En Sıcak Konular

Çocuklar da depresyona girebilir

23 Şubat 2015 11:01 tsi
Çocuklar da depresyona girebilir Anne-babalar dikkat: Çocuklar da depresyona girebilir

Sebepsiz ağlama, saldırgan davranışlar, kuralları reddetme, kendine ve diğerlerine zarar verme, iştahta ve uykuda bozulma, parmak emme, öğrenme sorunları, aileden ayrılma kaygıları gibi davranış bozulmaları... İşte çocuklardaki depresyonun belirtileri.


Dep­res­yon ilaç­la­rı pey­nir ek­mek gi­bi sa­tı­lı­yor. Ruh so­run­la­rı gü­nü­müz­de sa­de­ce ye­tiş­kin­le­ri de­ğil, ço­cuk­lar hat­ta be­bek­le­ri de teh­dit eder ha­le gel­di. Üs­kü­dar Üni­ver­si­te­si­’n­den uz­man kli­nik psi­ko­log Han­de Si­nir­li­oğ­lu Er­taş, “Ço­cuk psi­ko­lo­ji­sin­de en sık kar­şı­la­şı­lan so­ru­lar­dan bi­ri ço­cuk­la­rın dep­res­yo­na gi­rip gir­me­di­ği­dir. Ço­cuk­lar da, hat­ta be­bek­ler de dep­res­yo­na gi­rer­le­r” de­di. Er­taş önem­li bil­gi­ler pay­laş­tı.

DİL VE ZEKA GELİŞİMİ YAVAŞLAR

Be­bek­lik dö­ne­min­de gö­rü­len dep­res­yo­nun, ge­nel­lik­le ye­ter­li duy­gu­sal des­tek­ten yok­sun ol­ma­ya bağ­lı ol­du­ğu­nu söy­le­yen Er­taş şöy­le de­vam et­ti: “Fiz­yo­lo­jik ih­ti­yaç­la­rın kar­şı­lan­ma­sı dı­şın­da be­bek­le­rin ko­run­duk­la­rı­nı, se­vil­dik­le­ri­ni, gü­ven­de ol­duk­la­rı­nı his­set­me­ye ih­ti­yaç­la­rı var­dır. Bu dö­nem­de dep­res­yon be­lir­ti­le­ri ço­cu­ğun dil, ze­ka ve sos­yal ge­li­şi­min­de ya­vaş­la­ma ve ge­cik­me­ler­dir. Ge­li­şim ge­cik­me­le­ri­ne sık ve aşı­rı ağ­la­ma ile hu­zur­suz­lu­ğun da eş­lik et­ti­ği gö­rü­lür.”

ALTINI ISLATIR, PARMAK EMER

İlk ço­cuk­luk ev­re­sin­de (2-7 yaş ara­sı) ço­cu­ğun dış dün­ya­ya kar­şı du­yar­lı­lı­ğı, far­kın­da­lı­ğı ar­tar. Ar­tık an­ne­si ve­ya ba­ba­sı­nın bir­bir­le­ri ile olan iliş­ki­le­ri­ne ol­duk­ça has­sas­tır. Bu ne­den­le ço­cuk­luk dö­ne­min­de ya­şa­nan dep­res­yon­lar­da, ye­tiş­kin dep­res­yon­la­rın­dan fark­lı be­lir­ti­ler göz­le­nir. Ço­cuk­lar mut­suz­lu­ğu be­lir­gin şe­kil­de or­ta­ya ko­ya­bi­le­ce­ği gi­bi sal­dır­gan dav­ra­nış­lar, ku­ral­la­rı red­det­me, ken­di­ne ve di­ğer­le­ri­ne za­rar ver­me gi­bi dav­ra­nış bo­zuk­luk­la­rı da gö­rü­le­bi­lir.

İş­tah­ta ve uy­ku­da bo­zul­ma ola­bi­le­ce­ği gi­bi ço­cuk ka­zan­mış ol­duğu be­ce­ri­le­ri kay­be­de­bi­lir. Alt ıs­lat­ma, par­mak em­me, ko­nuş­ma so­run­la­rı, öğ­ren­me so­run­la­rı, kaygılar göz­le­ne­bi­lir.

SALDIRGANLIK ORTAYA ÇIKABİLİR

7 yaş son­ra­sı dep­res­yon, ilk ço­cuk­luk dö­ne­mi­ne ben­zer gö­rün­tü­ler­de kar­şı­mı­za çık­mak­la bir­lik­te bu dö­nem ço­cuk­la­rı­nın te­mel so­run­la­rı sos­yal iliş­ki­ler, aka­de­mik alan ve ku­ral­lı okul or­ta­mı­na uyum­dur.

Bu dö­ne­mde ço­cuk­lar duy­gu­la­rı­nı da­ha iyi ifa­de ede­bil­ir ama dav­ra­nış bo­zuk­luk­la­rı ha­len dep­res­yon ha­ber­ci­si ola­bil­mek­te­dir. Bu yaş dö­ne­min­de okul­da uyum so­ru­nu ya­şa­yan bir ço­cuk, ar­ka­daş­la­rı ara­sın­da alay ko­nu­su ol­ma­mak için ev­de ai­le­ye kar­şı ge­le­bi­lir.
Ders ba­şa­rı­sı dü­şen ço­cuk, ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­yı ifa­de et­mek ye­ri­ne ar­ka­daş­la­rı­na kar­şı sal­dır­gan dav­ra­nış­lar­da bu­lu­na­rak ken­di­ni or­ta­ya koy­ma­ya ça­lı­şır.

İYİ GÖZLEMLEYİN


Dep­res­yo­nun, mut­suz­luk ya da dö­nem­sel sı­kın­tı­dan fark­lı ol­du­ğu­nun bi­lin­me­si; uzun sü­re­li ve­ya ki­şi­de yo­ğun et­ki bı­ra­kan te­tik­le­yi­ci du­rum­la­rın bey­nin kim­ya­sal den­ge­si­ni boz­du­ğu­nun far­kın­da­lı­ğı dep­res­yo­na yak­la­şım açı­sın­dan önem­li. Dep­res­yo­nun or­ta­ya çık­ma­sı ve­ya te­da­vi­si, bi­yo­lo­jik fak­tör­ler­le iliş­ki­li­dir.

Dep­res­yo­nun al­tın­da ya­tan bi­yo­lo­jik fak­tör­ler ben­zer ol­mak­la ben­zer stres du­rum­la­rı her za­man her ço­cuk­ta dep­res­yo­na ne­den ol­maz. Bi­rey­sel fak­tör­ler, ge­ne­tik yat­kın­lık, çev­re­sin­de­ki­ler­den mo­del al­ma, ai­le tu­tum­la­rı,dep­res­yo­nun or­ta­ya çık­ma­sı­nı ve­ya var olan dep­res­yo­nun te­da­vi­ sü­re­ci­ni et­ki­ler.


bugün



Bu haber 1,282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,793 µs