En Sıcak Konular

Kemikleriniz için yumurta tüketin

14 Kasım 2014 12:13 tsi
Kemikleriniz için yumurta tüketin Kemik erimesini önlemek için balık, yumurta ve mantar gibi gıdalar tüketmelisiniz. Ayrıca kalsiyum bakımından zengin süt, turp ve yeşil yapraklı sebzeleri de masanızdan eksik etmeyin

Özellikle son yıllarda kemik erimesinin görülme oranındaki artış, araştırmacıları istatistikler hazırlamaya itti. Türkiye'de 50 yaş üstü her sekiz kişiden birinde osteoporoza bağlı kemik kırılması yaşandığı tespit edildi. Ayrıca Türk kadınlarının yüzde 30'u kemik erimesi hastası olduklarının farkında değiller!

GÜNEŞLENMEYİ İHMAL ETMEYİN

D vitamini; böbrek ve bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyip kemiklerimizi güçlü hale getirmede en önemli rolü üstlenir. Bu sebeple eksikliği, osteoporoz gelişmesine sebep olur. D vitaminini artırmanın en kolay ve zahmetsiz yolu, vücudumuzda hali hazırda bulunan ve aktif olmayan D vitaminini aktif hale getirmektir. Bunun yolu doğru saat ve teknikte güneşlenmekten geçer. Güneşlenmek için en doğru zaman, Mart ve Ekim aylarıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arası yaklaşık 15 dakika ve koruma faktörlü kremler kullanmadan güneşlenmek, D vitamini aktivasyonu için son derece yeterlidir. Belirtilen bu saatler, aynı zamanda cilt kanseri riskini artırdığından kesinlikle güneşe çıkılmaması gereken zamanlar olarak da bilinir. Vücudumuz, ihtiyaç duyduğu D vitamininin yüzde 20'sini besin yoluyla elde eder. Güneş ışınlarından mahrum kaldığımız kış aylarında beslenme şeklimiz çok daha önemli bir hal alır. Kış aylarında kolayca bulabileceğiniz somon, uskumru gibi yağlı balıklar, yumurta, balık yağı ve mantar tüketilmesi gereklidir. Yaygın kemik ağrıları yaşıyorsanız ilk aklınıza gelen D vitamini eksikliği olmalıdır. Gerekli takviye yapılmazsa, kas kuvvetsizlikleri ve yürüyüş bozuklukları yaşanabilir. Kuvvetli kas ve kemik yapınızın olması D vitamini yönünden zayıf beslenebileceğiniz anlamına gelmez. Yeni araştırmalar; D vitamini eksikliğinin; kalp hastalıkları, diyabet, depresyon ve bazı kanser türlerinin gelişmesinde rol oynadığını gösterdi.

KALSİYUM İHTİYACI 1000 MG

Kalsiyum, kemik gelişimi ve güçlenmesi açısından son derece önemli bir rol oynar. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum oranı; yaşa, cinsiyete ve duruma göre değişiklik gösterir. Özellikle hamilelik, emzirme ve ergenlik dönemlerinde normalden daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarız. Günlük kalsiyum ihtiyacı, ergen ve yetişkinlerde 1000-1500 mg., hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda en az 1500 mg. olarak belirtilebilir. Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynakları arasında yer alır. Az yağlı süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, turp, kabuklu deniz mahsulleri, baklagiller, fındık, badem ve pekmez zengin kalsiyum kaynakları arasında yer alır. Bu besin maddelerini tüketmek kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için son derece önemlidir. Ancak bunların emilimini azaltan yiyecekleri eş zamanlı tüketmemek gerekir. Kalsiyumdan zengin besin maddeleriyle birlikte siyah çay, çikolata, kakao, patates, biber, fasulye, havuç, maydanoz portakal, çilek, kuru incir, pirinç ve biber gibi gıdalar alırsanız kalsiyum emilimi azalır.

HER GÜN 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ YETERLİDİR

Tuz da kalsiyum eksikliğine sebep olan gıdalar arasında yer alır. Gün içerisinde bir çay kaşığından fazla tuz tüketilmemelidir. Gereğinden fazla protein, vücudunuza aşırı fosfor yükler. Bu da kalsiyumun faydalarını engeller. Bu sebeple günlük tükettiğiniz yoğurt ve sütten gereken faydayı sağlayamazsınız. Osteoporoz hastalarının kilolarını da kontrol altında tutmaları gerekir. Beden kitle indeksinizin 20-25 arasında olması gerekir. Şişmanlık hastalığın ilerlemesine ve alınan önlemlerin yetersiz kalmasına sebep olur. Ayrıca günlük düzenli egzersiz de osteoporozu önlemek ve tedavi etmek için son derece önemlidir.

DOKTORUNUZA BAŞVURUN

D vitamini eksikliği, basit bir kan tahlili ile tespit edilebilir. Eğer bu vitamin yönünden eksik olduğunuz tespit edildiyse mutlaka doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeniz gerekir. 

Bu haber 1,266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,302 µs