En Sıcak Konular

'Çocuklara hayır diyorsanız geri dönmeyin'

14 Kasım 2014 12:25 tsi
'Çocuklara hayır diyorsanız geri dönmeyin' Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, ailelerin çocuklarına karşı tutarlı olması gerektiğinin belirterek, çocuğa karşı kullanılan "hayır" kelimesinin "hayır"

Ersanlı, ailelerin çocuk yetiştirirken yaptıkları en büyük hatalardan birinin, çocuklarının direnci karşısında alınan karardan vazgeçmek olduğunu söyledi. Tutarlı davranmanın ailelerin en büyük anahtarı olması gerektiğine işaret eden Ersanlı, "Çocuğa karşı bir kere 'hayır' kelimesi ağzınızdan çıktığında tutarlı olunmalıdır. Çocuklarınızla dakikalarca niçin 'hayır' dediğinizi konuşmayın. Net olun, bir cümleyle neden 'hayır' olduğunu açıklayın ve her seferinde sorduğunda da yeni açıklamalar eklemeyin. Çocuğunuz bunu maniple etmeye çalışsa da, ağlasa da kendini yerlere atsa da 'hayır' kelimesi 'hayır' olarak kalmalıdır" diye konuştu.

Ersanlı, çocuğun da o zaman ağlamanın ve kendini yerlere atmanın işe yaramadığını göreceğini anlatarak, tutarlılığın bozulması durumunda çocukların bunu fırsat olarak gördüğünü kaydetti.

"EBEVEYNLER ÇOCUKLARIN OYUN ARKADAŞLARI DEĞİLDİR"


Çocukların anne ve babasında gördüğü zayıf tarafları sürekli kullandığını vurgulayan Ersanlı, sağlıklı çocuklar yetiştiren ailelerde kesin sınır ve kuralların olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ersanlı, herkesin rolü ve sorumluluklarının belli olduğunu belirterek, " Ebeveynler ebeveyndir. Çocukların oyun arkadaşları değildir. Çocuklar anne babalar için çok önemli olsa da çocuk merkezli ya da çocuğun yönettiği bir aile olamaz. Anne, babalar çocuklara iyi birer rol modeli olmalı, kurallarında, davranışlarında ve sözlerinde tutarlı olmalıdırlar" diye konuştu.

En sık karşılaşılan sorunun anne ve babanın, "zaten çalışıyorum çocuğumu çok az görüyorum, bu nedenle istediğini yapıyorum" demesi olduğuna dikkati çeken Ersanlı, şunları kaydetti:

"Bazı ebeveynler çocuklarının ısrarlı hallerine, bağırıp çağırmalarına kızıp çocuklarına vurabiliyorlar. Bu da çok büyük çatışmalar yaratır ve sağlıklı bir iletişim değildir. Kurallar ve sınırlar ne kadar net olursa ve anne baba da kendi aralarında tutarlı olurlarsa çocuklar da bu netliği yıkmaya çalışmaktan vazgeçerler, bir süre sonra anne babalar bağırmak ya da vurmak zorunda kalmazlar.”

 

Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,554 µs