En Sıcak Konular

Nar, damar sertliğine ve kalbe faydalı

3 Kasım 2014 10:50 tsi
Nar, damar sertliğine ve kalbe faydalı Nar çiçeğinden, nar tanelerine, bu taneleri saran zardan, nar kabuğuna kadar nar meyvesinin her bölümünün oldukça önemli faydaları biliniyor.

Ben ona kırmızı inci diyorum. İnci taneleri kadar zarif çekirdekleri ve bir o kadar sağlık açısından yarattığı faydaları ile bence bu ismi fazlasıyla hak ediyor. Botanik olarak ise nar (Punica granatum)  Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tadında ılıman iklimlerde yetişen, özellikle Anadolu ve İran'da yetiştirilen bir meyve türü.

Nar çiçeğinden,  nar tanelerine,  bu taneleri saran zardan, nar kabuğuna kadar nar meyvesinin her bölümünün oldukça önemli faydaları biliniyor. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından da çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındIrır. En önemli özelliklerinden biri ise kansere karşı koruyucu pek çok güçlü bileşik içeriyor olması. Mevsiminde düzenli olarak tüketilen bir çay bardağı kadar nar suyu ya da bir kase kadar nar tanesi, yaban mersini ile eş değer, portakal, yeşil çay ve havuçtan oldukça yüksek oranlarda antioksidant ( kanser karşıtı ) madde içermektedir. Uzun lafın kısası nar, mevsiminde düzenli olarak ve de kararında mutlaka tüketilmesi gereken oldukça önemli bir meyve.

Nar, her ne kadar oldukça faydalı bir meyve olsa da , mide ve sindirim sistemi problemi olanların, hamilelerin ve çocukların dikkatli tüketmesinde fayda var. Bu bireyler nar tüketim miktarları ile ilgili olarak diyet uzmanları ile görüşebilirler.

Biliyor muydunuz?

Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarının kaynamış  suda demlenmesi ile hazırlanan çay ise ishali keser.

Damar sertliğine ve kalbe faydalı

Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, 'ACE' denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. 2010 yılında Columbia Üniversitesi Kardiyoloji bölümünde yapılan bir çalışmada, nar suyunun damar tıkanıklığını önleyici özelliği saptanmıştır.  Bu çalışma ile;  hayvan deneylerinde, nar suyuyla beslenme sonrasında damar plakları ve tıkanıklıklarının yüzde 44 gerilediği, İnsanlar üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise 2 hafta boyunca günde 50 ml tüketilen nar suyunun, tansiyonu artıran enzimi yüzde 36 düşürdüğü ve bu sayede tansiyonda yüzde 5 düşüş görüldüğü belirtilmiştir.

Diş eti yaralarına iyi geliyor

Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile macun kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine ve yaralarına iyi gelir.

Çiçekleri birçok derde deva

Bu meyvenin çiçekleri bile ilaç misali pek çok derde deva. Bu çiçeği bulma şansınız varsa salatalarınızda çiğ olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Nar çiçeği, bağırsaklarda oluşan iltihapları giderir, kanın temizlenmesine yardımcı olur, yüksek oranda C vitamini içerir, kanı temizleyici özelliği vardır, kuvvetli bir ishal gidericidir ve böbrek iltihabına iyi gelmektedir.

Kansere karşı etkili

Nar özellikle içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde kanserden korunmada önemli bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğü saptanmıştır.

Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor. Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor.

FAYDALARI

- Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
- Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Tansiyonu dengeler.
- Çarpıntıyı giderir.
- Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur.
- Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür.
- Damar sertliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir.
- İshali (diare) önler tedavide destek sağlar.
- İyi bir idrar söktürücüdür.
- Cilt sağlığı için faydalıdır. Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır ve cilde pürüzsüz bir görüntü sağlar.
- Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin (probiyotikler) gelişimini destekler.
- Nar suyu sesi açar.

Böyle denediniz mi?

Malum mevsim nar mevsimi. Her ne kadar hazırlığı zor ve zahmetli olan bir meyve olsa da bir kerede fazla miktarda hazırladığınız nar tanelerini buzlukta bir yıl kadar saklayabilirsiniz. Bu şekilde her mevsim nar tüketme şansınız olur.

Örneğin;

- Dolaptan çıkardığınız nar tanelerini  yaz aylarında dondurmanızla karıştırabilir, yoğurdunuzun içine katabilirsiniz.

- Bir bardak kefir ile 1 çay bardağı nar tanesini blenderize edip 1 çay kaşığı vanilya ekleyerek çok keyifli ve sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz. (Aynı tarif kefir yerine sütle de yapılabilir).

- Peki hiç salatalarınıza nar tanesi eklediniz mi? Mutlaka denemelisiniz! Üstelik 4-5 adet ceviz de ilave ederek harika bir kansersavar salata elde edebilirsiniz.

BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,055 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,605 µs