En Sıcak Konular

Cimrilik ilişkileri de etkiliyor

28 Ağustos 2014 11:08 tsi
Cimrilik ilişkileri de etkiliyor Bir has­ta­lık de­ğil, ki­şi­lik özel­li­ği olan cim­ri­lik iliş­ki­le­ri de olum­suz et­ki­li­yor. Top­lu­mu­muz­da eko­no­mik ola­rak al­gı­lan­sa da cimriliğin fark­lı bo­yut­la­rı da var. Duy­gu­sal, sos­yal, psi­ko­pa­tik cim­ri­lik gi­bi.­

C im­ri­li­ğin bir ki­şi­lik özel­li­ği ol­du­ğu­nu be­lir­ten Nörolog Dr. Mehmet Ya­vuz, cim­ri ki­şilerin pay­la­şım­da bu­lu­na­ca­ğı za­man ken­di­sin­den san­ki bir par­ça ko­pu­yor­muş­ça­sı­na ra­hat­sız olduğunu  söyledi.

Sosyopatik, narsist yapı

Bu kişilerde sos­yo­pa­tik nar­sist ya­pının her ha­liy­le ken­di­ni bel­li ettiğini vurgulayan Yavuz, "Ken­din­den baş­ka ki­şi­le­re yo­ğun bir gü­ven­siz­lik his­se­der. Pa­ra onun için en sağ­lam gü­ven­ce ve her ka­pı­yı açan ki­lit du­ru­mun­da­dır.

Bu­ra­da önem­li olan bu özel­li­ğin sos­yal ya­şa­ma et­ki­le­ri­ne ki­şi­nin duy­du­ğu ra­hat­sız­lık­tır. An­cak bel­li ki­şi­lik yat­kın­lık­la­rı du­rum­sal stres­le bir­leş­ti­ğin­de, ki­şi­nin has­ta­lık ya­şa­ma ih­ti­ma­li ar­ta­r" de­di.

Di­na­mik kö­ken­li yak­la­şım­la­ra gö­re cim­ri­lik, ço­cu­ğun tu­va­let alış­kan­lı­ğı ka­zan­dı­ğı dö­nem­de ya­şa­dı­ğı trav­ma­la­ra, yan­lış ebe­veyn tu­tum­la­rı­na bağ­lı ola­rak or­ta­ya çı­kı­yor.

Bu dö­nem, eğer sı­kı ku­ral­lar çer­çe­ve­sin­de ge­çer­se ço­cuk­ta anal tu­tu­cu ka­rak­ter ge­li­şi­yor ve böy­le­ce ço­cu­ğun tu­va­le­ti­ni uzun sü­re tut­ma, bı­rak­mak­tan çe­kin­me ya da bi­linç­li ola­rak bı­rak­mak is­te­me­me gi­bi özel­lik­ler gös­te­ri­yor. Bu özel­lik­le­ri cim­ri­lik, pay­la­şım­cı ol­ma­ma ve ben­cil­lik ta­kip ediyor.

Za­li­min zul­mü

Re­em Nö­rop­si­ki­yat­ri Mer­ke­zi Ku­ru­cu­su Dr. Meh­met Ya­vuz, cim­ri­li­ğin en teh­li­ke­li­si­nin psi­ko­pa­tik cim­ri­lik ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı. Yavu­z şöy­le de­vam et­ti; "Çün­kü bu­ra­da cim­ri ki­şi­lik ya­pı­sı­nın ya­nı sı­ra za­lim­lik de var­dır. Eko­no­mik güç edin­mek için psi­ko­lo­jik bas­kı­lar ve şid­det uy­gu­la­na­bi­lir.
Ör­ne­ğin psi­ko­pa­tik cim­ri­lik özel­lik­le­ri­ne sa­hip bir iş ada­mı, ça­lı­şan­la­rı­nın hak­kı­nı ver­mez, on­la­rı sö­mü­re­bil­di­ği ka­dar kul­la­nır. Eli­ne fır­sat geç­ti­ğin­de yol­suz­luk yap­mak­tan ka­çın­maz, vergilerini ödemez.Za­ten çok zen­ginler de; psi­ko­pa­tik ve sos­yo­pa­tik cim­ri­lik ya­pı­sı­na sa­hip olan­lar­dır. Kö­le­li­ğin te­me­lin­de de sos­yo­pa­tik cim­ri­lik var­dır."

 Te­da­vi­si var mı?

Çağdaş psikoterapi yöntemleri ile kişilik özelliklerinin sosyal ilişkileri etkileyen taraflarının değişimi mümkün olabiliyor. Bilişsel-Davranışçı Terapiler ve nöro biyolojik bir temele sahip olan çocukluk anıları başta olmak üzere, bugün yaşanılan sorunlar ve gelecekte bu özelliğin yaşatacağı sorunların tümünün değişimine yönelik EMDR terapisi bu konuda başarı şansı yüksek olan tedavilerden. Terapilerle farkındalık geliştirilerek içgörü kazandırma çalışmaları en azından cimriliğin sosyopatik niteliklerini ortadan kaldırabilir.

Sosyal ilişkileri ve evlilikleri de sorunlu

Cimri insanlar bunun sosyal ilişkilerinde ve evliliklerinde bir sorun olduğunu kabul ediyorlar mı?
Dr. Yavuz bu konuda şunları söylüyor: "Cimri insanlar, bu özelliklerini sosyal ilişkilerinde ve evliliklerinde reddetme eğilimindedirler. Cimriliği tutumluluk olarak yorumlayıp karşısındaki insanlara da bunu empoze etmeye çalışabilirler. Daha uyumlu kişilik özelliklerinde; terapiler aracılığı ile bu direnç kırılabiliyor ve kişi çevresini rahatsız eden bu özellikleri hakkında içgörü kazanabiliyor."

Bir ilişkinin bitme nedeni mi?

Cimriliğin şiddeti ve sıklığı bir ilişkinin hatta kişinin hayatındaki tüm sosyal ilişkilerin bitmesine bile neden olabilir. Özel ilişkilerde değer kavramı mevcuttur. Kadınlar da, erkekler de birbirlerinden değer görmek, kendileri için fedakarlık yapılmasını ister. Cimri bir insanla evli olan ya da birlikte olan kişi zamanla kendisini değersiz hissetmeye başlar. Cimri kişi ilişkisine yeterli zaman ayırmayabilir. Hediye almaktan kaçınabilir yeterli sevgi gösteremeyebilir. Bu da ilişkiyi yıpratıp sonlanmasına neden olabilir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,837 µs