En Sıcak Konular

Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler

18 Aralık 2014 10:41 tsi
Gebelikte dikkat edilmesi gerekenler Hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan baş ağrısı, boğaz tahrişi, uykusuzluk, kramp gibi sorunları bebeğe zarar vermeden basit ama etkili bitkisel çözümlerle giderebilirsiniz

Omega 3 içeren sebzeleri iyi tanıyın

 Sebzelerden kalın yeşil yapraklı sebzeler; semizotu, lahana, karnabahar, marul, brokoli omega 3 içeriği açısından tüketilmesi gereken sebze gruplarıdır.

8. aydan sonra böğürtlen yaprağı çayı ile tanışın

 Erken dönemde kullanılması uygun olmayan fakat  8. aydan sonra kullanılması uygun olan  en önemli bitkisel çay, böğürtlen yaprağı çayıdır. Rahmin kuvvetlenmesine ve kanamanın azalmasına yardımcı olur.

Fiziksel aktivite gebeliğin olmazsa olmazlarındandır

 Gebeliğin başından sonuna kadar sağlıklı ve rahat geçmesi için yapılması gereken diğer bir konu ise fiziksel aktivitedir. Her gün düzenli yapılan yarım saatlik yürüyüşler, doğum sonrası kilo kontrolü, bağırsakların düzenli çalışması ve rahat bir doğum geçirmeniz açısından önemlidir.

Baş ağrılarını tıbbi nane yağı ile giderin


 Altıncı aydan sonra görülen,  bel ve kuyruk sokumu ağrıları, baş ağrılarına çözüm tıbbi nane yağıdır. Haricen masaj yapılarak ağrıyan yere lokal uygulanması kişinin kendini daha iyi hissetmesine ve ağrının azalmasına yardımcı olacaktır. İçeriğinde bulunan uçucu yağlar sayesinde etrafa verdiği koku kişinin sakinleşmesine ve ağrı hissinin azalmasına neden olur.

Yastığa damlatacağımız 2 damla tıbbi nane yağı ile burun tıkanıklığına son

 Gebelikte östrojen düzeyindeki artış burun etlerinin şişerek burun tıkanıklarına neden olabilir. Burun tıkanıklıkları nefes  ve uyku problemlerine yol açar. Çözüm olarak yastığa 1-2 damla tıbbi nane yağı damlatılabilir. Kış aylarında kalorifere konulan ıslak havlunun üzerine  2-3 damla damlatılmış tıbbi nane yağı  daha rahat nefes almanızı sağlar.

Boğazdaki tahrişlere sihirli bir karışım

 Bu­run tı­ka­nık­lık­la­rın­da ki­mi za­man, ge­ce uy­ku­la­rın­da ağız­dan ne­fes al­ma­ya bağ­lı ola­rak. Bo­ğaz­da tah­riş ve bat­ma­lar olu­şa­bi­lir. Ge­be­lik­te ilaç kul­la­nı­mı çok zor du­rum­da ka­lın­ma­dık­ça ter­cih edi­len bir te­da­vi yön­te­mi de­ğil­dir. Do­ğal te­da­vi ola­rak, ha­fif bo­ğaz­da bat­ma his­se­dil­di­ğin­de, 1 çay ka­şı­ğı ta­ze zen­ce­fil ren­de­si, ya­rım ta­ze li­mon su­yu, 1 tat­lı ka­şı­ğı bal, bat­ma his­si ve ağ­rı­nın azal­ma­sı­na yar­dım­cı ola­cak­tır.

Uykusuzluğa son verin
 
 Yi­ne bu dö­nem­de sık­lık­la kar­şı­mı­za çı­kan baş­ka bir prob­lem ise uy­ku­suz­luk. Ge­ce yat­ma­dan ön­ce çay, kah­ve ve­ya asit­li içe­cek­ler tü­ke­til­me­me­li­dir. Bu içe­cek­le­rin içe­ri­ğin­de bu­lu­nan ka­fe­in ve te­in, san­tral sis­te­mi­ni uya­rır, uy­ku­nu­zun kaç­ma­sı­na ne­den ola­cak­tır. Bu­nun dı­şın­da ge­be­li­ğin iler­le­yen ay­la­rın­da me­sa­ne­nin üze­rin­de­ki bas­kı­nın art­ma­sı­na bağ­lı ola­rak sık id­ra­ra çık­ma is­te­ği du­yu­la­cak­tır. Gün içe­ri­sin­de tü­ke­til­me­si is­te­nen sı­vı ih­ti­ya­cı­nın ge­ce­ye çok faz­la bı­ra­kıl­ma­ma­sı ve ye­mek­ler­le bir­lik­te su içil­me­me­si, ge­ce uy­ku­nun bö­lün­me­me­si ve ge­be­nin ka­li­te­li uy­ku uyu­ma­sı açı­sın­dan önem­li­dir.
 
Kramplar için süt, ıspanak ve kuru incir
 
 Altıncı aydan sonra bacaklarda kasılmalar ve kramplar gözlenebilir. Bunun nedeni kanın bu dönemde daha fazla sulanmasına bağlı olarak kalsiyumun yetersiz olmasıdır. Beslenme desteği olarak, kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve ürünleri, ıspanak, badem ve kuru incir tüketilmelidir.

İdrar yolu enfeksiyonlarına kızılcık marmelatı en iyi çözüm

Ge­be­lik­te sık­lık­la gö­rü­le­bi­len id­rar yo­lu en­fek­si­yo­nu­na kar­şı, kı­zıl­cık mar­me­la­tı içe­ri­ğin­de bu­lu­nan pro­an­to­si­ya­din­ler açı­sın­dan, me­sa­ne du­va­rı­na ya­pı­şan za­rar­lı bak­te­ri­le­ri dur­du­ru­cu özel­lik­te­dir. Faz­la tü­ke­til­me­si ka­bız­lı­ğa ne­den ola­bi­lir. İd­rar yo­lu en­fek­si­yo­nun­da bol sı­vı tü­ket­mek çok önem­li­dir.

DYT.FİZYOTERAPİ UZMANI-ECE GÜNEY AKKUŞ / BUGÜN GAZETESİ
 

Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,184 µs