En Sıcak Konular

Kırmızı ve mor eriğin faydaları

29 Ağustos 2014 11:25 tsi
Kırmızı ve mor eriğin faydaları Eriğin faydalarına şaşıracaksınız...

Kırmızı ve mor erik özellikle kadınlarda kemik sağlığını iyileştirmede çok etkili. Katarakt ve kalp sorunlarında da tedavi edici özellikte
Kır­mı­zı ve mor eri­ğin tam bir sağ­lık de­po­su ol­du­ğu­nu di­le ge­ti­ren Di­ye­tis­yen Şeb­nem Kan­dı­ra­lı, “Kır­mı­zı ve mor erik C, A vi­ta­mi­ni ve ri­bof­la­vin içe­rir.2 or­ta boy erik­te 12.5 mg C vi­ta­mi­ni var­dır, gün­lük ih­ti­ya­cın yak­la­şık yüz­de 20’si­ni kar­şı­lar” de­di.
Sin­di­ri­mi ra­hat­la­tı­yor
Bir an­ti­ok­si­dan ola­rak C vi­ta­mi­nin kalp has­ta­lı­ğı, ka­ta­rakt ve ba­zı kan­ser­le­rin ön­len­me­sin­de rol oy­na­dı­ğı­na da vur­gu ya­pan Kan­dı­ra­lı şun­la­rı söy­le­di: “Ta­ze erik, erik ku­ru­sun­dan da­ha faz­la C vi­ta­mi­ni içe­rir. Gün­lük A vi­ta­mi­ni ih­ti­ya­cı­nın da yüz­de 8’i­ni kar­şı­lar.
A vi­ta­mi­ni sağ­lık­lı gör­me ve üre­me fonk­si­yon­la­rı ve ke­mik ge­li­şi­mi­ni des­tek­ler. Kır­mı­zı/mor erik ay­nı za­man­da lif (ta­ne­si ba­şı­na 1 gr ka­dar) do­ğal lak­sa­tif olan di­hid­rok­si­fe­nil iza­ti­ni içe­rir.
Ka­bız­lık ve sin­di­rim so­run­la­rı­nı ra­hat­la­tı­cı­dır. Tansiyonu ön­le­me­ye yar­dım­cı mi­ne­ral olan po­tas­yum (1 or­ta boy ta­ze erik 113 mg po­tas­yum içe­rir) kay­na­ğı­dır. Kal­bi ko­rur, in­me ris­ki­ni azal­tır.
Fi­to­kim­ya­sal­lar­dan zen­gin­dir. Bu fi­to­kim­ya­sal­lar (an­to­si­ya­nin­ler) ok­si­da­tif ha­sa­ra kar­şı hüc­re­le­ri ko­rur­lar, kan­ser ve kro­nik has­ta­lık ris­ki­ni azal­tır­lar. Gö­ğüs kan­ser hüc­re­le­ri­ni öl­dür­dü­ğü­ne da­ir ya­pı­lan ça­lış­ma­lar var­dır.”
Kan şe­ke­ri­ni den­ge­li­yor
Eri­ğin 1 por­si­yo­nu­nun 2 adet ol­du­ğu­nu ve sa­de­ce 30 ka­lo­ri içer­di­ği­ni söy­le­yen Kan­dı­ra­lı şu bil­gi­le­ri pay­laş­tı:
“Dü­şük gli­se­mik in­dek­se sa­hip ol­du­ğu için kan şe­ke­ri­ni den­ge­le­me­ye yar­dım­cı­dır bu bağ­lam­da Tip 2 di­ya­be­te ya­ka­lan­ma ris­ki­ni dü­şü­rür. Ke­mik sağ­lı­ğı­nı iyi­leş­ti­rir.
Me­no­poz son­ra­sı ka­dın­lar üze­ri­ne ya­pı­lan bir ça­lış­ma­da; bir gru­ba 100 gr erik (yak­la­şık 10 adet), di­ğer gru­ba ise 100 gr ku­ru el­ma bu­nun­la bir­lik­te her iki gru­ba da D vi­ta­mi­ni ve kal­si­yum sup­le­man­la­rı ve­ril­miş.
Erik alan grup­ta ön kol ve omur­ga­da da­ha yük­sek ke­mik mi­ne­ral yo­ğun­lu­ğu göz­len­miş­tir.”
Ha­fı­za ka­pa­si­te­si­ni ar­tı­rı­yor
Erik bey­nin ha­fı­za ka­pa­si­te­si­ni de ge­liş­ti­riyor. An­ti­ok­si­dan do­lu ol­ma­sı ile alz­he­imer ge­li­şi­mi­ni ya­vaş­la­tıyor.
An­to­si­ya­nin ve ku­er­se­tin içe­ri­ği ile be­yin­de hüc­re yı­kı­mı­nı ön­lüyor. Böb­rek ta­şı olan­la­rın ok­sa­lat­tan zen­gin ol­du­ğu için erik tü­ket­me­me­le­ri öne­ri­liyor.

Bu haber 2,082 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,428 µs