En Sıcak Konular

Nefes darlığını kontrol altına alabilirsiniz

27 Ağustos 2014 11:15 tsi
Nefes darlığını kontrol altına alabilirsiniz Uzmanlar, özellikle ilerleyen yaşlarda çoğu insanın yaşamını olumsuz etkileyen nefes darlığını kontrole almanın püf noktalarını söyledi.

Başta sigaraya bağlı etkenler olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilecek nefes darlığı özellikle ilerleyen yaşlarda çoğu insanın yaşamını olumsuz etkileyen bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkıyor. Uzmanlar nefes darlığı çeken kişilerin nefes darlığını kontrol altına alabilmeleri için ilk etapta basit bir önlem öneriyor.

Nefes darlığını kontrole almanın püf noktalarını açıklayan Özel Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Nezaket Erdoğan, 'Nefes darlığının şiddetlendiği zamanlarda derin nefes aldıktan sonra ıslık çalar gibi dudaklarınızı büzerek nefesinizi yavaş bir şekilde dışarıya doğru üfleyin' dedi. Uzm. Dr. Erdoğan, bu konudaki diğer önerilerini de şu şekilde sıraladı:

"Sırtınızı dik olacak şekilde rahat bir koltuk, divan veya sandalyeye oturun. Bir elinizi göğsünüzün üzerine diğer elinizi ise karın bölgenize koyun. Nefes alıp verirken göğsünüzün üzerindeki el hareket etmemelidir. Burundan bir, iki sayılarını söyleyerek nefes alın. Nefes alırken göğsünüz hareket etmesin, karın kaslarınız yukarıya doğru hareket etsin. Daha sonra bir, iki, üç, dört sayılarını söyleyerek yine burundan aldığınız nefesi dışarıya doğru üfleyin. Soluk alıp vermeniz bu şekilde olana kadar bu egzersize devam etmelisiniz."

Dünyada her dört kişiden sadece birinin hastalığının farkında olduğunu kaydeden Erdoğan, 'Ülkemizde her on kişiden dokuzu, hasta olduğunu bilmemektedir. Kendinizi ihmal etmeyin. Nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa, mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın" diye konuştu.

Bu haber 1,061 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs