En Sıcak Konular

Yetersiz uykunun vücutta yarattığı 7 zarar!

11 Şubat 2015 11:07 tsi
Yetersiz uykunun vücutta yarattığı 7 zarar! Vücudumuzun dengesini korumakta büyük rol oynayan uykunun önemi uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanıyor. Yeterli uykunun kendimizi daha iyi hissettirdiğinin hepimiz farkındayız.

Düzenli uyku size sağlık katar...

Özellikle beyin hücrelerimizin dinlenmesi ve kendini yenilemesi için kaliteli bir uyku çekmek şart!

Peki uykumuzu alamadığımızda vücudumuza neler oluyor?

Beyne yeterli miktarda gıdanın tüketildiğini söyleyen leptin hormonu, uykusuzluk çekenlerde en düşük seviyedeyken, iştah açan ghrelin hormonu en yüksek seviyelere ulaşıyor.

Uyku sorunu yaşandığında metabolizma yavaşlıyor; egzersizi artırıp alınan kalori miktarını azaltmayınca, bu yavaşlama bir sene içinde dört kiloya kadar kilo artışına yol açabiliyor.

Gecede altı saatten az uyuyanlarda kalp-damar hastalıkları ve felç riski daha yüksek. Bir gece uykusuz kalmak bile tansiyon hastalarının kan basıncının gün boyu yüksek olmasına yol açabiliyor.

Yetersiz uyku atardamarların kireçlenmesine kalp kriziyle bağlantılı iltihabi faktörlerin artmasına yol açıyor. (Fazla uyumak da riskli. Gecede dokuz saatten fazla uyuyan kadınlarda kalp krizi oranının daha yüksek olduğu görüldü.)

Yeterince uyumadığınızda vücudunuz direncini kaybetmeye ve güçsüzleşmeye başlıyor.

Araştırmalar, iki hafta üst üste günde 7 saatten daha az uyuyan insanların daha çabuk hastalandığını gösteriyor.

Cambridge Üniversitesi'nde vücudun doğal saati konusunda uzman olan Dr Akhilesh Reddy, araştırmada elde edilen bulgulara göre, yetersiz uykunun iltihaplanma ve bağışıklık sistemine etkide bulunduğunu ve bu etkilerle diyabet gibi hastalıklar arasında bağlantı kurulabileceğini söylüyor.

Surrey Üniversitesi'nde yapılan araştırma, yetersiz uyuyanlarda 700'den fazla gende değişim gözlendiğini belirtiyor. Bu genlerin her biri protein yapımı için talimat içeren genler olduğundan, az uyku nedeniyle daha aktif hale gelerek daha fazla protein üretmeye, böylece vücudun kimyasını değiştirmeye başladıkları görülüyor.

Ayrıca, vücudun doğal saatinin düzeninin bozulduğu gibi, gün içindeki aktifliklerine bağlı şekilde doğal olarak büyüyüp küçülen bazı genlerde bu işlevin yetersiz uyku nedeniyle köreldiği gözleniyor.

Yetersiz uyku hafızayı da zayıflatıyor, kısa dönem hafızayı kullanmak güçleşiyor. Karar verme ve problem çözme gibi zihin süreçlerini de etkiliyor.

Uyku sırasında beyne yeni öğrenme ve hafıza rotaları işleniyor ve bu rotaların en iyi şekilde çalışması için, yeterli miktarda uyku gerekiyor.

Uykusuzluk doğal olarak gözlere de zararlı. Göz kuruluğuna neden oluyor ve buna bağlı olarak ağrı, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme meydana geliyor.

Bunların yanı sıra, gözaltı kapaklarında ödeme ve göz kapağı şişliklerine veya torbalanmaya yol açıyor.

 

Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs