En Sıcak Konular

Güven duygusunun gelişimi sevgide gizli

8 Ekim 2014 10:53 tsi
Güven duygusunun gelişimi sevgide gizli Gü­ven duy­gu­su ço­ğun­luk­la ba­ba­lar­dan, sev­gi de an­ne­ler­den alı­nı­yor. An­cak an­ne ve ba­ba­la­rın bu gö­rev­le­ri bir­lik­te ye­ri­ne ge­tir­me­le­ri önem ta­şı­yor.

Ai­le or­ta­mın­da sev­gi ve il­gi gö­ren, so­rum­lu­luk alan ço­cuk­lar, ile­ri­ki yaş­lar­da mut­lu bi­rey­ler olu­yor. Ço­cuk­la­ra sev­gi için­de bü­yü­me­le­ri ve mut­lu ol­ma­la­rı için sev­ginin dav­ra­nış ve söz­cük­ler­le gös­te­ril­me­si, gü­ven ve­ren dav­ra­nış­lar­la da gü­ven­li bi­rey olmasına yardımcı

Gü­ven duy­gu­su ço­ğun­luk­la ba­ba­lar­dan, sev­gi de an­ne­ler­den alı­nı­yor. An­cak an­ne ve ba­ba­la­rın bu gö­rev­le­ri bir­lik­te ye­ri­ne ge­tir­me­le­ri önem ta­şı­yor.
 
Ba­ba­lar ev­de gü­ven­li or­ta­mı, an­ne­ler de sev­gi­yi sağ­lı­yor
 
Ev­de gü­ven kav­ra­mı­nı öğ­re­nen ço­cu­ğun, dı­şa­rı­da­ki sos­yal çev­re­sin­de hem ken­di­ne hem de çev­re­si­ne gü­ven­me ko­nu­la­rın­da da­ha iyi ol­gun­laş­tı­ğı­nı be­lir­ten Re­em Nö­rop­si­ki­yat­ri Mer­ke­zi­’n­den Uzm. Dr. Meh­met Ya­vuz, “Bu­nun için ço­cuk­la­ra ev­de bir ye­tiş­kin bi­rey­miş­çe­si­ne de­ğer ve­ril­me­li, ona kar­şı tu­tar­lı ta­vır­lar ser­gi­len­me­li, se­vil­di­ği­ de her fır­sat­ta di­le ge­ti­ril­me­li­di­r” de­di.
 
Ba­ba­nın ev için­de gü­ve­ni an­ne­nin de ço­ğun­luk­la ih­ti­yaç du­yu­lan sev­gi­yi sağ­la­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Ya­vuz, “An­cak bu gö­rev­le­rin an­ne ba­ba ta­ra­fın­dan or­tak­la­şa ve den­ge­li bi­çim­de yü­rü­tül­me­si ge­re­kir. Ya­ni ba­ba­lar da ço­cu­ğa sev­gi ve il­gi gös­ter­me­li, an­ne­ler de dav­ra­nış­la­rıy­la ço­cu­ğu­na gü­ven ver­me­li­di­r” di­ye ko­nuş­tu.
 
Ço­cuk­la­rın ken­di­le­ri­ne ve çev­re­le­ri­ne gü­ven ka­zan­ma­la­rı için öne­ri­ler

Ço­cuk­la­ra oda­sı­nı top­la­ma, ma­sa­yı ha­zır­la­ma­ya yar­dım et­me, ödev­le­ri­ni za­ma­nın­da bi­tir­me gi­bi so­rum­lu­luk­lar ve­ril­me­li­dir. Bel­li so­rum­lu­luk­la­rı dü­zen­li ola­rak kar­şı­la­yan ço­cuk­lar, ken­di­le­ri­ni özgü­ven­li ve işe ya­ra­mış his­se­der, ailelerinin de güvenini kazanma fırsatı bulmuş olur.
Evde herhangi bir sorun yaşandığında çocukla iletişim kurmak, olayın nedenleri üzerine konuşmak ama bunu yaparken olumlu tavır sergilemek önemlidir.
 
Çocuklara daima ailesiyle güvende olduğu hissettirilmelidir. Olumsuz olaylar karşısında ailesinden destek gören, sorunlarını ailesiyle konuşabilen çocuklar hem kendilerine hem de çevrelerine karşı güven içinde büyür.
 
Çocuklar ile olan sorunlar başkalarının önünde tartışılmamalıdır. Bu durum çocuğun kendine ve ailesine olan güveninin azalmasına neden olabilir.
 
Çocuklar başka arkadaşları ve akranlarıyla mücadele ettirilmemeli, çocuk başkalarıyla karşılaştırılmamalıdır.
 
Çocuğa vaadedilen sözler yerine getirilmeli, getirilmesi mümkün olmayan durumlar için bir birey olarak ona da açıklama yapılmalıdır. Tutarlı davranışlar sergileyen, vaatlerini yerine getiren ailelerin çocukları güven için­de ye­ti­şir.

Sev­gi duy­gu­su­na sa­hip ço­cuk­lar yetiştirmek için

Ço­cuk­la­ra ken­di­le­ri­nin se­vil­di­ği, önem ve­ril­di­ği mut­la­ka his­set­ti­ril­me­li­dir. Bu­nu his­set­tir­mek için on­lar­la sa­rıl­ma ve öp­me gi­bi fi­zik­sel te­mas­lar­da bu­lu­nul­ma­lı­dır.

İl­gi çek­mek ama­cıy­la ya­pı­lan ya­ra­maz­lık­lar, yük­sek ses­le ko­nuş­ma gi­bi ha­re­ket­ler önem­sen­me­li; bun­la­ra za­ma­nın­da mü­da­ha­le edil­me­li­dir. Bu dav­ra­nış­la­rı ser­gi­le­yen ço­cuk­lar sev­gi­ye ih­ti­yaç duy­duk­la­rı çağ­rı­sın­da bu­lu­nu­yor ola­bi­lir.

Ko­şul­lar ne olur­sa ol­sun, bel­li ara­lık­lar­la ço­cuk­lar­la ak­ti­vi­te­le­re ka­tıl­mak ge­re­kir. Bu et­kin­lik­ler si­ne­ma­ya git­me, bir­lik­te çiz­gi film iz­le­me, açık ha­va­da yü­rü­yüş, lu­na­par­ka git­me, bir­lik­te re­sim yap­ma gi­bi fark­lı şe­kil­ler­de ter­cih edi­le­bi­lir.

Ço­cuk­la­rın sev­gi söz­cük ve ifa­de­le­ri­nin geç­ti­ği or­tam­lar­da za­man ge­çir­me­si sağ­lan­ma­lı­dır. Sev­gi­nin öne­mi böy­le­ce ço­cuk için de da­ha an­la­şı­lır ola­cak­tır.
 
İn­san­la­rı, do­ğa­yı ve hay­van­la­rı­ sev­me­nin önem­li ol­du­ğu ço­cuk­la­ra an­la­tıl­ma­lı­dır.


Bu haber 1,423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs