En Sıcak Konular

Sakatat ve eti aynı kapta saklamayın

8 Ekim 2014 10:21 tsi
Sakatat ve eti aynı kapta saklamayın Et ve sakatatın bir arada saklanması mikroorganizmada artışa ve etlerde bozulmaya neden oluyor. Sakatat ve eti aynı kapta saklamayın

"Uy­gun ko­şul­lar­da ha­zır­la­nan et­ler, ek­si 2 de­re­ce­de bir­kaç haf­ta, de­rin don­du­ru­cu­da ek­si 18 de­re­ce­de da­ha uzun sü­re sak­la­na­bi­lir" di­yen Dr. Meh­met Nil Hı­dır, Kur­ban Bay­ra­mı­’n­da ke­sim ön­ce­si ve son­ra­sı uy­gu­lan­ma­sı ge­re­ken kon­trol ve hij­yen ko­şul­la­rı­nın halk sağ­lı­ğı açı­sın­dan çok önem­li ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

He­men tü­ke­til­me­ye­cek et­le­rin de­rin don­du­ru­cu­la­ra ko­nul­ma­sı ve­ya ka­vur­ma ya­pı­la­rak mu­ha­fa­za edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Dr. Hı­dır, sa­ka­tat ve et­le­rin ay­nı kap­ta sak­lan­ma­sı so­nu­cu mik­ro­or­ga­niz­ma üre­ti­mi­nin hız­lan­dı­ğı­nı ve et­le­rin ko­lay­lık­la bo­zu­la­rak in­san sağ­lı­ğı­nı teh­dit et­ti­ği­ni ifa­de et­ti.

Et­le­rin bü­yük par­ça­lar şek­lin­de sak­lan­ma­ma­sı öne­ri­sin­de bu­lu­nan Meh­met Nil Hı­dır, söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü: "Et­ler, gün­lük pi­şi­ri­le­cek mik­tar­la­ra bö­lün­me­li ve buz­do­la­bı po­şe­ti­ne ve­ya yağ­lı ka­ğı­da sa­rı­la­rak buz­do­la­bı­nın buz­luk kıs­mın­da ve­ya de­rin don­du­ru­cu­da sak­lan­ma­lı. Uy­gun şart­lar­da ha­zır­la­nan et­ler, buz­luk­ta ek­si 2 de­re­ce­de bir­kaç haf­ta, de­rin don­du­ru­cu­da ek­si 18 de­re­ce­de ise da­ha uzun sü­re sak­la­na­bi­lir. Buz­luk­tan çı­ka­rı­la­rak buz­do­la­bı ra­fın­da ya da oda ısı­sın­da   çöz­dü­rü­len et­ler ye­ni­den don­du­rul­ma­ma­lı."

HAMİLELER ÇİĞ ETE DOKUNMAMALI


Prof. Dr. Şen­lik “Ke­si­len hay­van­la­rın or­gan­la­rın­da kist­ler ola­bi­lir. Bu kist­ler or­gan­dan alı­nıp te­miz­len­me­li, de­rin çu­kur­la­ra gö­mü­le­rek im­ha edil­me­li. Ha­mi­le­ler de çıp­lak el­le kur­ban et­le­ri­ne do­kun­ma­ma­lı­” dedi.

Ke­si­len hay­van­la­rın ka­ra­ci­ğer, ak­ci­ğer, böb­rek, da­lak gi­bi or­gan­la­rın­da kist­ler gö­rü­le­bil­di­ği­ni söy­le­yen Prof.Dr. Bay­ram Şen­lik, “Ül­ke­miz­de bu pa­ra­zit­le­re ye­te­rin­ce dik­kat edil­mi­yor. Va­tan­daş­lar ‘bir şey ol­ma­z’ di­ye­rek pi­şi­rip yi­yor. Kist­ler di­rekt ola­rak in­sa­na bu­laş­mı­yor ama kist­li or­gan­la­rın bu şe­kil­de kö­pek­le­re ve­ril­me­si teh­li­ke oluş­tu­ru­yor. Hay­van­da­ki bu has­ta­lık dış­kı ile bir­lik­te çev­re­miz­de­ki seb­ze­le­re, gı­da mad­de­le­ri­ne ora­dan­da biz­le­re ge­çi­yor. Te­da­vi­si pa­ha­lı tek­rar et­me ris­ki yük­sek olan ‘kist hi­da­ti­k’ de­ni­len bu has­ta­lık Tür­ki­ye'de çol­duk­ca yay­gın" de­di.
Kur­ban Bay­ra­mı­’n­da dik­kat edil­me­si ge­re­ken bir baş­ka has­ta­lı­ğın da ‘tok­sop­laz­ma­’ ol­du­ğu­nu ifa­de eden Şen­lik, “Tür­ki­ye­’de­ki ko­yun ve ke­çi et­le­rin­de bu pa­ra­zi­tin var­lı­ğı bi­li­ni­yor. Kur­ban Bay­ra­mı­’n­da ete do­ku­nul­du­ğun­da ge­liş­me dö­ne­min­de olan pa­ra­zit tır­nak­la­ra yer­le­şe­bi­lir. El­ler iyi­ce yı­kan­ma­dı­ğın­da ise vü­cu­da gi­re­bi­li­yor. Kur­ban­lık et­ler­le ya­pı­lan köf­te, sa­lam, so­si­si çok faz­la pi­şi­ril­me­den ye­nil­di­ğin­de de bu pa­ra­zit bu­la­şıp, ha­mi­le­li­ğin ilk dö­ne­min­de ka­dın­lar­da dü­şük­le­re, son dö­ne­min­de yer­le­şir­se ano­ma­li­li ço­cuk­la­rın doğ­ma­sı­na ne­den ola­bi­lir. Bu yüz­den kur­ba­nı ke­si­lir­ken ha­mi­leler ke­sim­den uzak dur­ma­lı. Çıp­lak el­le do­ku­nul­ma­ma­lı" di­ye ko­nuş­tu.

Bu haber 1,164 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,904 µs