En Sıcak Konular

Koyu renk burun akıntısına dikkat!

18 Aralık 2014 10:45 tsi
Koyu renk burun akıntısına dikkat! Şikayetini anlatamayacak yaşta çocuğu olan aileler, çocuklarının geniz ve burun akıntılarının renginden hastalık teşhisi koyurlar. Peki bu ne kadar doğru?

Hastalıklar, adeta kusursuz bir makina gibi işleyen bedenimizde bir şeylerin ters gitmeye ya da değişmeye başlamasıyla gelişirler. Kusursuz bir örtüyle örtünen bedenimiz, içeride neler olup bittiğini görmemizi engeller. Biz yetişkinler tam olarak mesajı alamasak da vücudumuzu dinleyebiliriz. Ya çocuklar? Şikayetini tam olarak anlatamayacak yaşta çocuğu olan ebeveynler, bebeklerinin vücudunda olup bitenleri anlamak için onları çok daha dikkatli izlerler.

AİLELER KORKUYOR
Özellikle şikayetlerini dile getiremeyecek yaşta bebeği olan ebeveynler, bebeklerinin sümük ve geniz akıntılarını yakın takibe alırlar. Bebeklerinde görmeye alışık olduklarının dışına çıkan her türlü renkteki sümük ve benzeri akıntılar, birçok kişi için acil doktor randevusu anlamına gelir. Özellikle koyu yeşil balgam veya sümük salgılanması, ebeveynlerin korkuya kapılmaları için yeterlidir. Şüpheye düşen aileler, genellikle soluğu doktor odalarında alıyorlar. Antibiyotikler, doğru ve yerinde kullanıldığında hayat kurtarır. Ancak özellikle çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımı, ileriki yıllarda tahmin bile edemeyeceğiniz sonuçlar doğurabilir. Konumuz olan yeşil renkte geniz akıntısı görülen çocuklara reçete edilen antibiyotik miktarının çokluğu, araştırmacıları bu alanda çalışmaya itmiş.

ANTİBİYOTİK GEREKMİYOR
Doktorların konu edildiği bu araştırma, hastalara konan sinüzit teşhisi oranı ve reçete ayrıntılarının incelenmesinden oluşuyor. Araştırmaya dahil edilenlerin bir kısmı sümük ve geniz akıntılarının normal renkte olduğunu, bir kısmı da koyu yeşil ve benzeri renkte akıntıları olduğunu bildirmişler. Araştırma sonuçlarına göre; normal sayılabilecek renkte sümük ve geniz akıntısı olduğunu söyleyen hastaların sadece yüzde 1'ine sinüzit teşhisi konurken, yüzde 8'ine antibiyotik reçete edilmiş. Şikayetleri arasında koyu yeşil ve benzeri renkte sümük ve geniz akıntıları olduğunu belirten hastaların ise yüzde 38'ine sinüzit teşhisi konurken, yüzde 59'una antibiyotik reçete edildiği tespit edilmiş. Bu çarpıcı sonuçlar, yeşil renkte akıntının hastalık belirtisi olduğuna duyulan inancın, aynı zamanda bir tıp efsanesi olduğunu da ispatlıyor. Peki yeşil renkte sümük ve benzeri akıntınız var ise gerçekten antibiyotik kullanmanız gerekli mi? Bu sorunun cevabı: Hayır!

ANTİBİYOTİK, HASTALIK SÜRESİNİ KISALTMAYA YARAMIYOR
Antibiyotik tedavisi uygulanan çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada; tedavi sonunda hastalar, daha iyi ve sağlıklı hissetmediklerini beyan etmişler. Bu araştırmada sümük ve benzeri akıntıların renklerindeki değişimler de gözlemlenmiş. Kullanılan antibiyotik, akıntının renginde bir değişiklik yapmadığı gibi hastalık süresinde de bir kısalmaya yol açmamış. Günümüzde antibiyotik kullanımı, çok sayıda araştırmaya konu ediliyor. Halk arasında da bilinen bir gerçek var ki; gereksiz antibiyotik kullanmak, iyileştirmeye çalıştığımız hastalıktan bile daha tehlikeli olabilir. Hastaların bilinçlenmesi; en az bilinçli doktorlara başvurulması ve doğru yöntemleriyle iyileştirilmek kadar önemli. 

sabah



Bu haber 1,585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,985 µs