En Sıcak Konular

Beyin sağlığımız için yararlı ve zararlı besinler

25 Ağustos 2014 10:18 tsi
Beyin sağlığımız için yararlı ve zararlı besinler Doğal besinlerden uzak, katkı maddelerinden zengin beslenme şeklimiz ve hayatımızı kolaylaştırırken bizi hareketsiz yaşam tarzına teşvik eden teknoloji, beyni etkileyen hastalıklarda gözle görülür artışı da beraberinde getiriyor.

Oysa ömrümüz yediklerimize bağlı

Günümüzde fast-food, katkılı yağlar ve sosların yer aldığı beslenme şeklimiz, hipertansiyon, diyabet ve diğer metabolik hastalıklarda her geçen gün artışa neden oluyor. Beyin hücrelerinin zarlarında yer alan yağ bileşimleri, beyin fonksiyonlarının eksiksiz ve kusursuz işleyebilmesi açısından önemli bir görev üstleniyor. Beyindeki tüm hücresel faaliyetlerin bu yağ bileşimlerinden zengin zarlar aracılığıyla yapılabildiğini ifade eden REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, balık yağının insan beyni üzerinde mucizevi etkilere sahip olduğunu ifade etti.

Hayati görev üstlenen yağlar

Yavuz konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle sürdürdü: “Beyinde hayati görevler üstlenen beyin hücre zarlarının iletkenlik kalitesi, beyin fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Mesela; domuz yağıyla beslenenlerde hücre zarlarının kalınlaşıp iletkenliklerinin de zayıfladığı saptanmış. Balık yağıyla beslenenlerde ise, zarlar yumuşak ve oldukça esnek olduğu yapıdadır. Bu durum, hücre zarlarının iletkenliği konusunda da olumlu etkileri beraberinde getirir. Beynimizde yaklaşık 10 milyar civarında olan aktif hücrelerdeki sinir iletkenliği ve mesaj iletiminin verimliliği, sinaptik zarların içindeki mikroskobik yağ küreciklerinin kalitesine bağlıdır. Bu yağ kürecikleri ne kadar akışkan olursa, iletişim de o kadar hızlı ve kaliteli olacaktır. Eğer beynin margarin, tereyağı, kızarmış patates, cips, fast food tarzı gıdalarla zar esnekliği bozulursa; öğrenme, algılama ve bellek gibi tüm beyin faaliyetleri de tehlikeye atılmış olacaktır. Beynimizin randımanlı çalışması için, iki önemli kimyasal bileşiğin hassas bir dengede olması gerekir. Bunlar; Omega 3 balık yağı ve Omega 6 sebze yağlarıdır.”

En güçlü antioksidan sebze ve meyveler

Beden ve beyin ömrünü uzatmak isteyenlere bol antioksidan içerikli gıdalara ağırlık vermeleri önerisinde bulunan Dr. Mehmet Yavuz,  en güçlü antioksidan yiyeceklerin listesini verdi. Yaban mersini, ayı dutu, keçi yemişi, çilek, ıspanak, böğürtlen, Brüksel lahanası, karalahana, erik, brokoli, pancar, portakal, kırmızı üzüm ve üzüm suyu. kırmızı dolmalık biber, kiraz, kivi, kızılcık, patlıcan, domates, salatalık, çay.

Beyin sağlığımız için yararlı ve zararlı besinler

Doymuş hayvan yağları, margarin ve mayonez gibi hidrojenle birleştirilmiş sebze yağları, fast-food ve dondurmada bulunan trans yağ asitlerinin beyne zarar verdiğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, beynin sağlıklı gelişimine destek olacak besinleri şu şekilde sıraladı:

Linoleik asit: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve keten tohumunda bulunur. Zeytinyağı, Kanola yağı, DHA: Hamsi, somon balığı, sardalya, alabalık, ton balığında bulunur. EPA, maun cevizi, keten tohumu yağı, yağsız et (özelikle yağsız dana ve kuzu eti), düşük yağlı peynir, fıstık yağı, Antep fıstığı, ceviz.

Antioksidanlar beyni korur

Beynin ve bedenin yaşlanmasında aktif rol alan serbest radikallerin etkisini antioksidanlar, yani oksit gidericilerle durdurmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:“Hücre zarlarının bol miktarda LDL ve sağlıksız doymuş yağ ya da doymamış (Omega 6 gibi) yağları içermesi halinde serbest radikallere gün doğar. Çünkü atık moleküller yani serbest radikaller, en kolay bunlarla tepkimeye girer. Ancak bu tepkimeler, hücre zarlarının işleyişini bozarak, hücre dışına kalsiyum verilip, hücre içine glikoz alınmasına engel olur. Böylece, yeterince glikoz alamayan hücrede enerji sorunları başlar. Hücre dışına atılamayan kalsiyum ise, hücre içinde zehir etkisi yapan glutamatı harekete geçirir. Enerjisiz kalan hücre, glutamatin de etkisiyle tüm işlevselliğini yitirecek duruma gelir.”

bugün



Bu haber 1,615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,408 µs