En Sıcak Konular

Boşanmalar, ergenin psikolojisini nasıl etkiler?

12 Kasım 2014 12:15 tsi
Boşanmalar, ergenin psikolojisini nasıl etkiler? Boşanma, aileler için olduğu kadar çocuklar için de zorlu bir süreçtir. Hele bir de çocuklar ergenlik dönemindeyse... Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu, boşanma aşamasında ve ergenlik çağında çocuğu olan ailelere tavsiyelerde bulunuyor.

Boşanma, bazen her iki tarafında ortak isteğiyle bazen de bir tarafın isteği ve kararıyla yaşanır. Boşanan eşlerin çocuklarına yaptıkları temel açıklama ise şu şekilde olur: Bizler karı ve kocalıktan boşanıyoruz sizlerden değil, sizler bizim hep çocuklarımızsınız ve sizlerin ömür boyu anne babası olacağız. Peki, boşanma aşamasındaki çiftler çocuklarına özellikle de ergenlik çağındaki geçlere bu kararlarını nasıl açıklamamalılar?

Her çocuk anne babasını yan yana görmek ister. Ama boşanma kararını alan yetişkinlerdir ve çocukların buna uyum sağlaması beklenir. Tabii ki bu sürece çocukların uyum sağlaması biraz zaman alır ve onlar artık boşanmış bir ailenin çocuklarıdır.


Her yaş grubu farklı tepki gösterir

Boşanmaya, ailenin dağılmasına her yaş grubundaki çocuk farklı tepki gösterir. Ergenler de kendi dönemlerine özel tepkilerini ortaya koyarlar. İçine kapalı bir ergense ya da o dönemi yaşıyorsa tepkisini başka yollarla ya da bir süre sonra verebilir. Hiç tepki vermemek, normalmiş gibi davranmak pek de normal değildir. Tepkiyi ortaya koymak bazen boşanmanın ardından aylarca sonra olur.


Ergen, bu dönemde çok acımasız olabilir

Ergenlik dönemi; isyanının, sorgulamanın yoğun yaşandığı bir dönem olduğundan ergen kendine göre ailesinin dağılmasından sorumlu tuttuğu ebeveynine çok acımasızca eleştirilerde bulunabilir, öfkesini kusabilir, yargılayabilir ve tüm süreçten onu sorumlu tutabilir.


Kendilerini terkedilmiş hissedebilirler

Ergenin en çok hissettiği duygu terkedilmektir. Ona göre bu evliliği bitirmeye neden olan ebeveyni onu terk etmiştir ve kandırmıştır. Kendi doğrularına önem veren ve bu doğrulara saygı duyulmasını isteyen ergenler, sorumlu tuttuğu ebeveynine öfkesini, kızgınlığını aktarır hatta görüşmek bile istemeyebilir.


Yaşanılacak olumsuzluklara dikkat

Boşanmadan sonra, bazı ergenler karşı cinsiyete karşı güvensiz, uzak davranabilir. Ya da tam tersi riskli davranışlarını artırarak ailenin dikkatini çekmeye ya da cezalandırmaya çalışan ergenler de olabilir.Okul başarılarında düşüş, yalnızlaşma, madde ya da alkol kullanımı bu dönemde yaşanabilecek olumsuzluklardandır. Bu tür tepkileri ergen çocuğunda gözlemleyen, yaşayan ebeveynlerin, sevgilerini davranış ve sözle dile getirmeye devam etmeleri, birlikte zaman geçirmeye ve sohbete önem vermeleri ve mutlaka bir uzmandan destek almaları önerilir.

hürriyet
 



Bu haber 1,180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs