En Sıcak Konular

Çocuğunuz parmak emiyorsa

21 Ağustos 2014 10:59 tsi
Çocuğunuz parmak emiyorsa Çocuklarda parmak emme alışkanlığının sebebi

Anne babalar dikkat! 4 yaşından sonra çocuğun parmağını emmeye devam etmesi ya da parmak emmeyi sonradan bir alışkanlık haline getirmesi kendisini sevgisiz ve güvensiz hissetmesinin işareti olabilir

Ço­cuk­lar­da 3 - 4 yaş­la­rı­na ka­dar nor­mal ka­bul edi­len par­mak em­me dav­ra­nı­şı her za­man ma­sum bir alış­kan­lık di­ye ka­bul edil­me­me­li.


Par­mak em­me­nin ço­cuk­lar­da her­han­gi bir pis­ko-pa­to­lo­jik et­ken ol­mak­sı­zın 3-4 yaş­la­rı­na ka­dar gö­rü­len bir ol­gu ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Me­di­cal Park Fa­tih Has­ta­ne­si Ço­cuk Sağ­lı­ğı ve Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Fa­tih Ay­dın, “Za­rar­sız bir dav­ra­nış olan par­mak em­me­ye ne­re­dey­se be­bek­le­rin tü­mün­de rast­la­mak müm­kün. Bu­nun en önem­li ne­de­ni ye­ni do­ğan be­bek­le­rin par­mak em­me­yi da­ha an­ne rah­min­de öğ­ren­miş ol­ma­la­rı ve do­ğuş­tan sa­hip ol­duk­la­rı en güç­lü ref­leks­ler­den bi­ri­nin em­me ref­lek­si ol­ma­sı­dı­r” de­di.

Açlık belirtisi değil

An­ne­le­rin ço­ğun­lu­ğu­nun par­mak em­me­nin aç­lık­tan kay­nak­lan­dı­ğı­nı dü­şün­dü­ğü­nü, oy­sa so­ru­nun yüz­de 70'le­re va­ran yük­sek bir oran­da bes­len­me­ye bağ­lı ol­ma­yan yay­gın bir dav­ra­nış ol­du­ğu­na da vur­gu ya­pan Dr. Ay­dın, 1 yaş ço­cuk­la­rı­nın ne­re­dey­se ya­rı­sı­nın par­mak­la­rı­nı em­di­ği­ni söy­le­di. Ay­dın “Do­ku­zun­cu ay­dan iti­ba­ren uy­kuy­la par­mak em­me ara­sın­da ya­kın bir iliş­ki­nin ol­du­ğu, uy­ku­su ge­len be­be­ğin par­ma­ğı­nı ağ­zı­na gö­tür­dü­ğü gö­rü­lür. Ba­zı be­bek­ler ye­ni diş­le­ri­nin çık­ma­sı, ba­zı­la­rı da zor­luk­la kar­şı­laş­tık­la­rın­da utan­ma ve sı­kıl­ma be­lir­ti­si ola­rak par­mak­la­rı­nı emer­le­r” di­ye ko­nuş­tu.

İlgisizlik tetikliyor

“Ço­cuk­lar­da par­mak em­me dav­ra­nı­şı 3-4 ya­şın­dan son­ra de­vam edi­yor­sa al­tın­da psi­ko­lo­jik ne­den­ler aran­ma­lı­dı­r” di­yen Dr. Ay­dın şun­la­rı söy­le­di:

“An­ne ba­ba çok kon­trol­cü, bas­kı­cı tu­tum gös­te­ri­yor­sa, ken­di­ne gü­ve­ni­ni ka­za­na­ma­yan ço­cuk, par­mak em­me dav­ra­nı­şı gös­te­re­bi­lir. An­ne ba­ba­nın il­gi­si­ni çek­mek ama­cıy­la (ör­ne­ğin, ye­ni kar­de­şi doğ­muş­sa) par­mağını em­e­bi­lir. An­ne ba­ba­sı­nın ken­di­siy­le il­gi­len­me­di­ği­ni dü­şün­dü­ğü za­man, onların ye­ni­den il­gi­si­ni çe­ke­bil­mek için da­ha kü­çük bir ço­cuk gi­bi dav­ra­na­bi­lir. Ço­cuk­lar psi­ko­lo­jik so­run­lar ve ger­gin­lik­ler ya­şa­dık­la­rı za­man sı­kın­tı­la­rı­nı par­mak eme­rek yan­sı­ta­bi­lir­ler. Ai­le için­de prob­lem­ler ya­şan­ma­sı (ör­ne­ğin, an­ne ba­ba­nın bo­şan­ma­sı) ço­cuk­ta bu dav­ra­nı­şa se­bep ola­bi­lir.”

Diş yapısını bozuyor

Parmak emme alışkanlığının 5-6 yaşlardan sonra devam etmesi halinde dişlerde deformasyona neden olabileceğinin kanıtlandığını da ifade eden Dr. Aydın şöyle konuştu: “Parmak emme henüz gelişmekte olan kas ve kemik yapıları üzerine basınç uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine yol açabiliyor. Ebeveynler parmağını emen çocukların çene kemikleri ve dişleri üzerinde ki etkilerini düşünerek endişeye kapılabilir. Parmak emmenin alt ve üst dişleri geri ittiği doğrudur. Parmak emmenin dişleri ne kadar etkilediği parmak emme süresine ve en önemlisi parmağın ağızda ki duruşuna bağlıdır. Süt dişlerinde oluşan bu değişiklik 6 yaşından sonra çıkan asıl dişleri genellikle etkilememektedir.”

Baskı yapmayın

Parmak emme davranışını çocuğun genelde kendi kendine bıraktığını, anne babaların telaşa kapılmaması gerektiğini dile getiren Dr. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

Baskı başka sorunları ortaya çıkarır

“Çocuğun bu davranışı üzerinde durulmamalıdır. Bunun yerine çocuğun ilgisi başka yöne çekilmelidir. Bu davranış kesinlikle baskıyla önlenmeye çalışılmamalıdır. Baskı yapıldığında, tik, tırnak yeme, alt ıslatma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Zorlamak, elini bağlamak, eline vurmak, eline acı sürmek gibi davranışlardan da kaçınılmalıdır. Eğer parmak emme davranışı uzun sürdüyse ve buna ek belirtiler de eşlik ediyorsa bir çocuk psikiyatristinden yardım alınmalıdır.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,131 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,019 µs