En Sıcak Konular

Karaciğer yağlanmasının nedenleri

17 Kasım 2014 10:15 tsi
Karaciğer yağlanmasının nedenleri Eskiden sadece yetişkinlik döneminde görülen karaciğer yağlanması yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte artık çocukluk döneminde de ortaya çıkıyor.

Teşhiste geç kalındığında karaciğerde iltihap, karaciğerin normal yapısının ve sentez fonksiyonlarının bozulması, siroz, sonuçta da çocuğun karaciğer nakil adayı olmasına yol açıyor.

Ha­zır mey­ve su­yu ver­mek ye­ri­ne, mey­ve­yi tü­ket­me­si­ni sağ­la­yın. Eğer çok mey­ve su­yu is­ti­yor­sa, ev­de mey­ve­ler­den ken­di­niz ta­ze ola­rak sı­kıp ha­zır­la­yın. Ama aşır­ıya kaç­ma­yın.

ÖNERİLER


Prof. Dr. Er­te­kin, şe­ker­den da­ha faz­la tat ve­ren fruk­toz­lu gı­da­lar­dan ço­cuk­la­rın uzak tu­tul­ma­sıy­la işe baş­la­na­bi­le­ce­ği­ni be­lir­te­rek, alı­na­cak ön­lem­le­ri şöy­le sı­ra­la­dı:

- Bes­len­me ha­ya­tı­mı­zın tüm dö­nem­le­rin­de çok önem­li bir ye­re sa­hip­tir. An­ne kar­nın­da­ki be­bek bes­len­me­sin­den tu­tun da yaş­lı­lık­ta­ki bes­len­me­ye ka­dar her dö­nem­de­ki bes­len­me ha­ya­ti önem ta­şır. Bu ne­den­le be­bek­ler ilk 6 ay mut­la­ka tek ba­şı­na an­ne sü­tü ile bes­len­me­li­dir. Ço­cu­ğu­nu­za ak­şam ev­de ten­ce­re ye­me­ği, sa­la­ta, çor­ba gi­bi ge­le­nek­sel Türk mut­fa­ğı ye­mek­le­ri­ni ye­me alış­kan­lı­ğı­nı ka­zan­dır­ma­lı­yız. En bü­yük teh­li­ke ten­ce­re ye­me­ği, sa­la­ta sev­me­yen sü­rek­li fast fo­od gı­da­lar­la abur-cu­bur­la bes­le­nen ço­cuk­lar­dır.

- Ka­lo­ri bom­bar­dı­ma­nı ol­ma­nın dı­şın­da hiç­bir fay­da­sı ol­ma­yan ha­zır kek­ler, ku­ra­bi­ye­ler, tat­lı­lar­dan, pa­ket­len­miş mey­ve su­la­rın­dan ve asit­li içe­cek­ler­den ço­cuk­la­rın uzak tu­tul­ma­sın­da fay­da var­dır. Bes­len­me çan­ta­la­rın­da ke­sin­lik­le bu gı­da­la­ra yer ve­ril­me­me­si ge­re­kir. Bu ge­rek­siz yi­ye­cek ve içe­cek­le­rin ye­ri­ne bes­len­me çan­ta­la­rı­na içe­cek ola­rak ay­ran, yi­ye­cek ola­rak da ta­ze do­ma­tes, ma­rul, pey­nir­le; tam buğ­day ek­me­ğin­den ya­pıl­mış ev­de ha­zır­lan­mış sand­viç ol­ma­sı­na dik­kat edin.

- Ço­cu­ğu­nu­zun bil­gi­sa­yar ve te­le­viz­yon ba­şın­da çok faz­la za­man ge­çir­me­si­ne izin ver­me­yin.

- Bir spor da­lıy­la il­gi­len­me­si­ni, ha­re­ket et­me­si­ni ve ya­kın me­sa­fe­le­re yü­rü­ye­rek git­me­si­ni teş­vik et­me­ye ça­lı­şın.  

- Ai­le sof­ra­la­rı hem ai­le içi ka­li­te­li za­man ge­çi­ri­le­bi­le­cek en gü­zel yer, hem de ai­le bi­rey­le­ri ara­sın­da ile­ti­şi­min art­ma­sın­da çok fay­da­lı­dır. Gü­nü­müz­de şe­hir ha­ya­tı, iş sa­at­le­ri­nin dü­zen­siz­li­ği bu mut­lu ai­le sof­ra­la­rı­nı ne­re­dey­se im­kan­sız­laş­tı­rı­yor. Tüm ai­le bi­rey­le­ri elin­de bir ta­bak­ta, ayak­ta ya da te­le­viz­yon kar­şı­sın­da bir şey­ler atış­tı­rır ha­le gel­dik­le­rin­den ak­şam sof­ra­la­rın­da bir ara­da olu­na­mı­yor. Bu ne­den­le ak­şam hep bir­lik­te ay­nı sof­ra­da ye­mek ye­me­ye özen gös­te­rin.

- Öğün at­la­mak ço­cu­ğu­nu­zun da­ha faz­la acık­ma­sı­na ve abur cu­bur ye­me­si­ne ne­den ola­ca­ğın­dan, öğün­ler­de, vak­tin­de ye­mek ye­me­si­ne özen gös­te­rin.

Çocuklardaki NASH (Non Alcolic Steatohepatit) yani “alkol dışı karaciğer yağlanmasına bağlı hepatit” hastalığının günümüzde giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Acıbadem Üniversitesi Acıbadem Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Vildan Ertekin, “NASH'in en önemli nedenleri obezite, Tip 2 diyabet, hareketsizlik ve bazı ilaçlardan kaynaklanıyor” dedi.
 Çağımızda çığ gibi artmaya devam eden obezite çok önemli bir halk sağlığı sorunu. Obezitenin nedenlerinin başında kötü beslenme, aşırı fruktoz alımı ve hareketsizlik, özellikle televizyon ve bilgisayar başında fazla zaman geçirme geliyor.

AH O POGAÇA, AÇMA, CİPSLER YOK MU?

Prof. Ertekin, “Hazır poğaçalar, açmalar, cipsler, asitli içecekler hazır meyve suları, tatlılar, fruktoz katkılı aşırı tatlı yiyecekler, üzerine hareketsizlik ve uzun süreli     bilgisayar oyunları da eklenince obezite artık kaçınılmaz oluyor. Tüm bunlar da çocuklarda karaciğer yağlanması tablosunu yaratıyor” diye konuştu.

İŞTE YAĞLANDIRAN NEDENLER


- Obezite

- Hareketsizlik

- Tip 2 diyabet

- Bazı ilaçlar (Epilepsi ilaçları, steroidler.)

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,079 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,351 µs