En Sıcak Konular

Bırakın minikler açık havada oynasın

26 Ağustos 2014 10:50 tsi
Bırakın minikler açık havada oynasın Çocukların açık havada özgürce oynamaları onların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerinde çok önemli rol oynuyor. Ancak tatil yerlerinde oynarken çocukları sinek ve kene ısırıklarına karşı koruyun

DİDEM SEYMEN / Sabah


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, tatil valizinizden eksik olmaması gerekenleri ve sinek-kene ısırıklarından korunmak için alacağınız önlemleri anlattı:
Hareket halinde olmak çocukların kalp-damar sistemini güçlendiriyor. Kan dolaşımı iyi olursa dokular daha iyi besleniyor ve sağlıklı oluyor. Çocuğun uygun saatlerde deniz kenarında güneşlenmesi D vitamini sentezlenmesini sağlıyor, D vitamini kemik ve bağışıklık sisteminin gelişmesinde büyük önem taşıyor.

ZIPLAYARAK OYNASINLAR
Doğada oynamak, çocukların doğadaki bakterilerle temas halinde olmalarını sağlıyor, bu da onların bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki yapıyor. Zıplayarak oynanan oyunlar çocuğun boyunun uzamasına yardımcı oluyor, kasları gelişiyor. Yüzmek gibi fiziksel aktiviteler çocukları obeziteden de koruyor.
Yeni yürümeye başlayan çocukların çimlerde ve toprakta çıplak ayakla yürümesi ayak taban kaslarını güçlendirerek onu düztabanlıktan koruyor, düzgün basmayı sağlıyor.

DOĞADA BEYİNLERİ GELİŞİYOR
Araştırmalar, doğada vakit geçirmenin beyin fonksiyonları üzerinde geliştirici, yenileyici, yaratıcı, sinirleri gevşetici ve odaklanmayı artırıcı işlev gördüğünü gösteriyor.
Tatilde yeni arkadaşlar edinmesi ve birlikte oynamaları çocuğa toplulukta nasıl davranması gerektiğini öğretiyor. Çocuklar iş birliği yapmayı, paylaşmayı, rekabet etmeyi, yeni arkadaşlar edinmeyi, kurallara uymayı, grubun parçası olmayı, grupta dinamik yaratmayı, kendini ifade etmeyi tecrübe ediyor.

PARFÜM SIKILMAMALI
Çimenlik alanlarda oynayan çocuklara uzun kollu, açık renkli, tercihen beyaz renkte pantolon gibi giysiler giydirin. Çocuklara çiçek kokulu losyonlar ve parfümler sıkmayın.
Çöplerden ve sıvı birikintilerinden uzak yerlerde oynatın.
Keneye, sivrisineğe ve karasineğe karşı koruyuculuğu kanıtlanmış, doğal bitki özlü losyonları kullanın. Koruyucusuz, doğal sinek kovucu ürünlerin içeriğinde lokal olarak emilip kana karışma riski olmayan maddelerin bulunmasına dikkat edilmeli. Kullanılan losyon göz ve ağız çevresine sürülmemeli, içeriğinde sert kimyasal maddeler bulunmamalı.
Kene yapışması durumunda ise asla müdahale etmeyin. Kenenin çıkarılma işlemini mutlaka uzman bir doktor yapmalıdır.
Böcek sokmalarında, sokulan bölgeyi ılık sabunlu su ile temizleyin ve ardından mikrop kırıcı, antiseptik bir solüsyon sürün.

YOĞURT SÜRMEYİN!
Çocuğunuzu saat 13.00 civarı dışarı çıkarmayın. Diğer saatlerde mutlaka güneş kremi kullanın. Ancak, sabah saat 10.30'a kadar, akşam da 17.30'dan sonra çocuğunuzun korumasız şekilde güneş almasını sağlayın. Bu, onun vücudu için gerekli D vitaminini sentezlemesine yardımcı olur.
Çocuğunuzun güneş yanıkları su toplayıp kabarcık haline gelmişse, bu kabarcıkları nazikçe patlatın ve üzerine antibiyotikli krem sürün. Asla yoğurt ya da diş macunu sürmeyin.

SİVRİSİNEK VE KENELERE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN!
Yaz aylarında güneş altında kalmak güneş çarpması ve cilt yanıklarına sebep oluyor. Ayrıca özellikle sivrisinek, karasinek ve kene ısırıkları çocukları tehdit ediyor. Son yıllarda özellikle çocukları sivrisinek soktuğunda görülen cilt reaksiyonlar daha şiddetli oluyor. Alerjik çocuklarda oldukça büyük kırmızı cilt bulguları görülüyor. Karasinekler mikropların taşınması ve enfeksiyonların yayılmasında önemli aracılar arasında bulunuyor. Çayır çimenlik alanlarda giderek artan keneler de, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hayatı tehdit eden hastalık tablolarına yol açıyor.

ÇANTANIZDA NELER OLMALI?
Bitki özlü, koruyucusuz, doğal sinek kovucu
Antiseptik solüsyon
Kenarı 5 santim genişliğinde şapka
Güneş kremi
Antibiyotik içerikli cilt kremi
İshale ve kusmalara karşı ilaç
Alerjik reaksiyonlara karşı antihistaminik ilaç
Beyaz kalın penye tişört, beyaz pantolon
Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaç
Yanıklara karşı serinletici jel şeklinde bir ilaç 



Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,392 µs