En Sıcak Konular

Kış ayları panik atağı tetikleyebilir

12 Ocak 2015 10:38 tsi
Kış ayları panik atağı tetikleyebilir Kış ayları özellikle panikatak hastalığı olan ve mevsimsel depresyon yaşayan kişilerde paniğe yol açabiliyor

Ani başlayan kar yağışı ısınma, barınma, trafik kazaları ve yollarda mahsur kalma gibi problemler dışında bazı hastalıkları da tetikliyor.
Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut “Kar yağışı her türlü ulaşım, yaralanma, kaza ve beslenme sorunu gibi pek çok sosyo-ekonomik problemler haricinde bazı beklenmeyen olayları da beraberinde getirebiliyor.

Özellikle panikatak hastalığı olan ve mevsimsel depresyon yaşayan kişilerde paniğe ve tedirginliğe yol açabiliyor. Bu durum genellikle kış aylarında güneş ışığının azalarak, kişinin uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatini bozmasıyla ortaya çıkıyor.

Güneş ışığının azalması sonucu beyindeki kimyasal maddelerin düzeni bozulduğundan depresif duygular yaşanabiliyor” dedi. Psikolog Bulut şu bilgileri aktardı.

Ailede depresyon hikayesi varsa…

Ailesinde depresyon hikayesi bulunanlarda mevsimsel depresyon görülebilir. Bu kişilerin genetik yatkınlık sebebiyle depresyona yakalanma ihtimali yüksektir.

Bunların yanı sıra hastanın biyolojik yapısı, beyin kimyası, çevresel faktörler ve deneyimlerine bağlı olarak, diğer depresif hastalıklarda olduğu gibi mevsimsel depresyona daha çabuk yakalanırlar.

Başıma bir şey gelirse…

Tüm bu rahatsızlıkların dışında kar paniğine bağlı olarak panikatak gelişmesi de yaşanabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kış aylarında panik atak hastalığı olan kişilerin uzun süre evlerinden dışarı çıkmadıkları görülüyor. Bu durumu oluşturan nedenler araştırıldığında hastaların ev dışına çıktıklarında başlarına bir felaket gelmesinden korktukları gözlemleniyor.

Karlı günlerde evlerine kapanırlar

Psikolojik açıdan ele alındığında "dayanıksızlık şeması" olarak adlandırılan bu hastalar, kişisel güvenlikleri ya da sevdiklerinin güvenliği konusunda aşırıya kaçan bir endişe taşırlar. Bu hastalar her an başlarına bir tehlike gelebileceğini düşünerek,  panik hallerini artıracak her türlü aktiviteden kendilerini uzak tutarlar. Soğuk ve karlı kış günlerinde evlerine kapanır ve dışarıdaki sözde tehlikelerden kendilerini korumuş olduklarını zannederler.

Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,792 µs