En Sıcak Konular

Çocuğunuzun hayali arkadaşı varsa

4 Aralık 2014 10:44 tsi
Çocuğunuzun hayali arkadaşı varsa Hayali arkadaş, hayal ile gerçek arasındaki farkın çok belirgin olmadığı okul öncesi dönemde genellikle karşılaşılan bir durum. Bu durum endişe verici gibi gözükse de aslında normal gelişimin bir parçası.

Bazı çocuklar kendilerine arkadaş olarak bebekleri, kuklaları, arabaları seçerken bazıları bunların yanı sıra hayallerinde canlandırdıkları figürleri de oyunlarına katabilir.

Bazen çocuklarımızın kendi kendilerine konuştuklarını sanıp şaşırırız. Bazen onların keyfi sohbet ederek, eğlenerek ama yalnız başlarına odalarında oyunlar oynadıklarına şahit oluruz. Aslında yalnız değillerdir.

Onlara sorarsanız alacağınız cevap ‘Hayır anne, yalnız değilim’ olacaktır. Çünkü yanlarında bizim göremediğimiz, seslerini duyamadığımız ama çocuklarımız için orada olan hayali arkadaşları vardır.


Çocuklar neden hayali arkadaş edinir?


Çocuklar ve hayali arkadaş kavramı, çocuklar üzerinde etkisi üzerine Dr. Mehmet Yavuz bakın neler söyledi…
Hayali arkadaş edinme hemen hemen her çocukta yaşanan bir durum. Bu süreç çocuğun gelişimi açısından normal ve olması gereken bir dönem.

Ancak iş bazen öyle bir hal alır ki, bu durumda bir patolojiden söz edilebilir. Hayali arkadaş edinmenin iki nedeni var. İlki yukarıda da sözü geçen gelişimi açısından olması gereken dönem. İkincisi ise patolojik bir durumdan kaynaklanabilir.

HAYALİ ARKADAŞLAR NE ZAMAN ÇIKAR?

Ha­ya­li ar­ka­daş­la­ra, ço­cuk­la­rın so­yut­la so­mu­tun far­kı­na net ola­rak va­ra­ma­dık­la­rı okul ön­ce­si dö­nem­de. Ha­ya­li ar­ka­daş­lar ço­cuk­la­rın baş et­mek­te zor­lan­dık­la­rı sı­kın­tı­la­rı çöz­mek, zor­lan­dık­la­rı du­rum­lar­la baş et­mek için­dir. Bu ha­ya­li ar­ka­daş­lar, ço­cu­ğu­nu­zun iç dün­ya­sın­da hu­zur­suz­luk ya­ra­tan du­rum­la­rın açı­ğa çık­ma­sı­na ve çö­zü­le­bil­me­si­ne yar­dım­cı ol­mak, gün­lük stres fak­tör­le­riy­le uğ­raş­mak gi­bi ko­nu­lar­da ona yar­dım­cı olur. Bu sa­ye­de ço­cuk­lar, iç dün­ya­la­rın­da ya­şa­dık­la­rı­nı oyun­larla dış dün­ya­ya trans­fer ede­rek bu zor dö­nem­ler­le da­ha ra­hat baş ede­bi­lir­ler. Ha­ya­li ar­ka­daş­lar­la oy­na­nan oyun­lar­da ge­nel­lik­le ço­cuk­lar oto­ri­te figü­rü­nü can­lan­dır­ma­yı ter­cih ede­bi­lir.

EBEVEYNLER NASIL YAKLAŞMALI?

- Si­ze ha­ya­li ar­ka­da­şın­dan bah­se­der­se an­ne-ba­ba ola­rak onu din­le­yin ama ko­nuş­ma­ya   çok faz­la da­hil ol­ma­yın.

- Ço­cu­ğu­nuz söy­le­me­di­ği müd­det­çe ha­ya­li ar­ka­da­şı ak­ti­vi­te­le­re da­hil et­me­yin. Siz­den ha­ya­li ar­ka­da­şıy­la oy­na­ma­nı­zı is­ter­se  oy­na­yın. Ama li­der­li­ği ço­cu­ğu­nu­za bı­ra­kın, oyu­nu o yön­len­dir­sin.

- Ço­cu­ğu­nu­zun ken­di yap­tı­ğı şey­ler için ha­ya­li ar­ka­da­şı­nı suç­la­ma­sı­na izin ver­me­yin.

- Çığ­lık atıp ba­ğı­rıp bun­la­rı ar­ka­da­şı­nın yap­tı­ğı­nı id­di­a edi­yor­sa, ne­de­ni­ni so­run. Bu ha­ya­li ar­ka­daş si­zin de ya­kın ar­ka­da­şı­nız ola­bi­lir ve si­ze ço­cu­ğu­nu­zun na­sıl his­set­ti­ği hak­kın­da bil­gi ve­re­bi­lir.

HANGİ BOYUTTA MÜDAHALA EDİLMELİ?

Eğer çocuğunuz sosyalse ve ek olarak hayali arkadaşlar edinmişse hayali arkadaşlıkları gayet normal. Sadece hayali arkadaşları varsa, sadece ‘onlarla’ oynuyor, sadece onlarla zaman geçiriyorsa ve bu durum ilkokul başlarına kadar devam etmişse o zaman nedeni patolojiktir, bir uzmandan destek alınması gerekir. Ama önemli olan bu hayali arkadaşlık konusunun her çocukta olabileceğini bilin ve ‘çocuğum kendi kendine konuşuyor ne oluyor bu çocuğa’ gibi endişelere kapılmayın. Anne-baba olarak çocuğunuzu yaşıtlarının bulunduğu ortamlara girmek konusunda olumlu yönlendirin. Bu ortamlarda bulunarak yaşıtlarıyla vakit geçiren  çocuklar, hayali arkadaşlarının yerine gerçek arkadaşlarını koyabilirler.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,144 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,397 µs