Klimalar tehlike saçıyor! | " /> Klimalar tehlike saçıyor! | "/>

En Sıcak Konular

Klimalar tehlike saçıyor!

29 Haziran 2008 07:45 tsi
Klimalar tehlike saçıyor! Klimalar yapay serinlikle bizi oyalarken, gerçek hastalıklar vücudumuza sinsice giriyor! Klimalarda biriken bakteriler hangi hastalıklara yol açıyor? Uzm. Dr. Hişam Alahdab'a sorduk.

Bakımı yapılmayan ve yanlış kullanılan klimalar, sinüzit, göz dibi iltihabı, beyin iltihabı, akciğer problemleri, orta kulak hastalıkları geçirmiş kişilerde yüz felci, denge işitme sorunları ve tonsilit gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab, yanlış klima kullanımının, özellikle solunum sistemiyle ilgili kronik veya tekrarlayan hastalıkları olanların şikayetlerinde artış, hastalıklarında alevlenme olduğunun altını çiziyor.  

Kronik allerji başlayabilir !

Düzenli bakımı yapılmayan klimalar ve soğutma sistemlerinde küf mantarların, bakterilerin ve tozların birikmesine bağlı ani ve kronik alerjik hastalıklar ortaya çıkabilir. Astım, alerjik nezle ve nadir de olsa ani veya sinsi alerjik zatürree görülebilir. Bu uygun olmayan havanın solunmasından kaynaklanan hastalıklar karşımıza gribal enfeksiyon benzeri (ateş, baş ve kas ağrıları, halsizlik) yakınmalarla çıkabilir.

Sonrasında nefes darlığı öksürük, balgam yakınmalarına kadar ilerleyebilir. Ani alerjik hastalıklar ve nadir olan alerjik zatürree dışında, gene nadir olan müzmin alerjik zatürree daha sinsi ve uzun süren giderek artan halsizlik, nefes darlığı sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalarla ortaya çıkabilir. Astımı, alerjik nezlesi veya kronik bronşiti olan hastaların yakınmalarında artış gözlemlenebilir veya kontrol altında olan hastalığın kontrol dışına çıkması söz konusu olabilir.

Alerjik hastalıklar dışında, bazı viral ve bakteriyel hastalıkların özellikle uygun bakımı yapılmayan veya eskiyen klimalar ve merkezi soğutma sistemlerinden bulaşabileceği rapor ediliyor. Klimaların neden olduğu bu hastalıkların önlenmesinde, klimaların bakımları ve temizliklerinin düzenli yapılması önemlidir.

Ani serinlik ciddi risk!

Aşırı sıcak ortamdan hızlı bir şekilde aşırı soğuk ortama geçmek bazı hastalıkların riskini ciddi anlamda artırmaktadır. Klimaların belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş ısısını düşürerek kullanılması gerekir. Klimaların bilinçsiz kullanılması, üst solunum yolu hastalıkları ile yüz felci ve burun kanamalarına yol açabilir.

Bir an önce serinlemek isteyen sıcaklardan bunalanlar klimalarının ayarını birden en soğuk konuma getiriyorlar. Oysa, klimalar belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutularak kullanılmalıdır. Böylece vücudun ısı değişikliğine adaptasyonuna izin verilir. Örneğin dışarıda sıcaklık 35 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklık, 5‘er derece düşürülmeli ve son olarak 25 derecede sabitlenmelidir. Klima kullanırken üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, kronik solunum hastalığı olan kişiler ile tüm çocuk ve yaşlıların özel özen göstermeleri gerekir.

Klimaların yanlış kullanımı sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde göz dibi iltihapları, beyin iltihabı, akciğer problemlerine, orta kulak rahatsızlığı (otit) geçirmiş kişilerde yüz felci, denge işitme sorunları, tonsilit gibi problemlerin olmasına yardımcı olabilir. Ani soğuk aynı zamanda adele tutulmalarına da neden olabilir.


Sıcakta kalmaması gereken hastaların ise gölge ve esintili bir mekanda olmaları yeterlidir. Klima her zaman şart değildir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olmamak için klimayı bilinçli kullanmak, bakım ve temizliğini düzenli yaptırmak, eskiyen klimaları yenilemek gerekir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,116 µs