En Sıcak Konular

Gebelikte diyabet anneden bebeğe geçiyor

3 Kasım 2014 11:23 tsi
Gebelikte diyabet anneden bebeğe geçiyor Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yildiz, "Gebelikte diyabet Anneden bebeğe geçiyor" diyerek anne adaylarını mutlaka test yapmaları için uyardı.

EndoBridge 2014'de her biri kendi alanlarında uluslararası tanı ve tedavi kılavuzlarına katkıda bulunan 30'u aşkın bilim insanı, interaktif olgu tartışmaları ile diyabet ve lipid bozuklukları dahil endokrinolojinin tüm problemlerini ele aldı.

Gebelikte diyabetin anneden bebege geçtigine dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Tip Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, Annenin genetik şeker yükselmesiyle bebegin de kilolu ve diyabet olma riskinin arttığını belirtti.


BEBEKLERDE RİSK 3 KAT
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri olarak da görev yapan Yıldız, " Amerika Diabeter Care de bu yıl yapılan araştırmada, 421 anne ve bebege bakılarak yapılan araştırmada annede gebelik diyabetinin olması, bebeğe de yansıdığı ortaya çırkmıştır. Hatta bebekte risk 3 kat daha artmaktadır. Yapılan test ve ölçümlerle diyabet bir annenin bebeginin kilosu, bel çevresi kalınlığı, yağ oranı çocuğun diyabet olması demektir. Diyabet, ergenlik ve gebelik döneminde giderek hısla artmaktadır. Bu nedenle de hamilelik ve öncesinde anne ve bebeğin sağılığı açısından mutlaka şeker yüklemesi yapılarak test yapılması gerekir.


İNSÜLIN DIRENCI ERGENLIK VE GEBELIKTE ARTI
İnsülin direncinin Ergenlik ve Gebelikte artığını belirten Prof.Dr.Yıldız "bu nedenle gebelik öncesi ve gebelikte mutlaka test yapılmalı . Gebelikte şeker yükleme testi asla ve asla tehlikeli değil. Şeker zehir değildir. Bir bireyin şeker hastası olup olmadığını anlamak için bu testin yapılması önemli. Bireylerde risk faktörüne gore 3 yılda bir kez test yapılmalıdır. Bireylerde şeker tanısını erken teşhis etmek için yapılacak tek yol bu. 3 yılda bir yapılan test de asla zehir değildir." Dedi.



Bu haber 1,153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,229 µs