En Sıcak Konular

Diyabete dikkat!

28 Kasım 2014 11:28 tsi
Diyabete dikkat! Di­ya­bet hız­la ar­tış gös­te­re­rek, be­ra­be­rin­de baş­ka has­ta­lık­la­rı da te­tik­le­ye­bi­li­yor ve özel­lik­le me­me, ko­lon, pan­kre­as, ka­ra­ci­ğer ve ra­him kan­se­ri ris­ki­nin art­ma­sı­na se­bep olu­yor.

Ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra gö­re kan­ser, di­ya­bet has­ta­la­rın­da 2 kat da­ha faz­la gö­rü­lü­yor. Özel­lik­le di­ya­bet­le kan­ser ara­sın­da­ki iliş­ki­nin uzun za­man­dan be­ri tıp dün­ya­sı­nın il­gi­si­ni çe­ken bir ko­nu ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Cen­tral Hos­pi­ta­l’­dan Ge­nel Cer­ra­hi Uz­ma­nı Prof. Dr. Meh­met Ra­fet Yi­ğit­ba­şı “Ne­den­le­ri hak­kın­da pek çok ça­lış­ma ya­pı­lı­yor.
 
Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar­da di­ya­bet has­ta­la­rın­da kan­se­re ya­ka­lan­ma ris­ki­nin, di­ya­bet has­ta­sı ol­ma­yan ki­şi­le­re oran­la da­ha faz­la ol­du­ğu gö­rül­müş­tü­r” de­di.

KANSER BAĞLI ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 40'TAN FAZLA
 
Di­ya­be­tin; özel­lik­le me­me ve ko­lon kan­se­ri ris­ki­ni ar­tı­rır­ken, var olan kan­ser­le­rin iyi­leş­me sey­ri­ni de olum­suz yön­de et­ki­le­di­ği­ne vur­gu ya­pan Prof. Yi­ğit­ba­şı, “Ay­rı­ca ka­ra­ci­ğer, pan­kre­as ve ra­him kan­ser­le­rin­de de bu risk ar­tı­şı, di­ya­bet has­ta­sı olan ki­şi­ler­de yak­la­şık 2 kat ka­dar faz­la­dır. Araş­tır­ma so­nuç­la­rı­na gö­re kon­trol gru­bun­da­ki bi­rey­le­re di­ya­bet ta­nı­sı ko­nul­ma­dı­ğı dik­ka­te alı­nır­sa, kan­ser ris­ki­nin da­ha  yük­sek ol­du­ğu tah­min edi­le­bi­lir. Bi­li­nen di­ya­be­ti olan has­ta­lar­da ise, kan­se­re bağ­lı ölüm ris­ki­nin yüz­de 40’tan da­ha faz­la ol­du­ğu gö­rül­müş­tü­r” şek­lin­de ko­nuş­tu. Prof. Yi­ğit­ba­şı şu açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.
 
Di­ya­bet­te en sık rast­la­nı­lan kan­ser ti­pi, ka­ra­ci­ğer. Has­ta­lar­da ka­ra­ci­ğer yağ­lan­ma­sı sık gö­rü­lü­yor ve böy­le­ce ka­ra­ci­ğer kanserine eğilim artıyor çünkü karaciğer yağlanması hastalığın bir süreci.

EN SIK KARACİĞER VE PANKREAS
 
İlerlediğinde önce hepatit yani karaciğerin kronik iltihabı, sonrasında da siroz ile sonuçlanabilir. Sirozda karaciğer kanseri görülme ihtimali yüksektir.
 
Pankreas kanseri diyabet hastalarında sık rastlanılan diğer bir kanser türüdür.
 
Risk grubuna girmeyen bir hastada yeni konulan diyabet tanısı, yüzde 15 olguda gizli bir pankreas kanserinin habercisi olabilmektedir.
Ayrıca pankreasın nadir tümörlerinden olan glukagonoma, diyabete neden olan bir endokrin doku tümörüdür.

KİLO FAZLALIĞI VE OBEZİTE EN ÖNEMLİ NEDENLER ARASINDA

Di­ya­bet­li has­ta­lar­da me­ta­bo­li­ze edi­le­me­yen gli­koz faz­la­lı­ğı de­po edi­le­ce­ğin­den, ki­lo faz­la­lı­ğı ve obe­zi­te or­ta­ya çık­mak­ta­dır. Tıp li­te­ra­tü­rü de, obe­zi­te ile kan­ser ge­li­şi­mi ara­sın­da­ki iliş­ki­ye dik­kat çe­ken bil­gi­ler­le do­lu­dur.
 
Di­ya­bet­li has­ta­lar­da ge­nel­lik­le çok faz­la tıb­bi so­run bir ara­da ol­du­ğun­dan, bu so­run­la­ra yo­ğun­la­şı­lıp, kan­ser ta­ra­ma­la­rı ak­sa­ya­bi­li­yor.

Ay­rı­ca in­sü­lin di­ren­ci ve di­ya­bet te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lan yük­sek doz in­sü­li­nin de kan­ser ris­ki ar­tı­şı­na kat­kı­da bu­lu­na­bi­le­ce­ği göz­len­miş­tir.
 
RUTİN KANSER TARAMALARI ÖZENLE YAPILMALI

Ola­sı kan­ser­le­rin en­gel­len­me­si için in­sü­lin di­ren­ci­nin ön­len­me­si, bu­nun için ki­lo kon­tro­lü, sağ­lık­lı bes­len­me ve eg­zer­si­ze mut­la­ka önem ve­ril­me­li. Bu du­rum di­ya­be­tin sey­ri­ni olum­lu et­ki­le­mek­le bir­lik­te di­ya­be­te bağ­lı ge­li­şen di­ğer or­gan ha­sar­la­rı­nı da ön­ler.

Bu­nun­la bir­lik­te, di­ya­be­tin te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lan bir­ta­kım ilaç­la­rın kan­ser ge­li­şim ris­ki­ni azalt­tı­ğı da gö­rül­müş­tür.
 
İNSÜLİN DÜZEYİNE DİKKAT

Di­ya­bet has­ta­la­rın­da kan­se­rin da­ha faz­la gö­rül­me­si ve risk fak­tö­rü oluş­tur­ma­sı­nın bir­çok se­be­bi var­dır. Bun­lar­dan bi­ri, kan şe­ke­ri­nin kro­nik ola­rak yük­sek sey­re­de­rek, kan­da­ki in­sü­lin dü­ze­yi­nin yük­sel­me­si­dir. Ve bu yük­sel­me tüm do­ku­lar­da kan­ser olu­şu­mu­nu baş­la­ta­bi­lir ya da iler­le­me­si­ne kat­kı­da bu­lu­na­bi­lir. Bel­li bir do­ku ya da or­ga­na öz­gü ola­rak şe­ker me­ta­bo­liz­ma­sın­da olu­şan de­ği­şik­lik­ler de kan­se­re yat­kın­lı­ğa se­bep olmaktadır.
 
Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,195 µs