumuza nasıl giriyor?
Metallerin çoğu besinlerle ve içme suları ile vücuda alınmaktadır. Bu metaller besinlerin normal bileşeni olduğu gibi kirlilik olarak da bulunabilirler. Metal içeren pestisit kalıntıları, çevre kirlenmesi sonucu metallerin besin zincirine geçmesi, metalden yapılmış veya metal bileşikleri içeren besin kaplarından metallerin besinlere geçmesi örnek verilebilir.

Denizler ve akarsular nasıl kirleniyor?
Hava, su ve toprak, doğal kaynaklar ve teknolojik nedenlerle metallerle kirlenebilir. Böylece metaller çevrede jeolojik ve biyolojik devirlerle tekrar dağılıma uğrarlar. Bu dağılım ve taşınma sonucu metaller emisyona uğradıkları yerlerden çok uzaklarda da birikerek çevredeki konsantrasyonları artar.
Mineral yataklarından geçen sular buradaki metalleri çözerek zararlı hale gelmektedirler. Ayrıca endüstri atıkları olarak atılan metaller akarsuları kirleterek, bitki ve hayvanlara zarar vermektedirler.
Deniz ve okyanuslar da insan aktivitesi sonucu metallerle kirlenmektedirler. Metaller biyolojik parçalanmaya dayanıklıdır. Ayrıca birçokları çevrede bitki ve hayvanlarda birikerek besin zincirinin en ucunda olan insana kadar ulaşmaktadırlar.

Havayı zehirleyip, ondan sonra soluyoruz!
Fosil kaynaklı katı ve sıvı yakıtların içerdiği birçok metal yakın çevremizdeki havayı, endüstride metal filizlerinin çıkarıldığı, kavrulduğu ve işlendiği yerlerde de gerek işyeri atmosferi ve gerekse endüstri çevresinin havasını kirletmektedirler. Böylece havada bulunan bu zehirler solunum yoluyla insanı doğrudan etkilemektedirler.
Endüstride metallerin işlenmesi ve teknoloji sırasında doğrudan maruz kalma ile birçok mesleksel zehirlenmeler olmaktadır.

Hücreler nasıl ölüyor?
Metallerin toksik etkileri, her metalin özelliğine göre değişmektedir. Genelde ağır metaller organik bileşiklerle kompleks oluşturarak toksik etki yaratırlar. Biyolojik moleküller fonksiyonlarını yerine getirebilmek için birtakım özelliklerini kaybederler ve sonuçta etkilenmiş hücrelerin ölümü gerçekleşir. Metaller bu gruplarla bağ yaptıkları zaman, önemli enzim sistemlerinin aktifliğini bozabilirler veya protein yapısını etkileyebilirler.

 

iyilikgüzellik'in notu:

1 lt. deniz suyunda % 001 oranında Ağır Metal bulunmakta. Balık bu denizde yüzüp devir daim edince, Ağır Metaller yağda biriktiği için oran 1.000.000 kat artıyor. İnsan bu balığı yiyince, Ağır Metaller Balıktaki yağ aracılığı ile insan vücuduna geçiyor. Küçük balıklar daha az riskli!

Beyin-Akciğer-Kalp-Sinir hücreleri kendini yenileyemiyor. Sağlıklı yaşamak için yıpratmamak gerekiyor.

Ağır metallerin yanında, sigara, kızartma, alkol en önemli serbest radikallerdir, serbest radikaller vücutta birikirse kansere sebep olur. Kızartma yaparken yağın içindeki maddeler yağın aşırı ısınmasının etkisiyle serbest radikallere dönüşür. ACE vitaminleri ve Selenyum içeren gıdalar Serbest Radikallerin vücuttan atılımını sağlıyor.

A C E vitaminleri hücrelerin etrafında biriken serbest radikalleri temizler. Siyah üzümün çekirdeği ve kabuğunda, balda, yeşil çayda, turunçgillerde, vişnede, sarımsakta, soğanda, yeşillik salatalıklarda, meyvelerin bir çoğunda antioksidan etki bulunmaktadır.

www.iyilikguzellik.com özel Nihal Doğan



Bu haber 1,862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,115 µs