En Sıcak Konular

Dikkat! Ruh acısı bedenden çıkıyor

28 Ocak 2015 11:09 tsi
Dikkat! Ruh acısı bedenden çıkıyor Her tarafınız ağrıyor, doktor doktor dolaşıyor, bir sürü tetkik yapılmasına rağmen fiziksel bir neden bulunamıyor mu? Günümüzde her hastalığın kökeninde psikolojik faktörler önemli rol oynuyor. Sizi ağrıtan şey psikolojiniz olmasın.

Kanserden ülsere kadar neredeyse hemen her hastalığın kökeninde ruhumuzdaki sorunlar yatıyor. Ağrılar da böyle.


Ağrıların pek çok çeşidi var. Gelin, Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca’nın açıklamalarına kulak verelim...

SOMATOFORM BOZUKLUKLARI NELERDİR?

- So­ma­ti­zas­yon bo­zuk­lu­ğu (or­ga­nik bir kö­ke­nin tes­pit edi­le­me­di­ğin­de, be­den­sel şi­ka­yet­ler­le gi­den bo­zuk­luk, ya­ni be­den­sel­leş­tir­me bozukluğu)

- Hi­po­kon­dri­azis (halk ara­sın­da bi­li­nen is­miy­le has­ta­lık has­ta­lı­ğı)

- Kon­ver­si­yon bo­zuk­lu­ğu (psi­ko­lo­jik kö­ken­li nö­bet ge­çir­me)

- Ağ­rı bo­zuk­lu­ğu

- Be­den dis­mor­fik bo­zuk­lu­ğu (fi­zik­sel gö­rü­nüm­le il­gi­li, ha­ya­li bir bo­zuk­luk­la aşı­rı uğ­raş)

- Ay­rış­ma­mış so­ma­to­form bo­zuk­luk (her­han­gi bir grup­la sı­nıf­lan­dı­rı­la­ma­yan be­lir­ti­ler­le gö­rü­len so­ma­to­form bo­zuk­luk).

KENDİNİ İFADE BİÇİMİ

Somatizasyon, yani bedenselleştirme bir çeşit kendini ifade biçimidir. Baş, boyun, omuz, sırt ağrıları ve ellerde uyuşmadan yakınılır, ama fiziksel bir neden tespit edilemez. Psikolojik sıkıntıların yoğunluğu ile hastalık daha da şiddetlenir. Kadınlarda, erkeklere göre 20 kat fazla görülür. Bu bozukluğun tanısı, 30 yaşından önce konulmuş ve tanı konulduğunda bozukluk en az 2 yıldır devam ediyor olmalıdır. Yoğun hissedilen psikolojik yük geçmiş kaynaklı olabileceği gibi, yakın zamanlı da olabilir. Bir travma etkenine ani, şiddetli ya da uzun süre maruziyete (baskı, kısıtlanma, şiddet, taciz, ihmal, bakım verme, kayıp, yas gibi) bu hastaların öyküsünde sık rastlanır. Bu kişiler içine kapanır, kendini ifadede zorlanır.

Tedavide ilaç (antidepresan, antipsikotik, anksiyolitik grubu ilaçlar) ve terapi (psikodinamik psikoterapi, bilişsel davranışçı psikoterapi, destekleyici terapi, grup terapisi, hipnoterapi) uygulanabilir.

PSİKOLOJİK NÖBET GEÇİRME

Psikolojik kökenli nöbet geçirme bozukluğu olan konversiyonda; bayılma, kol, bacaklarda tutulma, denge kaybı, titreme, ses çıkaramama, çift görme, körlük, işitme ve his kaybı şeklinde olabilir. Kişi  çatışmanın içindedir. Bu çatışmalar, kişinin iç dünyasında veya etkileşimde olduğu çevresiyle de yaşanabilir. Nöbetle kişi bu çatışmalarından geçici de olsa kurtulur, rahatlar. Kadınlarda ve birinci derece akrabalarda görülme olasılığı artar. Fiziksel, ruhsal travmaya maruz kalmış kişilerde konversif nöbet sıktır.

TÜM ZAMAN SAĞLIĞA HARCANIR

Hipokondriazis kişinin zamanının önemli bölümünü sağlığıyla ilgili konularla harcamasıyla öne çıkan bozukluktur. Sürekli tedavi başvurusuna ve ileri tetkiklere, bu hastalığın klinik seyrinde sık rastlanıır. Hastalar tatmin edici açıklamalar ve tetkik sonuçlarına rağmen, ikna olmakta zorlanabilirler. Bu hastaların günlük yaşam kaliteleri bozulmuştur. İleri ve riskli tetkikler yaptırmaktan çekinmeyebilirler. Kimi zaman, pahalı tetkikleri tekrar tekrar yaptırarak ekonomik zorluk yaşarlar. Tedavisi ilaca ek olarak psikoterapidir.

AĞRI BOZUKLUĞU

Kişinin herhangi bir doku problemi olmamasına karşın, ağır ve uzun süreli ağrı yaşamasıyla karakterizedir. Kişinin ağrıları, sinirlerin vücutta dağılımı ile uymaz. Yapılan tetkiklerde vücutta ağrıyı açıklayacak bir fiziksel neden tespit edilemez. İlaca ek olarak psikoterapi uygulanır.

bugün



Bu haber 1,179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,076 µs