En Sıcak Konular

Buzlu suyun zararları!

9 Eylül 2014 10:30 tsi
Buzlu suyun zararları! Başınızdan aşağı bir kova buzlu su dökmeden önce bunu okuyun, Ice Bucket Challenge ölüme sebep olabiliyor.

Türkçe ismi Bir Kova Buz olan Ice Bucket Challenge kampanyasına katılmadan önce doktorlardan gelen bu uyarıya kulak verin, zira bir kova buzlu su ölüme sebep olabiliyor.

Uzman Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz, ALS hastalığına dikkat çekmek için yürütülen Ice Bucket Challenge (Bir kova buz) kampanyasının bazı kişiler için ölüm tehlikesi içerdiğini söyledi.

BİR KOVA BUZLU SU BEYİN DAMARLARINI PATLATTI

Almanya’nın Saksonya Eyaleti’nde ALS hastalığına karşı başlatılan mücadeleye destek vermek için başından aşağıya buzlu su döken Steffen Klemm (48) hayatını kaybetti. 26 Ağustos Salı günü bir reklam ajansı sahibi arkadaşının meydan okumasıuna katılan Klemm, 4 kova buzlu suyu başından aşağı döktü. Birkaç gün sonra Klemm’in işyerinde cesedi bulundu ve yapılan otopside beyin damarlarından birinin patladığı öğrenildi.

Kız arkadaşı Simon Rimann(45), Klemm’in eve geldiğinde baş ve boyun ağrısından şikayet ettiğini, fakat sık sık bilgisayar başında çalıştığı için bunu normal karşıladıklarını söyledi.

Berlin’de nöroloji uzmanı olarak görev yapan Profesör Matthias Endres (45) ise daha önceden Klemm’in beyninde potansiyel bir problem olabileceğini ve buzlu suyun bunu tetikleyerek Klemm’in ölümüne yol açabileceğini söyledi.

BUZLU SU EYLEMİNİN ZARARLARI

Dr. Eryılmaz, "Hiçbir rahatsızlığı olmayanlarda bile bir kova buzlu suyu başa dökmek inhibisyona bağlı ani kalp durmasına bağlı ölüme sebebiyet verebilir" dedi.

Özel Erciyes Dializ Merkesi sorumlu müdürü Dr. Hakkı Gökhan Eryılmaz, ALS hastalığına dikkat çekmek ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla sosyal medyada başlatılan kampanyayı değerlendirdi. Dr. Eryılmaz, özellikle kalp, tansiyon, böbrek yetmezliği, epilepsi hastaları ve gebeler olmak üzere, hiçbir rahatsızlığı olmayanlarda bile bir kova buzlu suyu başa dökmenin inhibisyona bağlı ani kalp durmasına bağlı ölüme sebebiyet verebildiğini belirtti. Dr. Eryılmaz, şöyle dedi:

"Son günlerde furya halinde ünlülerin de katıldığı ALS (Amiotrofik lateral skleroz) hastalığına karşı başlatılan kampanya aslında bazı şahıslar için çok aşırı risk taşımaktadır. Özellikle kalp, tansiyon, böbrek yetmezliği, epilepsi hastaları ve gebeler olmak üzere; hiçbir rahatsızlığı olmayanlarda bile bir kova buzlu suyu başından aşağı dökmek inhibisyona bağlı ani kalp durmasına bağlı ölüme sebebiyet verebilir. O sebeple bu tür durumlara neden olmamak için bu tür eylemlerde bulunmamak gerekir."

Bu haber 1,591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,423 µs