En Sıcak Konular

Bu hastalık herkesi etkileyebilir: DEMANS

5 Eylül 2014 10:48 tsi
Bu hastalık herkesi etkileyebilir: DEMANS Her üç kişiden birinin demans olma ihtimali var

21. yüzyılın en büyük halk hastalığı olma yolunda ilerleyen demans (bunama) hastalık türleri henüz başarılı bir tedavi sürecine kavuşmuş değil. Toplumda giderek yaygınlaşan hastalığa her üç kişiden birinin yakalanma riski var.

Şu an Almanya’da 1,5 milyon insan demans hastası ve bu hastalığı gidermek için somut bir çare hala yok.

KRV Bilim ve Araştırma Bakanı Svenja Schulze (SPD) 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü öncesi mecliste demans hastalığını araştıran üç bilim insanı düzenledikleri basın toplantısında bu alanda elde edilen en son gelişmeleri basınla paylaştı.

Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nin (DZNE) bünyesinde çalışan araştırmacılar Alzheimer ve demans hastalıklarının önüne geçilebilir, fakat başladıktan sonra önlenemez olduğuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Nikolai Axmacher, bedende bulunan apolipo protein bazlı bir genetik hastalık olan demansın önceden tespitinin yapılabildiğini, böylece ileride hastalığa giden yolları büyük ölçüde terapi edebildiklerini ifade etti.

Ebeveynlerde riskli genlerin tespiti ile daha sonraki jenerasyonun demans olasılığını hesap edebildiklerini de sözlerine ekleyen Axmacher, “Hem annede, hem de babada bulunan risk geni ile aktarılan kromozomlarla çocuğun demans hastası olma olasılığı on katı artıyor.’’ dedi.

Axmacher ileriye yönelik en iyi tedavi imkanı olarak umutlandıkları ve parkinson hastalarında uzun yıllardır başarı ile uygulanan yöntemin beyinin bazı yerlerine yerleştirilen ince teller ile elektrik terapisi olduğunu aktardı. “Bu yöntem ilaç tedavisine karşın daha az yan etkili ve tam hastalığın merkez noktasına yönelik’’ diyen Axmacher, fakat bunun henüz net bir başarı oranı olarak verilemediğini sözlerine ekledi.

DZNE’de araştırmacı uzman Prof. Monique Breteler ise demansın 21. Yüzyılın en büyük halk hastalığı olma ihtimalini anlattı, demans hastalığının giderek değiştiğini ve yaygınlaştığına dikkat çekti.

Prof. Breteler, “Hastalığın başlama yaşı ilerliyor, ama giderek yaygınlaşıyor. Bu hastalığa karşı dirençli bir bağışıklığa sahip olan kimseler haricinde her üç kişiden biri bu hastalığa yakalanma riskini taşıyor.’’ dedi.

Yakında tarım fakültesi ile beraber beslenme çetelesi hazırlamak istediklerini belirten Prof. Breteler, “Doğru beslenme, spor ve sağlıklı yaşam ile bu hastalığı önleyebiliyoruz. Nelerin yenmemesi gerektiğini bilenlerin ve spor yapanların bu hastalığa kapılmadan kurtulma şansı yüksek.’’ şeklinde konuştu.

Demans hastaları bakımı araştırmaları yürüten DZNE üyesi Prof. Martina Roes “Hastaların Trigger olarak tanımladığımız belli rutin davranışlarını analiz ediyoruz. Biyografileri bu konuda belirleyici, çünkü eskiden sabahın belli saatlerinde işe gidiyorlarsa kahvaltıdan aniden kalkıp belirsizce kaçma davranışlarına rastlıyoruz. Bu analizler bakıcılık yapan ve çok zorluk çeken yakınlara destek oluyor.’’ dedi.

(CİHAN)



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,714 µs