En Sıcak Konular

Emziren anneler için süt artırıcı besinler

25 Ağustos 2014 10:17 tsi
Emziren anneler için süt artırıcı besinler Nitratlar, yağ asitleri, kaloriler, vitaminler ve mineraller yönünden yapay hiçbir karışım, anne sütünün yerini tutamaz. Yeni doğum yapmış annelerin en büyük sorunlarından biri olan süt eksikliğinin önüne geçmek mümkün.

Bir annenin bebeğini emzirmesi, vücutta bir seri hormonal etkinlik sayesinde gerçekleşmektedir. Hamilelik sürecinde meme bezlerinin önemli ölçüde gelişmesine karşılık, yüksek progesteron hormonu seviyesi ile salgılama yapması engellenir (laktogenez I).

Ancak doğumu takip eden 30-40 saat içerisinde progesteron seviyesinin hızla düşmesi ile prolaktin seviyesinin artması sonucu süt salgılanması başlar (laktogenez II). Bebeğin emmeye başlaması ile yapılan uyarı sonucu, oksitosin seviyesi yükselerek sütün çıkmasını sağlar. Laktogenez olayında rol oynayan diğer hormonlar arasında, insülin ve laktasyon sırasında prolaktin, büyüme hormonuna cevap vermesi için gerekli olan tiroit hormonu da bulunmaktadır.

Anne sütü, nitratlar, yağ asitleri, kaloriler, vitaminler, bazı mineraller gibi besleyici temel öğeler bakımından zengindir. Hiçbir yapay karışımın, anne sütünün yerini alamayacağı bildirilmektedir. Diğer taraftan, anne sütü bebekte bağışıklık sisteminin oluşmasını sağlar. Özellikle laktasyonun ilk günlerinde zengin antikor içeriğine bağlı olarak, bebeğin dış etkenlere karşı savunmasını destekler.

Ancak çeşitli psikolojik, fizyolojik ya da patolojik etkenler sonucu annede yeterli süt meydana gelmesi engellenebilmektedir. Bu gibi durumlarda anne sütünün artırılmasına çalışılmalıdır.

BOL BOL SU TÜKETMEYE ÇALIŞIN

Unutulmaması gereken en önemli nokta anne sütünü artıran en önemli besinin su olduğudur. Emzikli anne yeterli su tükettiği takdirde sütünde artış olacaktır. Bunun yanında hekim ve diyetisyen kontrolünde bazı bitki ve karışımlar da tüketilebilir.

ÇEMEN TOHUMU

4 SAATTE BiR EMZiREBiLiRSiNiZ


Anne sütünü artırıcı etkisi bilinen bir diğer bitki ise çemenctohumudur. Ancak çemen tohumunun en önemli dezavantajı, tüm vücut sıvılarında (ter, idrar vb) yol açtığı hoş olmayan kokudur. İçerisinde bulunan steroidal yapıların (di- osgenin) süt üretimini artıran hormonların sentezini artırdığı, müsilaj, vitamin ve protein içeriği ile besleyici destek sağladığı ileri sürülmektedir. Bazı bilimsel yazılarda aktarılan kişisel deneyimlerde çemen tohumu kullanımı ile 3-4 saatte bir emzirmeye bile yetecek miktarda süt sağlanabildiğinden bahsedilmektedir. Süt miktarının azalmasında psikolojik etkenlerin önemli rolü bulunduğu göz önüne alındığında, çementohumunun bu yatıştırıcı etkisi ile süt artırıcı etkisi arasında bir ilişki kurulabilir. Ancak çementohumunun kan şekeri düşürücü özelliği nedeniyle, şeker hastası annenin, kan şekerini düşürücü ilaçlarla birlikte çemen otunu kullanması durumunda kan şekerinin aşırı düşmesi riski bulunmaktadır.

Çemen tohumu ile ilgili bir klinik çalışmada, menopoz döneminde ki kadınlarda, günde 6 gram toz edilmiş tohumun verilmesi ile ter basması ve vazomotor şikâyetlerde belirgin derecede azalma sağlanmıştır.

Yeni bir çalışmada ise, gerek erkek ve gerekse kadınlarda saç dökülmesinin engellenmesinde yararlı olabileceği, saç büyümesini uyardığı bildirilmektedir.

KULLANIMI

1 tatlı kaşığı çemen otu tohumunu 250 ml kaynar suda 15 dakika demledikten sonra günde 3 fincan kadar içebilirsiniz.

ISIRGAN OTU

Bağışıklık sistemini destekliyor

Süt artırıcı bitkiler arasında yer alan ısırgan yaprağı, vitaminler (A, Bl, B6, B12, C ve K), proteinler ve mineraller (silisyum, çinko, manganez) bakımından zengindir. Dolayısıyla etkisini daha ziyade anne sütü için gerekli temel besleyici elementleri sağlayarak göstermektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini desteklemesi ve yangı giderici özellikleri, emziren annenin sağlığını desteklemesi bakımından önemlidir.

KULLANIMI

Isırgan otu yapraklarını çay gibi demleyerek limonlu içebilirsiniz.

REZENE ve ANASON

BEBEĞiN GAZINI ALIYOR


Bu bitkilerin meyveleri anne sütünü artırıcı özelliğinin yanı sıra yatıştırıcı ve rahatlatıcı, anne ve bebekte gaz, şişkinlik, iştah kaybı gibi önemli sindirim sorunları üzerinde de etkilidir. Özellikle rezene ve anason, bebek koliklerinde yararlı olabilmektedir. Bu bitkiler ayrıca anne ve bebeği soğuk algınlığı enfeksiyonları, öksürük, bronşit gibi hastalıklardan koruyucu rol oynamaktadır. Diğer taraftan, rezene ve anason meyvelerinin hamileliğin son dönemlerinde kullandması durumunda doğumu kolaylaştırdığı bildirilmektedir. Ancak hamileliğin son haftasından önce kullanılması, düşüklere yol açabileceği için önerilmez.

Emzikli annenin beslenmesinde dikkat etmesi gerekenler

*Süt üretimi için yeterince sıvı almanız gerekmektedir. Bu nedenle günde 3 litre sıvı tüketiniz.

*Kalsiyum ve protein ihtiyacınızı karşılamak için günde 5 su bardağı süt ya da yoğurt tüketiniz.

*Vitamin, mineral ve posa ihtiyacınız için günde 5 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze tüketiniz. Bir porsiyon meyve, 1 elma ya da 1 armut büyüklüğünde ortalama 150-200 gr meyvedir. Bir tabak pişmiş sebze yemeği 1 porsiyon sebzedir.

*Sebze ve meyvelerin üzerinde bulunan pestisitler(tarım ilaçları) anne sütüne geçişlidir. Bu nedenle sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak tüketiniz.

*Hayvansal kaynaklı proteini yeterince alabilmek için mutlaka yumurta, et ve peynir tüketiminize özen gösteriniz.

*Çok yağlı ya da çok şekerli besinlerin aşırı tüketimi süt üretiminizi artırmaz. Bu besinleri aşırıya kaçmadan tüketiniz.

*Çay, özellikle öğünlerle birlikte tüketildiğinde öğünde bulunan demirin bağlanarak atımına (kansızlık) neden olur. Bu nedenle çayı öğünlerle birlikte tüketmeyiniz.

*Kahve, kafein içeriği nedeniyle tüketilmemelidir. Kafein anne sütüne geçişlidir. Sütle bebeğe geçerek bebekte uykusuzluk ve huzursuzluğa yol açabilmektedir.

*Sigara ve alkol tüketmeyiniz.

UZMAN DİYETİSYEN / BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,362 µs