En Sıcak Konular

Tebessümü esirgemek ruhu yaralıyor

25 Kasım 2014 11:13 tsi
Tebessümü esirgemek ruhu yaralıyor Prof. Dr. Nev­zat Tar­han: Tebessümü esirgemek ruhu yaralıyor

Çocuklara daha iyi yaşam koşulları sağlanmasına dikkat çekmek amacıyla her yıl 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak anılıyor. Prof. Tarhan, “Çocuğu yok saymak, değer vermemek, tebessümü esirgemek duygusal ihmaldir ve çocuğun gelişen ruhunu yaralar” dedi.
İh­mal ve is­tis­mar ço­cuk hak­kı ih­lal­le­rin­den en önem­li­le­ri ara­sın­da. Psi­ki­yat­rist Prof. Dr. Nev­zat Tar­han, ya­şa­nan ih­mal ve is­tis­ma­rın ço­cuk­ta kur­şun ya­ra­sı­na ben­zer ya­ra oluş­tur­du­ğu­nu be­lir­te­rek “Ço­cu­ğa gereken önem verilmeli. Onun bir birey olduğu asla unutulmamalı. Yok say­mak, adam ye­ri­ne koy­ma­mak, de­ğer ver­me­mek, te­bes­sü­mü esir­ge­mek duy­gu­sal ih­mal­dir ve ço­cu­ğun ge­li­şen ru­hu­nu ya­ra­la­r” de­di.

SEVGİ İLK KOŞUL

Dün­ya üze­rin­de bir­çok ço­cuk ya sa­vaş or­ta­sın­da ya da aç­lık sı­nı­rın­da ya­şa­mı­nı sü­rü­yor. Bu ko­şul­la­rı or­ta­dan kal­dır­mak ve on­la­ra da­ha iyi bir ya­şam sağ­la­mak ama­cıy­la ha­zır­la­nan Ço­cuk Hak­la­rı Söz­leş­me­si, 191 ül­ke ta­ra­fın­dan ka­bul edil­di. Tür­ki­ye'nin de 1990’da im­za­la­dı­ğı bu söz­leş­me top­lam 54 mad­de­den olu­şu­yor. Ta­raf ül­ke­ler bu söz­leş­me­yi ha­zır­lar­ken ço­cu­ğun ki­şi­li­ği­nin tam ve uyum­lu ola­rak ge­li­şe­bil­me­si için mut­lu­luk, sev­gi ve an­la­yış ha­va­sı­nın için­de­ ai­le or­ta­mın­da ye­tiş­me­si­nin ge­rek­li­li­ği­ni ka­bul et­ti­.

ÖZGÜR, EŞİTLİKÇİ RUH

Söz­leş­me kap­sa­mın­da ço­cu­ğun top­lum­da bi­rey­sel bir ya­şan­tı sür­dü­re­bil­me­si için her yö­nüy­le ha­zır­lan­ma­sı­nın ve özel­lik­le ba­rış, de­ğer­bi­lir­lik, hoş­gö­rü, öz­gür­lük, eşit­lik ve da­ya­nış­ma ru­huy­la ye­tiş­ti­ril­me­si­nin ge­rek­li­li­ği sa­vu­nu­lu­yor.

Ço­cu­k an­ne­siz bı­rakılmamalı

Ço­cuk ge­li­şi­min­de 0-3 ya­şın çok önem­li ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Tar­han, bu yaş ara­lı­ğın­da an­ne­nin ye­ri­ni hiç­bir şe­yin tu­ta­ma­ya­ca­ğı­nı da söy­le­di. Tar­han şöy­le ko­nuş­tu: “An­ney­le ku­ru­lan ka­rar­lı, gü­ven­li iliş­ki ço­cu­ğun ruh­sal, be­den­sel ge­li­şi­min­de çok önem­li. Ço­cuk ha­ya­ta da­ir te­mel bil­gi­le­ri; sev­gi, de­ğer, gü­ven­li bağ­lan­ma, ken­di­ni ifa­de ede­bil­me gi­bi, 0-6 yaş ara­sın­da öğ­re­ni­yor.  O ne­den­le bu yaş dö­ne­min­de an­ne­nin ço­cu­ğuy­la ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Onu an­ne­siz bı­rak­mak hak ih­la­li­dir.”

Faz­la eleş­ti­rel ol­ma­yın

“Bir ço­cuk ba­bam ya da an­nem be­ni sev­mi­yor di­yor­sa ora­da duy­gu­sal ih­mal var­dı­r” di­yen Prof. Tar­han, bu şart­lar­da ye­ti­şen ço­cuk­lar­da öz­gü­ven ek­sik­li­ği ol­du­ğu­nu söy­le­di. Öz­gü­ven ek­sik­li­ği ha­lin­de ço­cuk­ta öf­ke­li bir ki­şi­li­ğin ge­li­şe­ce­ği­nin al­tı­nı çi­zen Prof.Dr. Tar­han, ebe­veyn tu­tu­mu­nun öne­mi­ne vur­gu yap­tı ve ek­le­di:  “Bir ço­cu­ğun gi­ri­şim­ci ol­ma­sı ve ken­di­ni ifa­de ede­bil­me­si için ge­rek­li olan öz­gü­ven bu yö­nüy­le te­mel bir duy­gu. On­la­ra iyi bir ge­le­cek sağ­la­mak, mut­lu bir ya­şam sun­mak is­te­yen an­ne-ba­ba­lar ço­cuk­la­rı­nın öz­gü­ve­ni­ni en ba­şın­dan des­tek­le­me­li an­cak on­la­rı kib­re gö­tü­re­cek dav­ra­nış­lar­dan  uzak tut­ma­lı­dır. Ço­cuk­la­rı­nı se­ven fa­kat on­la­rı faz­la eleş­ti­ren, öf­ke­li ve de­ğer­siz­leş­ti­ren ebe­veyn mo­de­li ge­li­şi­me za­rar ve­ri­yor. ”

Ço­cuk­lar ara­sı ay­rım da hak ih­la­li!

An­ne ba­ba­nın ge­rek ken­di ço­cuk­la­rı ge­rek­se di­ğer ço­cuk­lar ara­sın­da ay­rım yap­ma­sı­nın doğ­ru ol­ma­dı­ğı­nı ifa­de eden Prof. Dr. Tar­han, bü­tün ço­cuk­la­rın ay­nı fıt­rat­ta ol­ma­dı­ğı­nı her ço­cu­ğun ile­ti­şim bi­çi­mi ve öğ­ren­me şek­li­nin fark­lı ola­ca­ğı­nı söy­le­di.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,162 µs