En Sıcak Konular

Mutlu olmanın 4 yolu

3 Eylül 2014 10:39 tsi
Mutlu olmanın 4 yolu Annesiniz, eşsiniz, evlatsınız, iş kadınısınız… Bütün bunların verdiği sorumluluklar üstünüze üstünüze mi geliyor? Bu sorumluluklar altındayken mutluluğu nasıl yakalayabilirsiniz?

Tüm kimliklerin dengelendiği, özgür, güvenli, huzurlu ve coşkulu bir ‘kadın’a nasıl dönüşebilirsiniz

An­ne, eş, iş ka­dı­nı gi­bi fark­lı rol­le­ri tek be­den­de bir ara­ya ge­tir­di­ği­niz­de mut­lu­lu­ğu ve hu­zu­ru ya­ka­la­mak için ne­ler yap­ma­nız ge­re­ki­yor? Bir ka­dı­nın kaç şap­ka­sı ol­ma­lı? Ör­ne­ğin an­ne­lik şap­ka­sı, eş-sev­gi­li şap­ka­sı, iş ka­dı­nı şap­ka­sı, öğ­ren­ci şap­ka­sı, ev­lat şap­ka­sı, ar­ka­daş şap­ka­sı, bi­rey şap­ka­sı... Do­ğum­dan ölü­me dek de­ği­şen, sa­bah ya­tak­tan kal­kar­ken baş­la­yan, ak­şam ya­ta­ğa dö­ne­ne dek sık sık de­ğiş­tir­me­niz ge­re­ken şap­ka­lar­dan...

Sa­bah saa­tin alar­mı çal­dı­ğın­da bir "bi­rey" ola­rak uya­nan, hız­lı­ca du­şa gi­ren, tek göz­le kua­för­de fö­ne gi­den "ka­dın...” Ofi­se ken­di­ni atan ve stres al­tın­da­ki "iş ka­dı­nı...” Ça­lan te­le­fon, okul­dan ge­len ha­ber ile za­man za­man ge­ri­len, ye­ti­şe­me­yen "an­ne...” Ken­di an­ne­si­nin ara­ma­sı ile ye­ni­den "ev­lat..." Ak­şa­ma ko­şa­rak eve ye­ti­şen, ye­mek ya­pan "ev ka­dı­nı..." Ko­ca­sı­na / sev­gi­li­si­ne so­rum­lu­luk­la­rı olan "eş..."

Ba­zen ken­di­ne de za­man ayı­ran,böy­le ya­zı­lar oku­yan, sos­yal­le­şen, ar­ka­daş­la­rı­nı gö­ren ka­dın...Ta­nı­dık ge­li­yor mu? Böy­le bir ha­yat ya­şa­yan ka­dı­nın kaç kim­li­ği ol­ma­lı ve bu kim­lik­le­ri na­sıl yö­net­me­li, dü­şün­dü­nüz mü hiç?

ŞAP­KA Koç­luk Eği­tim ve Da­nış­man­lık Ku­ru­cu­su Mü­ge Çe­vik bi­zi mev­cut kim­lik­le­ri­miz için­de arap­sa­çı­na dön­müş­ken ayık­la­yan, ‘i­de­al si­z’­e gö­tü­ren, tüm kim­lik­le­rin den­ge­len­di­ği, öz­gür, gü­ven­li, hu­zur­lu ve coş­ku­lu bir ‘ka­dı­n’ a dö­nüş­tü­ren 4 adı­mı şu şe­kil­de özet­li­yor:

İlk adım

De­rin bir ne­fes alın ve sa­kin­le­şin. Ha­ya­tı­nı­zı tam da is­te­di­ği­niz gi­bi dö­nüş­tür­me­ye ni­yet edin. Bü­tün vü­cu­du­nuz bu­na ina­na­na dek bu adım­da ka­lın.

