En Sıcak Konular

Diyabete dikkat!

12 Kasım 2014 13:22 tsi
Diyabete dikkat! 3.5 milyon diyabetli farkında değil

Tür­ki­ye­’de­ki di­ya­bet­li in­san sa­yı­sı­nın çok yük­sek ol­ma­sı ne­de­niy­le, ül­ke ola­rak Av­ru­pa­’da­ki di­ya­bet yü­kü­nün ne­re­dey­se yüz­de 13’ü­nü ta­şı­yo­ruz. Tür­ki­ye­’de 7 mil­yon di­ya­bet­li in­san var ve bun­la­rın ya­rı­sı di­ya­bet­li ol­du­ğu­nu bil­mi­yor.

Türk Di­ya­bet Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Prof. Dr. Ha­san İl­ko­va, “14 Ka­sım Dün­ya Di­ya­bet Gü­nü­” ve­si­le­siy­le dün­ya­da ve Tür­ki­ye­’de di­ya­be­tin hız­lı ar­tı­şı­na dik­kat çek­ti.

Ulus­la­ra­ra­sı Di­ya­bet Fe­de­ras­yo­nu bu yıl­ki te­ma­yı “Sağ­lık­lı Bes­len­me Kah­val­tıy­la Baş­la­r” ola­rak be­lir­le­di. Prof. İl­ko­va, çar­pık kent­leş­me ile ya­şam ve bes­len­me tar­zın­da­ki de­ği­şik­li­le­rin di­ğ er et­ken­ler­le bir­lik­te hem di­ya­be­tin hem de di­ğer bu­la­şı­cı ol­ma­yan has­ta­lık­lar­dan et­ki­le­nenle­rin sa­yı­sın­da be­lir­gin bir ar­tı­şa yo­la aç­tı­ğı­nı söy­le­di.

Ül­ke­miz­de 7 mil­yon di­ya­bet­li ol­du­ğu­nu ve Ulus­la­ra­ra­sı Di­ya­bet Fe­de­ras­yo­nu­’nun ön­gö­rü­le­ri­ne gö­re bu sa­yı­nın 2035’te 12 mil­yo­na ula­şa­ca­ğı­nı ifa­de eden İl­ko­va, di­ya­bet­li in­san­la­rın ya­rı­sı­nın di­ya­bet­li ol­du­ğu­nu bil­mi­yor ol­ma­sı­nı­n en önem­li nok­ta ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti.

İn­san­lar yaş­lan­dık­ça Tip 2 di­ya­bet ge­liş­me ola­sı­lı­ğı­nın art­tı­ğı­nı be­lir­ten Prof. İl­ko­va, “Di­ya­be­tin za­ma­nın­da teş­his edil­me­me­si ve doğ­ru yö­ne­til­me­me­si iler­le­yen za­manla kalp ve kan da­mar­la­rı­nı bo­za­rak; göz, si­nir ve böb­rek ha­sar­la­rı­na, kalp kri­zi ve in­me­ye se­bep ola­bi­li­yo­r” de­di.

Diyabetin 4 D’si

Dr. Sinan Ak­kurt, di­ya­be­tin 4 D'si ola­rak di­yet, di­ya­bet­le ya­şa­ma­yı öğ­ren­me, dü­zen­li ilaç ve doğ­ru bes­len­me­yi sı­ra­la­dı.  Ak­kurt, gü­nü­müz­de di­ya­be­ti or­ta­ya çık­ma­dan ön­le­mek için ya­pı­lan ça­lış­ma so­nuç­la­rı­nın sağ­lık­lı bes­len­me alış­kan­lı­ğı­nın ka­za­nıl­ma­sı, dü­zen­li eg­zer­siz, ha­re­ket­li ve yük­sek mo­ral­li ha­yat, bi­linç­li yak­la­şımla di­ya­be­te ya­ka­lan­ma ris­ki­nin dü­şü­rü­le­bil­di­ği­ni gös­ter­di­ği­ni açık­la­dı.

Depresyon tedavisi de gerekir

Yü­rü­yüş ve yüz­me­yi ise en ide­al spor­lar ola­rak gös­te­re­rn Dr. Akkurt, eg­zer­si­zin vü­cu­dun gli­ko­zu et­ki­li bir şe­kil­de kul­lan­ma­sı­nı ve kan şe­ke­ri kon­tro­lü­nü sağ­la­dı­ğı­nı söy­le­di. Her 4 di­ya­bet­li­den 1'in­de dep­res­yon ris­ki ol­du­ğu­nun al­tı­nı çi­zen Ak­kurt, dep­res­yo­nun di­ya­be­tin sey­ri­ni kö­tü­leş­tir­di­ğin­den do­la­yı, te­da­vi pla­nı­na al­mak ge­rek­ti­ği­ni, bu ko­nu­da has­ta ya­kın­la­rı­nın da an­la­yış­lı yak­la­şı­mı­nın önem ka­zan­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Dr. Akkurt, kar­bon­hid­rat içe­ren be­sin­ler­den vü­cu­dun ih­ti­ya­cın­dan faz­la tü­ke­til­me­si­nin kan şe­ke­ri se­vi­ye­si­ni yük­sel­te­ce­ği için ka­çı­nıl­ma­sını önerdi.

Beslenmeleri özel olmalı

Kan şe­ke­ri kon­tro­lü­nü sağ­la­mak için di­ya­bet­lilere öz­gü bes­len­me te­da­vi­si­ ve­ril­me­si gerektiğini belirten Akkurt “Has­ta­lar dok­tor­la­rı­nın ve­re­ce­ği bes­len­me lis­te­le­ri­ne sa­dık kal­ma­lı­. Her­kes gi­bi di­ya­bet­li­le­rin de ener­ji, kar­bon­hid­rat, pro­te­in, yağ, lif, vi­ta­min, mi­ne­ral ge­rek­si­ni­mi var­dır. Önem­li olan bun­la­rın den­ge­li tü­ke­til­me­si­dir" diye konuştu.  Dr. Ak­kurt bir do­ğal tıp me­to­du olan bi­ore­zo­nans te­da­vi­si ile di­ya­bet te­da­vi sü­re­ci­nin des­tek­le­ne­bil­di­ği­ni de söz­le­ri­ne ek­le­di.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,178 µs