En Sıcak Konular

Çocuklarda uyku sorunu alarm veriyor

12 Kasım 2014 13:30 tsi
Çocuklarda uyku sorunu alarm veriyor Her yaşta görülebilen uyku bozukluğu durumunun özellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocuklar üzerinde büyük etkisi var. Uykusu azalan çocuk sayısının arttığını belirten uzmanlar, cep telefonları uyku ritmini bozduğu için yatak odasından uzak tutulması

Ha­ya­tın her dö­ne­min­de ol­du­ğu gi­bi okul ça­ğı ve okul ön­ce­si ço­cuk­lar­da gö­rü­le­bi­len uy­ku yok­sun­lu­ğu­nun obe­zi­te ve di­ya­bet ris­ki­ne ne­den ola­bi­li­yor. Nö­ro­lo­ji ve uy­ku bo­zuk­luk­la­rı uz­ma­nı Prof. Dr. Ha­kan Kay­nak, dik­kat ek­sik­li­ği gi­bi üze­rin­de önem­le du­rul­ma­sı ge­re­ken so­ru­nun uy­ku az­lı­ğı ile iliş­ki­nin ola­bi­le­ce­ği­ne dik­kat çek­ti.  Ço­cuk­lar­da uy­ku so­run­la­rının iki grup­ta top­lan­dığını belirten Prof. Kaynak, “İlk grup­ta, çev­re­sel ve­ya fark­lı ne­den­ler, di­ğer grup­ta ise eriş­kin­ler­de­ki­ne ben­zer uy­ku has­ta­lık­la­rı­nın oluş­tur­du­ğu, ye­ter­li sü­re uyu­ma­ya rağ­men, ka­li­te­siz uy­ku so­nu­cu, uy­ku­su­nu ala­ma­dan uya­nmakgelir” dedi.

Vücudu da yağlandırıyor

Ne se­bep­le olur­sa ol­sun, uy­ku so­run­la­rının, baş­ta kon­san­tras­yon ve öğ­ren­me bo­zuk­luk­la­rı­na se­bep ol­duğunu vurgulayan Kaynak, dik­kat ek­sik­li­ği sen­dro­mu ta­nı­sı ko­nu­lan pek çok ço­cu­ğun asıl prob­le­mi­nin uy­ku­suz­luk ol­du­ğunun çok geç tes­pit edil­diğini ifade etti.  Uy­ku so­run­la­rı­nın bü­yü­me so­run­la­rı­nı da     tetiklediğini açıklayan Kaynak, “Uy­ku­suz­luk, men­tal ve fi­zik­sel ge­liş­me prob­lem­le­ri­ni de beraberinde getirir. Son yıl­lar­da bu tab­lo­ya vü­cut yağ­lan­ma­sı ve aşı­rı ki­lo­la­rın da ek­len­di­ği­ görülmekte” de­di.

Onlar için ide­al sü­re yok

Ço­cuk­lar için ide­al bir uy­ku sü­re­si bu­lun­ma­dı­ğı­nı ve bu sü­re­nin her ço­cuk­ta fark­lı ola­bi­le­ce­ği­ni be­lir­ten Kay­nak, “Ba­zı ço­cuk­lar­da bu sü­re­le­rin kı­sa (4-5 sa­at), ba­zı­la­rın­da ise da­ha uzun (12-14 sa­at) ol­du­ğu unu­tul­ma­ma­lı ve an­ne ba­ba­lar ön­ce­lik­le ço­cuk­la­rı için ge­rek­li uy­ku sü­re­le­ri­ni sap­ta­ma­lı­dır­lar. Son­ra­sın­da de­ğiş­ken ola­bi­len uyu­ma ve uyan­ma sa­at­le­ri sap­tan­ma­lı­dır. Bay­kuş ti­pi bir ço­cu­ğu er­ken uyu­ma­ya zor­la­mak ve­ya sa­bah er­ken uyan­ma­sı­nı bek­le­mek bir­çok so­ru­na se­bep ol­mak­ta­dır” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.

Yatak odanıza sokmayın

Cep te­le­fon­la­rı­nın za­rar­lı et­ki­le­ri­ne dik­kat çe­ken Prof. Kay­nak, te­le­fon­la­rın sü­rek­li açık tu­tul­ma­la­rı ve sa­hip ol­duk­la­rı par­lak be­yaz ışık­la­rı ne­de­niy­le uy­ku rit­mi­ne za­rar verdiğini ha­tır­lat­tı. Cep te­le­fon­la­rı­nın za­ra­rlı et­ki­le­ri­ne kar­şı ço­cuk­la­rın uy­ku­la­rı­nın ko­run­ma­sı­nı is­te­yen Kay­nak, şu uya­rı­da bu­lun­du: “A­raş­tır­ma­lar, bu tek­no­lo­jik ci­haz­lar­la ge­çi­ri­len za­ma­nın ma­ale­sef uy­ku sü­re­sin­den ça­lın­dı­ğı­nı gös­ter­mek­te­.  Bu ci­haz­la­rın se­bep ol­du­ğu baş­ka bir so­run da ge­ce bo­yun­ca ka­pa­tıl­ma­ma­la­rın­dan kay­nak­lan­mak­ta­dır. Bu ci­haz­la­rın ge­ce uy­ku­nun ka­li­te­si­ni boz­du­ğu bir­çok ça­lış­ma ile gös­te­ril­miş­tir.”

Uyumaya  uyandırmaya zorlamayın

Uy­ku dü­ze­ni ko­nu­sun­da ebe­veyn­le­rin ye­te­ri ka­dar bi­linç­li ol­ma­dık­la­rı­nı be­lir­ten Kay­nak, bu du­ru­mun an­ne ba­ba­la­rı ço­cuk­la­rı­nı uy­ku­su ol­ma­dı­ğı hal­de uyu­ma­ya ya da er­ken kal­dır­ma­ya it­ti­ği­ni söy­le­di. Ebe­veyn­le­ri uya­ran Kay­nak, “Ya­pıl­ma­sı ge­re­ken ta­til dö­nem­le­rin­de ço­cuk­la­rın uy­ku sü­re ve sa­at­le­ri­nin dik­kat­le göz­len­me­si­dir. Okul dö­ne­min­de de bu özel­lik­le­re gö­re ço­cuk­la­rın uy­ku sa­at ve sü­re­le­ri plan­lan­ma­lı­dır. Ör­ne­ğin bay­kuş ti­pi ço­cuk­lar, ak­şam er­ken yat­ma­ya zor­lan­ma­ma­lı, sa­bah uyu­ma­la­rı­na fır­sat ve­ril­me­li, geç baş­la­yan okul sa­at­le­ri ter­cih edil­me­li, haf­ta içi ek­sik ka­lan uy­ku sü­re­le­ri, haf­ta so­nu ve öğ­le­den son­ra uy­ku­la­rı ile te­la­fi edil­me­li­di­r” ifa­de­si­ni kul­lan­dı.

Bu haber 1,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,213 µs