İkinci adım

Sa­de­le­şin. İh­ti­yaç duy­ma­dı­ğı­nız her şe­yi, her şap­ka­yı atın! Da­ha az eş­ya, da­ha az kim­lik, da­ha az so­rum­lu­luk, da­ha az iş, da­ha az in­san ile ha­ya­tı­nız­da da­ha çok ‘si­z’ olur­su­nuz. Kı­ya­fet­ten tu­tun da ev­de­ki eş­ya­la­rı­na, es­ki der­gi­ler­den ka­la­ba­lık buz­do­la­bı­na ka­dar pek çok şey­den kur­tu­lun.

At­tı­ğı­nız her şey­de ve ma­sa­nız­da, ofi­si­niz­de, evi­niz­de aç­tı­ğı­nız her san­ti­met­re­ka­re­de da­ha çok siz ola­cak­sı­nız. Es­ki dü­şün­ce­le­ri ya da es­ki­ye da­ir dü­şün­ce­le­ri, ge­le­cek ile il­gi­li kay­gı­la­rı, kor­ku­la­rı da bu adım­da atar­sa­nız şa­ha­ne ola­cak­tır. Ha­fif­le­dik­çe güç­le­ne­cek­si­niz. Hem be­de­ni­niz ha­fif­le­ye­cek hem zih­ni­niz.

Üçüncü adım

Ken­di an­la­mı­nı­zı bu­lun! Ha­yat si­zin için ne de­mek? Na­sıl bir ha­yat si­zin için ha­ri­ka olur­du? ‘O­oo şim­di­ki ile il­gi­si yo­k’ de­me­yin, unut­ma­yın ki şim­di­ki ha­ya­tı­nı­zı da siz ya­rat­tı­nız ve­ya sür­dü­re­rek bu­na izin ver­di­niz. Bu so­rum­lu­lu­ğu alın ve bu­gün ha­ya­tı­mız­da her ne olu­yor­sa, bir gün bi­ze iyi gel­miş ol­ma­sı ih­ti­ma­li­ni ha­tır­la­yın.

Şu an han­gi şap­ka­yı ta­kı­yor­sa­nız, ka­fa­nı­zı sık­sa da, ren­gi­ni hiç sev­me­se­niz de, he­di­ye edil­miş de ol­sa ya da ken­di zev­ki­ni­ze gö­re bir şap­ka al­ma şan­sı ve­ril­me­miş de ol­sa, su­sa­rak ve­ya sa­de­ce is­yan edip çö­züm üret­me­ye­rek bu­na siz de izin ver­di­niz. Ha­ya­tı­nız­dan mem­nun de­ğil­se­niz ve­ya ha­ya­tı­nız­da mem­nun ol­ma­dı­ğı­nız her ne var­sa; ön­ce bun­da pa­yı­nız ol­du­ğu­nu ka­bul edin, bu­nu de­ğiş­tir­me­ye ni­yet edin ve ne is­te­di­ği­ni­zi en so­mut ha­li ile ta­nım­la­yın. Bü­tün kal­bi­niz ve ru­hu­nuz­la ta­nım­la­yın.

Dördüncü adım

Ya­rat­mak is­te­di­ği­niz ye­ni dün­ya­nı­za şart­sız, yü­rek­ten ve yüz­de yüz ina­nın. En ufak bir te­red­düt si­zi yap­rak gi­bi sa­vu­ra­cak­tır. İnanç en bü­yük mo­ti­vas­yon kay­na­ğı­nız ve içi­niz­de­ki güç­le­ri dı­şa­rı çı­kar­ta­cak kal­dı­raç ola­cak­tır. Ken­di­ni­ze, is­te­di­ği­niz şe­yi hak et­ti­ği­ni­ze, bu­nu ya­pa­bi­le­cek gü­cü­nü­zün ol­du­ğu­na ina­nın.

Tüm bun­lar için ge­re­ken ise sa­de­ce 4 şap­ka

*Ha­zır­lık için ’gü­ven­li­k’ şap­ka­sı
*Sa­de­leş­mek için ‘te­miz­lik­çi­’ şap­ka­sı
*İ­şe gi­riş­mek için ‘sa­vaş­çı­’ şap­ka­sı
*Ev­re­nin si­ze yar­dım­cı ol­ma­sı için ‘tes­li­mi­yet şap­ka­sı­’.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,132 µs