En Sıcak Konular

Daha az yemek için 5 öneri

29 Aralık 2014 10:50 tsi
Daha az yemek için 5 öneri Kalori hesabını yapmadan, daha az yemek için 5 duyunuzu harekete geçirin. Sağlıklı beslenmenin 5 kolay yolu...

Sağlıklı beslenmek, form tutmak ve fit görünmek istiyorsunuz ama etraftaki birbirinden lezzetli yiyecekleri görünce dayanamıyor musunuz? Aslında sağlıklı beslenmek tamamen beyinde bitiyor. Aklınızı çelen, zararlı ve kilo aldırıcı besinlere algılarınızı kapatabilir, kalori hesabı yapmadan zayıflayabilir ve sağlıklı beslenebilirsiniz.

Kalori hesabı yapmadan, sadece 5 duyunuzu harekete geçirerek sağlıklı beslenmenin 5 yolunu açıklıyoruz.


Duymak


Karbonhidratlardan vazgeçemiyor ve fazla sebze-meyve yiyemiyorsanız, gürültülü ve yüksek sesli yerleri tercih edin. Neden mi?

TV karşısında yemek yemememiz gerektiği söylenir. Çünkü aşırı TV izlemek, aşırı yemek yemeye sebep olabilir; fakat yeni yapılan araştırmalar şuursuzca yemek yemenin iyi bir şey olduğunu ortaya koydu: Araştırmaya katılanlar bir filmin sesi açıldığında %25 oranında daha çok elma dilimi ve havuç tükettiler. New York, St. Bonaventure Üniversitesi Psikoloji Profesörü Gregory J. Privitera araştırmayı şöyle açıklıyor: “Denekler bilinçaltında yedikleri şeylerin yoğunluğu ile duydukları sesin yoğunluğunu eşleştirmiş olabilirler.”


Görmek


Yemek fotoğraflarına bakarak, iştahınızı kesmeyi deneyebilirsiniz. Nasıl mı?

Instagram’daki ağız sulandıran fotoğrafların acıkmamıza yol açacağını biliyoruz. Fakat sadece bir fotoğrafa bakmakla kalmazsanız, bunu avantaja çevirebilirsiniz. Consumer Psychology Dergisi’nde yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma, insanlara aynı tip yemek resimlerini (tuzlu veya tatlı) tekrar tekrar göstermenin o tatdan zihinsel olarak bıkmalarına neden olduğunu ortaya koyuyor. Böylece o yemeği yeme fırsatı bulduklarında daha az keyif alıyorlar. Yemek yemeden önce yiyeceğiniz yemeğin resmine bakmak, duyusal uyarıcılar aracılığı ile yemeğin üzerine titremenizi engelleyebilir.


Dokunmak

Besinlere dokunmak daha çabuk doyma hissi oluşturuyor. Nasıl mı?

2013 yılında Flavour Dergisi'nde yayınlanan bir rapora göre, yemek ile dokunmayı nasıl birleştirdiğinize bağlı olarak yemeğin tadı değişebilir. Bir deneyde, insanlar büyük kaptaki yoğurdu küçük kapta olana kıyasla daha yoğun ve daha keyifli olarak değerlendirdiler. Oxford Üniversitesi Deneysel Psikoloji Profesörü Charles Spence’e göre dokunsal deneyim, ne yediğimize odaklanmamızı sağlayabilir ve gerçek doyma hissiyle bizi uyarabilir.


Koklamak


Tatlı yemeden önce koklayın, daha az yediğinizi göreceksiniz. Neden mi?

2012’de yapılan küçük bir araştırmada, katılımcılar bir laboratuvarda vanilyalı krema yerken, araştırmacılar ortama değişik yoğunluk seviyelerinde krema aroması saldılar. En güçlü aroma ortaya çıktığında katılımcılar daha küçük ısırıklar almaya başladılar ve sunulandan %10 daha az tükettiler. Araştırmayı yapan René de Wijk, “Son derece keskin kokular, yeme miktarını düşürüyor” diyor. “Sonuç olarak daha az yiyoruz ama yine de tatmin olmuş hissediyoruz.” Güçlü aroması olan limonlu turta ya da ananaslı kek gibi yiyecekleri yerseniz benzer sonuçları elde edebilirsiniz.


Tatmak

Yemeklere yağ ve tuzun lezzet verdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Mantar, domates veya parmesanla aynı lezzeti sağlayabilirsiniz. Nasıl mı?

Yemeğinizden maksimum lezzeti alabilmeniz için şefler, tuz, acı, tatlı ve ekşiden sonra beşinci tat olarak umami eklemenizi önerirler. (umami, iştah açıcı ve dolgun tadını içindeki amino asit glutamata borçlu) Nutrition and Health’de bulunan bir incelemeye göre, yiyeceklerin içine yüksek yağ ve tuz yerine umami içeren besinler (mantar, domates, parmesan vs.) eklemek, yağ oranını %30 ve sodyum oranını %40 düşürürken, lezzetten de ödün vermiyor.
 



Bu haber 1,144 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs