En Sıcak Konular

Çocuğunuz hala konuşamıyor mu?

14 Kasım 2014 12:12 tsi
Çocuğunuz hala konuşamıyor mu? TELEVİZYON, ÇOCUKLARIMIZIN KONUŞMASINI BEKLEMİYOR, SONSUZA KADAR DA KİMSEYİ DİNLEMEDEN KENDİSİ ANLATABİLİR.

Çocukların konuşması geciktiği zaman aileler hemen telaşa kapılıyorlar. Örneğin 4 yaşında bir çocuğun konuşması bir kaç kelime ile sınırlı olduğunda aileler “Benim çocuğum konuşmayacak” kaygısına kapılıyorlar. Her zaman onlara dediğim gibi, çocuk eğer bir kaç kelime söylüyorsa konuşur, işitiyorsa mutlaka konuşur. İşitme kaybı olmayan çocuklar az olur-çok olur, erken veya geç ama mutlaka konuşurlar.

Einstein’ın 6 yaşında konuştuğunu göz önüne alırsak, o büyük zeka bile bu kadar geç konuştuysa sizin çocuğunuzun biraz geç konuşmasında bir mahsur yok diye düşünüyorum. “Çocuğumun konuşması gecikti” diye şikayet ediyorsak öncelikle onu nasıl hızlandırabiliriz, neler yapabiliriz konusunu düşünmeliyiz. Bence bu çok daha önemli.

Genel olarak televizyonun karşısında yetişen, bakıcıların elinde büyüyen, yaşıtları ile daha az bir araya gelen çocukların konuşmasının gecikmesi doğaldır çünkü onları bu konuda uyaran bir konu olmuyor. Televizyon, onların konuşmasını beklemiyor, sonsuza kadar kendisi anlatabilir. Bakıcılardan çocuk bakımı haricinde temiz bir ev ve sıcak bir yemek de bekleniyorsa çocuklara göz kulak olup evin işlerine girişirler. Ancak yaşıtları ile bir arada olduklarında konuşup iletişim kurma ihtiyacı duyan çocuklar yalnız başlarına kaldığında bu ihtiyacı giderecekleri kimse bulamazlar. Ayrıca büyüklerin dünyası onlara uzak bir dünyadır. Büyüklerle çok konuşmayan çocuklar birbirleri ile daha çok ilişki kurarlar.

Konuşma bir sosyal iletişimdir. Bu nedenle çocuklarımızın konuşması geciktiğinde onları sosyal ortamlara sokup sokmadığımızı gözden geçirmemiz gerekir. Evde yalnız başına vakit geçiren çocuklarımızın 2 yaşından itibaren anaokulu ortamında yaşıtları ile bir araya gelmesi, onlarla iletişim kurması kullandıkları kelimelerin sayısını giderek arttıracak ve onları konuşur hale getirecektir. Bunun yanında onlarla diyalog kurmak, konuşmaya teşvik etmek, konuşamadıkları zaman olumsuz tepki vermemek en doğru davranış olacaktır.

Unutmayalım işiten her çocuk konuşur. Eğer çocuk "ana, baba" diyorsa geç bile olsa konuşur. Önemli olan konuşma gelişimini yavaşlatan koşulları ortadan kaldırmak ve onları konuşmaya teşvik etmektir.
 
 

Bu haber 950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,310 µs