En Sıcak Konular

Hiperaktif bebekler özel beslenmeli

24 Kasım 2014 10:38 tsi
Hiperaktif bebekler özel beslenmeli Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı hem aileler hem çocuğun kendisi için ciddi bir stres kaynağı.

Bu rahatsızlıkları olan çocukların beslenmelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “Hastalığı kontrol edebilmek için iyi bir beslenme tedavisi de uygulamak gerekir” dedi.
Çocuğunuzun çok hareketli ve atak olduğundan, konsantrasyon bozukluğu yaşadığından şikayetçi iseniz öncelikle tanı için mutlaka bir hekime danışın. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “Hastalıkta beslenme tedavisi etkilidir. Bu nedenle hiperaktivite konusunda uzman bir diyetisyene danışmalısınız. Özellikle çocuğunuz şekerli besinleri tükettikten sonra daha hareketli olup yerinde duramıyorsa ve konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsa bu tür besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız” dedi. İşte Diyetisyen AK’tan hiperaktif çocuklara özel beslenme önerileri…

SALİSİLATLARA DİKKAT

Hiperaktif ve dikkat dağınıklığı olan çocukların birçoğu, salisilatlar ve fenolik bileşiklere karşı çok daha duyarlılık göstermektedir bu sebeple salisilat oranı düşük olan besinler tercih edilmelidir.

- Salisilat oranı düşük-normal meyveler; muz, armut, şeftali, lime, sarı elma, nar, mango, incir, limon

- Salisilat oranı düşük-normal sebzeler; lahana, nohut, bezelye, kereviz, kırmızı-yeşil mercimek, marul, şalgam, patates, Brüksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz, pırasa, soğan, patlıcan (kabuğu soyulmuş), kırmızı pancar, siyah zeytin, havuç, taze domates, mantar, balkabağı, mısır

- Salisilat oranı düşük-normal yağlı tohumlar; kaju, fındık, pekan cevizi, ay çekirdeği, fıstık ezmesi, kabak çekirdeği, susam, ceviz

- Bunların dışında kalan tüm kurutulmuş ve taze meyveler, sebzeler ve yağlı tohumların salisilat oranı yüksektir.

ŞEKER VE KATKI MADDELERİ TETİKLEYİCİ

Yapılan bilimsel çalışmalar, katkı-koruyucu madde eklenmiş besinlerin ve aşırı şeker tüketiminden sonra çocuklardaki hiperaktifliğin artığını kanıtlamıştır. Ayrıca çalışmalar yeterli ve sağlıklı beslenmeyen çocukların hiperaktif olduklarını ortaya koymakta.

Hiperaktif okul çocuğunun bir günlük örnek beslenme mönüsü

Sabah

1 adet yumurta

1 dilim peynir

5 adet siyah zeytin veya 3 tam ceviz

Domates, havuç gibi çiğ sebzeler

2 dilim tam buğday ekmeği

Ara

10 adet fındık+ 1 taze meyve (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

Öğle

1 kase çorba

1 tabak etli sebze yemeği (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

1 dilim tam buğday ekmeği

1 kase yoğurt

Ara

1 bardak sade süt + 1 taze meyve (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

Akşam

90-120 gr ızgara köfte/ et/tavuk/balık

3-4 kaşık bulgur pilavı / tam buğday makarna

Salata (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

1 bardak ayran veya yoğurt

Ara

1 taze meyve (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

Yatarken

1 bardak sade süt

TÜKETİMCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN YİYECEKLER

Asitli içecekler ve hazır meyve suları, şekerlemeler ve boyalı besinler, beyaz şeker boya ilave edilmiş süt ve süt ürünleri, kahvaltılık gevrekler, çikolata, bisküvi, cips gibi atıştırmalıklar, konserveler, hazır çorba ve baharat karışımları, şarküteri ürünler (sucuk, salam, sosis gibi), et suyu-tavuk suyu tabletleri, hazır puding ve kekler gibi tüm koruyucu ve katkı maddesi içeren yiyeceklerin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve tahıllarında salisilat oranı düşüktür. Fakat miktarlara dikkat edilmelidir çünkü çocuğunuz bu besinlere karşı da duyarlılık gösterebilir.

ANNELERE ÖNERİLER

- Bu çocukların az miktarlarda sık beslenmesi gerekir. Hiperaktif çocuklar boş enerji kaynakları verilmeden, katkı maddeleri katılmamış doğal gıdalarla beslenmelidir.

- Son yıllarda yapılan araştırmalarda Omega-3 kullanımın olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. Haftada 2 kez balık tüketimine özen göstermelisiniz.

- Hiperaktif ve dikkat dağınıklığı olan çocukların günlük diyetlerine çinko ve demir minerallerinin eklenmesiyle davranışlarda olumlu değişiklikler sağladığı görülmüştür.

- Aşırı adrenalin salgılandığında hızla harcanan magnezyumun yetersizliğinin önlenmesi için de ek magnezyum verilmesi önerilebilir.

- Protein ağırlıklı beslenme, genel uyanıklık ve dikkat düzeyini artırır.

- Yüksek oranda yağ içeren poğaça, açma, börek gibi yiyecekler çocuğun tedavisi için kullandığı ilaçların emilimini geciktirebilmektedir.

Çocuğunuzun diğer çocuklara göre daha hareketli ve konsantrasyonun bozuk olduğunu kabul edip beslenmesinden eğitimine, egzersizinden davranışlarına kadar her şeyi ile yakından ilgilenmelisiniz.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,095 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,862 µs