En Sıcak Konular

Çocuklar ne kadar süt içmeli?

4 Kasım 2014 10:18 tsi
Çocuklar ne kadar süt içmeli? Çoğu toplumlarda yeterli miktarda kalsiyum almak için süt içmek gerektiği düşünülüyor ama işin aslı öyle değil.

Bazı besinler de en az süt kadar kalsiyum içeriyor. Bir yemek kaşığı kekik günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 8’ni, 100 gram dereotu günlük ihtiyacın yüzde 21’ni, 100 gram badem yüzde27’sini karşılıyor.

Annelerin kafasını meşgul eden sorulardan biri de çocuğum süt içmeli oluyor. “Eğer bu sütanne sütü ise cevap her zaman evet olmalı” diyen İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Başak Namdar Çelikkan cevap inek sütü ise, çocuk yaş grubuna bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini vurguladı.

Kalsiyumla kas ve sinirler de düzgün çalışır

Süt ve süt ürünlerinin çocukluk çağında güçlü ve sağlam bir kemik yapı oluşumunda anahtar rol oynadığına değinen Dr. Çelikkan şunları söyledi: “Kalsiyum ayrıca kas ve sinirlerin düzgün çalışmasını da sağlar. Bu denklemde D vitamini de kemik gelişimi için çok önemlidir.
1-18 yaş arası günlük 600 IU vitamin D alımı önerilir.

Sütün dışındaki kaynaklar da kalsiyumu karşılar

Bu anlamda süt ve süt ürünleri çocuk beslenmesinde çok önemli bir kalsiyum ve vitamin D kaynağıdır. Fakat süt ve süt ürünleri dışında da pek çok besinden günlük olarak ihtiyacımız olan kalsiyum miktarını alabiliriz. Bazı besinler de en az süt kadar kalsiyum içerir. Bir yemek kaşığı kekik günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 8’ni, 100 gram dereotu günlük ihtiyacın yüzde 21’ni, 100 gram badem yüzde27’sini karşılar.”

Yoğurt, peynir aynı desteği sağlar mı?

“Bu sorunun cevabı yeteri kadar yoğurt ve peynir tüketimi ile evettir” diyen Çelikkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yoğurt da peynir gibi çok güçlü protein ve kalsiyum kaynağı. Sütün fermente edilmesi ile peynir ve yoğurt oluşur. Fermentasyon işlemi ile besin değerlerinde olumlu değişmeler meydana gelir özellikle aminoasit miktarları artar. Aminoasitler proteinlerin yapıtaşlarıdır. Bu işlemle oluşan gıdalar insan sağlığında dengeli beslenme açısından önem taşır. Fermente süt ürünlerinin diğer olumlu bir etkisi laktoz hassasiyeti olanların da süt ürünlerini tüketebilmesidir. Dünya Sağlık Örgütü bu sebeple 2 yaşından büyük çocuklarda yağ oranı azaltılmış süt içilmesini önermektedir. Az yağlı süt ve süt ürünleri tam yağlı olanlara göre daha fazla kalsiyum içerir.”

Roka, brokoli, parmesan kalsiyum deposu

Dr. Çelikkan süt dışındaki kalsiyum kaynaklarını da sıraladı: “Ispanak, brokoli, roka iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Özellikle peynirin her türü çok güçlü kalsiyum kaynağıdır. Bir bardak süt ve bir kase yoğurdun kalsiyum değerlerinin birbirine yakın olmasına karşın, peynirin kalsiyum oranı çok daha yüksektir. Bir bardak sütte 120 mg kalsiyum varken aynı miktardaki eski kaşarda 7 kat fazla kalsiyum bulunmaktadır. 100 gr beyaz peynir günlük kalsiyum ihtiyacının yarısını karşılar. Peynirler içinde en yüksek kalsiyuma sahip parmesandır, bir yemek kaşığı günlük ihtiyacın yüzde 6’sını karşılar.”

Fazla süt kansızlık yapar

Çok fazla süt tüketen çocuklarda iştahsızlık, kansızlık ve kabızlık şikayetleri de görüldüğüne değinen Çelikkan, “Anne sütündeki demirin yüzde 50’si emilirken, inek sütündeki demirin yüzde 10 emilmektedir. Böylece fazla süt tüketimi iştahsızlık ve kan yapıcı yiyeceklerin yenmemesine yol açar. Bu da kansızlık ile sonuçlanır” dedi.

Süt yerine yoğurt

Küçük ve ergenlik çağındaki çocuklar hatta erişkinler her gün süt yerine yoğurt, peynir ve alınan diğer besinlerle günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabiliyor. 2 bardak ayran 1 kase yoğurda eşdeğer. Özetle inek sütü yerine diğer mayalanmış süt ürünleri özellikle yağı azaltılmış olanların tercih edilmesi, sağlık için iyi bir destek, yan etkileri de daha  az.
 
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,241 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,305 µs