En Sıcak Konular

Topuk dikeninin belirtileri ve tedavi yöntemleri

19 Ağustos 2014 09:53 tsi
Topuk dikeninin belirtileri ve tedavi yöntemleri Sabahları yataktan kalktığınızda ilk birkaç adımınızı atarken topuğunuzda ağrı hissediyor, adım atmakta güçlük çekiyor, aynı sorunu uzun süre ayakta kaldığınızda da yaşıyorsanız dikkat!

Şikayetlerinizin nedeni zamanla kronik ağrıya yol açan ve yürümeyi önleyen ‘topuk dikeni’ olabilir.

Ya­şam ka­li­te­si­ni cid­di bo­yut­lar­da dü­şü­re­bi­len to­puk di­ke­ni ayak ta­ba­nın­da yer alan ‘p­lan­tar fas­ya­’ ad­lı za­rın, kro­nik ola­rak ha­sar­lan­ma­sı so­nu­cu ge­li­şi­yor.­ En sık gö­rü­len ne­de­ni ol­du­ğu için de tıb­bı ter­mi­no­lo­ji ola­rak “P­lan­tar fa­si­t” isi­mi ile ad­lan­dı­rı­lı­yor. Acı­ba­dem Has­ta­ne­si Or­to­pe­di ve Trav­ma­to­lo­ji Uz­ma­nı Doç. Dr. Ba­rış Ko­ca­oğ­lu, özel­lik­le sa­bah­la­rı atı­lan ilk adım­lar­da to­puk­ta ge­li­şen ağ­rı­nın ke­sin­lik­le ih­mal edil­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “Çün­kü has­ta­lık iler­ler­se kro­nik­le­şip iyi­leş­me­si zor­la­şı­yo­r” de­di.

To­puk di­ke­nin­de şi­ka­yet­le­rin ara­lık­lı sı­zı şek­lin­de ağ­rıy­la baş­la­dı­ğı­nı ve za­man­la ar­tan sü­rek­li ağ­rı­ya dö­nüş­tü­ğü­nü söy­le­yen Ko­ca­oğ­lu şöy­le ko­nuş­tu:

“Ağ­rı ayak­ta du­rur­ken ve­ya sa­bah uya­nıl­dı­ğın­da atı­lan ilk adım­lar­da ve­ya uzun sü­re­li otur­ma­nın ar­dın­dan kal­kıp adım atar­ken şid­det­le­ni­yor. Has­ta­lık iler­le­dik­çe ağ­rı tüm gü­ne ya­yı­la­bi­li­yor. Has­ta yü­rü­mekte zor­la­na­bi­li­yor. Hat­ta ağ­rı is­ti­ra­hattey­ken bi­le sürüyor.”

So­ru­nu tetikleyenler

*U­zun sü­re sert ze­min­de yü­rü­mek, mer­di­ven çık­mak.

*Ma­sa ba­şı  ve sü­rek­li otu­ra­rak ça­lı­şan­lar­da 1 gün­lük uzun sü­re­li ayak­ta dur­ma so­nu­cu ge­li­şe­bi­li­yor.

*Kö­tü ayak­ka­bı  da to­puk di­ke­ni ya­pı­yor. Ayak­ka­bı ham­mad­de­sinin ömrü 1-2 yıl ol­du­ğu için raf­ta bek­le­yen ayak­ka­bı­la­rın kul­la­nıl­ma­sı ayak ta­ba­nın­da­ki yü­kü ar­tı­ra­rak hasta bölgeye faz­la yük bin­di­ri­yor.

*Ki­lo­lu  olanlar­da nor­mal ak­ti­vi­te­lerle or­ta­ya çı­kı­yor.

İyileştiren yöntem

Doç. Dr. Ba­rış Ko­ca­oğ­lu, kon­ser­va­tif te­da­vi­ye 6 ay ya­nıt ver­me­yen du­rum­lar­da cer­ra­hi te­da­vi­nin önem­li bir se­çe­nek ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti ve şun­la­rı söy­le­di: “Gü­nü­müz­de cer­ra­hi ya­ra­la­rın ayak ta­ba­nın­da çok zor ka­pan­ma­sı ne­de­niy­le açık ame­li­yat ter­cih edil­mi­yor. Avan­taj­la­rı ne­de­niy­le ka­pa­lı yön­tem­ler sık­ça uy­gu­lan­ma­ya baş­lan­dı. Ameliyat sa­de­ce 2.4 mm’­lik ke­si­ler­le ya­pıl­dı­ğı için er­ken dö­nem­de işe dö­nüş hız­lı olu­yor ve ayak­ka­bı kul­la­nı­mın­da sorun olmu­yor.”

Te­da­vi se­çe­ne­ği çok

Doç. Dr. Ba­rış Ko­ca­oğ­lu to­puk di­ke­ni için pek çok te­da­vi al­ter­na­tif­le­ri ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek bun­la­rı şöy­le sı­ra­la­dı:

•To­puk di­ke­ni kro­nik il­ti­ha­bi re­ak­si­yon so­nu­cu ge­liş­ti­ği için an­ti il­ti­ha­bi ağ­rı ke­si­ci­ler sı­nır­lı olu­yor. Te­da­vi­nin ilk aşa­ma­sı­nı aşil ten­don ve plan­tar fas­ya için ya­pı­lan ba­sit ger­me eg­zer­siz­le­ri oluş­tu­ru­yor. Ör­ne­ğin aşil ten­do­nun ya­tar­ken bü­yük bir hav­lu ile ge­ril­me­si bu eg­zer­siz­ler­den bi­ri­ni oluş­tu­ru­yor. Ger­me ha­re­ket­le­ri ayak­ta du­va­ra 30 de­re­ce eğim­le yas­la­na­rak, to­puk­lar yer­dey­ken en az 30 sa­ni­ye ya­pıl­ma­lı.

•Ağ­rı dü­zel­mez­se fi­zik te­da­vi, kor­ti­zon en­jek­si­yon­la­rı ve des­tek­le­yi­ci ayak­ka­bı­lar te­da­vi se­çe­ne­ği ola­rak su­nu­lu­yor.

• Eks­tra Kor­po­ral Şok Dal­ga­sı­’da (ESWT) de ya­rar­lı olu­yor. Cilt ke­si­si ge­rek­tir­me­yen bu yön­tem kro­nik il­ti­ha­bi re­ak­si­yo­nu şok dal­ga­la­rı ve­re­rek akut re­ak­si­yo­na çe­vi­ri­yor ve iyi­leş­me­yi sağ­lı­yor.


Bu haber 1,240 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,851 µs