En Sıcak Konular

Çocuklarda değişken ruh hallerinin sebepleri

3 Eylül 2014 10:40 tsi
Çocuklarda değişken ruh hallerinin sebepleri Çocuklar ebeveyninin kendisine ilgi göstermesini ve ihtiyaçlarının karşılanmasını ister.

Üstelik, bunun, hemen şimdi ve koşulsuz gerçekleşmesini bekler. Doğası gereği böyle bir tutum içinde olan  çocuk, eğer ebeveyninde tutarlılık olmadan yetiştirilirse, sınır konusunda sorunları olan bir çocuğa, ergene ve erişkine dönüşebiliyor

Çocuklarda değişken ruh halleri pek çok durumun habercisi olabiliyor.  Bebeklikten başlayan bu süreç, çocukluk ve ilerleyen dönemde yetişkinlikte de bazı duygu durum bozukluklarının görülmesine neden olabiliyor.

Aşırı koruyucu ebeveyn tutumunun, çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkilediğini, yetişkinlerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını azaltmak için başvurdukları bu tarz yöntemlerin, ruhsal açıdan bazı sıkıntılar yaşayan çocuklar ortaya çıkarabildiğini ifade eden Emsey Hospital Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca şöyle devam etti: “Çünkü çocuklar dünyayı ilk aşamada, ebeveynleri vasıtasıyla görür ve tanır. Çocuk kendisine nasıl davranılırsa, doğru olanın o olduğunu, kendisinin de dış dünyayla aynı ilişkiyi kurması gerektiğini öğrenir. Bu tutum uzun yıllar devam ettiğinde, kişilik de bu yönde gelişir. Bunun sonucunda da talepkâr, inatçı, onaylatmaya ihtiyacı olan, benmerkezci kişilik gelişme ihtimali artar.”

Aşırı ilgi ve serbestlik ters etki yaratabilir

Aşırı ilgi ve sevgi verilen, eğitimin gevşek tutulduğu ailelerde yetişen çocuklarda sorumluluk duygusu yeterince gelişemiyor. Bu ortamda yetişen çocuk benmerkezci, talepkâr ve alaycı olma eğiliminde.

Eğitimin gevşek verilmesi dışında, çocuğun yaşadığı kıskançlık duygusu da alaycı davranışa zemin oluşturabilir.

Anne ve babasının kendisi dışında başka çocuklarının olması ve sevginin bölüşülmesi çocuğu rahatsız edebilir ve güven duygusunu zedeleyebilir. Kardeşe karşı agresyon ve öfke gelişir. Bu da alay etmek, kavga etmek, paylaşamamak, karşı gelmek, mızmızlanmak gibi biçimlerle kendini gösterir.Çocuğun gerekçeleri fark edilmeye çalışılmalı, ayrıntılı dinlenmeli, düşünceleri yargılanmadan net bir şekilde öğrenilmeli.

Kavgalar bilinçaltı travma nedeni

*Ço­cuklar kav­ga­la­rın ne­de­ni­ni an­la­ya­cak ol­gun­luk­ta ol­ma­dık­la­rın­dan, olay­lar kar­şı­sın­da şaş­kın ola­bi­lir, ge­le­cek kay­gı­sı ya­şa­ya­bi­lir.

*Be­bek­ler an­laş­maz­lık­la­rı an­la­ma­sa da­hi ev içe­ri­sin­de­ki stre­si yo­ğun bi­çim­de his­se­der; hu­zur­suz­luk­la­rı­nı ağ­la­ya­rak, uy­ku­ya dal­ma­ya­rak gös­te­re­bi­lir.

*Ço­cuk­lar ev­de­ki kav­ga­ları unut­sa­lar da­hi, bi­lin­çal­tın­da trav­ma­ya va­ra­bi­len psi­ko­lo­jik so­run­lar var­lı­ğı­nı uzun yıl­lar sür­dü­re­bi­lir.

*Ev­de an­ne ba­ba­sı­nın an­laş­maz­lı­ğı­na şa­hit olan ço­cuk­lar, ile­ri­de kar­şı cin­se kar­şı gü­ven­siz his­se­de­bi­lir, mut­lu ev­li­lik ya­pıl­ma­sı­na en­gel oluş­tu­rur.

*Ba­zı ço­cuk­lar ya­şa­dık­la­rı trav­ma­dan do­la­yı öf­ke, içe ka­pan­ma, si­nir­le­ri­ni kon­trol et­me­de zor­lan­ma, dep­re­sif dü­şün­ce bi­çim­le­ri gi­bi so­run­lar­la kar­şı kar­şı­ya ka­lır. Bu du­rum­lar, uzun sü­re­li psi­ko­lo­jik te­da­vi­yi gün­de­me ge­ti­re­bi­lir.

Fazla disiplin, cezalandırma davranışlarını etkiler

Anne baba, disiplinin cezalandırma ve bir mahrum etme davranışı olduğunu düşünmemeli. Disiplin sınırlama, planlama, erteleme, otokontrol gibi başlıkları da içerir. Ebeveynler çocuğun gelişiminde her ikisinin de önemli olduğunu unutmamalı; sevgi veren, ağız birliği içinde tutarlı davranan bir davranışı benimsemeli, çocuğa empatiyle yaklaşmalı.

Hassas ve içine kapanık olabilir

Aşırı koruyucu ebeveynlerin çocukları sürekli birinin varlığına ihtiyaç duyan bağımlı, özgüveni az, hata yapmaktan korkan, hassas, içe kapanık, reddedilme korkusu nedeniyle kendini ifade etme zorluğu yaşayan kişilere dönüşebiliyor. Çocuk, hayatının tüm dönemlerinde bu çerçeveyle uyumlu davranış sergileyebiliyor.

Bu haber 1,286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,600 µs