En Sıcak Konular

Türkiye antibiyotik kullanımında Avrupa'yı solladı

19 Kasım 2014 10:32 tsi
Türkiye antibiyotik kullanımında Avrupa'yı solladı Türkiye’deki antibiyotik kullanımının bir çok Avrupa ülkesini geride bırakarak, 2-3 kat daha fazla olduğu belirtildi.

Uzmanlar, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin insan sağlığı için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.


Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nde 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü münasebetiyle basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oral Öncül, 2013'te Türkiye'de yazılan reçetelerdeki ilaçların yaklaşık yüzde 40'ı antibiyotikler oluşturduğunu söyledi. Antibiyotik kullanımının toplum arasında giderek bilinçsiz bir şekilde yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Öncül, Güneydoğu'da antibiyotik kullanımının oranının yüzde 55'lere dayandığına dikkat çekti. Öncül, antibiyotiklerin gereksiz ve yersiz kullanılmasının insan sağlığını tehdit eder duruma geldiği uyarısında bulundu.

Türkiye'de antibiyotiklerin kolay elde edildiğini ifadee den Öncül, "Türkiye Cumhuriyeti olarak antibiyotikleri son derece yaygın ve gereksiz kullanıyoruz. Bu konuda Avrupa'da ne yazık ki başı çeken bir ülkeyiz. Sağlık Bakanlığı'nın 2013 reçete bilgilendirme sistem sonuçlarına göre Türkiye'de yazılan reçetelerdeki ilaçların yaklaşık yüzde 40'ı antibiyotikler oluşturmakta. Bu da yüksek bir oran. Özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır gibi illerimizde bu oran yüzde 55'lere kadar ulaştığını görüyoruz. Gereksiz antibiyotik kullanımı bakterilerde, antibiyotik direncini artıran bir faktör." dedi.

Antibiyotik direncinin artması ile ilgili Prof. Dr. Öncül, "Peki antibiyotik direnci gelişirse ne olur? Eskiden çok daha kolay tedavi edebildiğimiz enfeksiyonu artık direnç sayesinde kolayca tedavi edemiyoruz. Elimizde oluşan direnci kıracak yeterince antibiyotik olmaması bu enfeksiyonları tedavide sıkıntılı bir duruma düşürüyor. Bazen öyle durumlar olabiliyor ki bütün antibiyotiklere direnç gösterebilen enfeksiyonla karşılaşabiliyor ve çaresiz kalabiliyoruz." diye konuştu.

Aşırı antibiyotik kullanımına çare olarak Öncül, akılcı antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılmasının ve vatandaşların bilgilendirilmesinin gerektiğini sözlerine ekledi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Willke ise tepkilerinin antibiyotiklere değil, antibiyotiklerin yanlış ve yersiz kullanımına olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ayşe Willke, "Yerinde antibiyotik kullanmak hayat kurtarıcıdır. Bizim karşı olduğumuz gereksiz, uygunsuz ve aşırı antibiyotik kullanımına karşıyız. Bunun bir çok kötü sonucu var. Bugün klinikte, hastanelerde bizi zora sokan bakterilerdeki antibiyotik direncidir. Direnç nedeniyle kaybettiğimiz hastalar oluyor. Bu direncin oluşmasının en önemli sebebi gereksiz ve yaygın bir şekilde antibiyotik kullanmaktır. Biz antibiyotiğe değil, yayın ve gereksiz antibiyotiğe karşıyız." şeklinde konuştu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Dr. Önder Ergönül ise antibiyotiklerin aşırı kullanımından bünyenin enfeksiyonlara karşı önemli bir direnç oluşturduğunu dernek olarak amaçlarının halkı bu yönde bilgilendirmek olduğunu ifade etti.

(CİHAN)



Bu haber 1,852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,790 µs