En Sıcak Konular

Baş ağrısı ve uykusuzluğa birebir

18 Ağustos 2014 10:55 tsi
Baş ağrısı ve uykusuzluğa birebir Baş ağrısı ve uykusuzluk problemini ortadan kaldırmanın yolu

Yapılan pek çok çalışma, özellikle stres ve baş ağrısı üzerinde etkili besinler olduğunu göstermekte. Yaşam şeklimiz ve bunun içindeki beslenme tarzımız ise hem uykusuzluk hem de baş ağrısı için sebep ya da çözüm olabilmekte. Bazı besinler var ki etkisi kesin bilimsel kanıtlara dayalı

UYKUSUZLUK iÇiN


Uykusuzluk genelde stres, endişe ve kafein gibi uyarıcı maddeler nedeniyle yaşanır. Uyarıcı madde kullanmaktan tamamen vazgeçin beslenmenizi yeniden gözden geçirin.

İyi bir uyku için

Yatağa girmeden birkaç saat önce dinlendirici bir kitap okuyun, sıcak bir banyo yapın ya da sakinleştirici bir müzik dinleyin. Hafta sonları da dahil olmak üzere her zaman aynı saatte yatın, böylelikle vücudunuzu belirli bir saatte uyumaya alıştırırsınız. Yatak odanızın sessiz olmasına özen gösterin. Pencerelere ışık geçirmeyen panjur veya perdeler taktırın.

Temiz hava

Temiz hava daha rahat uyumanızı sağlar. Kış mevsiminde bile odanızın penceresini aralık bırakın.

İngiliz tuzlu banyo ile gevşeyin

Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatağa girmeden önce ingiliz tuzlu (magnezyum sülfat) sıcak suyla banyo yapın. İngiliz tuzunda bol miktarda bulunan magnezyum, kas gevşetici ve sakinleştirici özelliklere sahiptir. 250 gr İngiliz tuzu serptiğiniz küvetinizi dayanabildiğiniz kadar sıcak suyla doldurun. Banyonun gevşetici etkisini artırmak için on damla lavanta esansiyel yağı ilave edin. 20 dakika küvette kalın.

Sakinleştirici bitkiler

Kedi otu ve şerbetçi otu, sinir sisteminizi yatıştırarak uykunuzu getirir. 30ml kedi otu özü ile 15ml şerbetçi otu özünü koyu renk camlı bir şişede karıştırın. Bir bardak sıcak suya bu karışımdan bir tatlı kaşığı ekleyerek yatmadan 30 dakika önce için. Gerekirse aynı karışımdan bir bardak daha içebilirsiniz.

DiKKAT
Önerilen dozdan fazla alındığında ve uzun süreli kullanıldığında kedi otunun baş ağrısı ve kas spazmları gibi yan etkileri olabilir. Ayrıca depresyondaysanız şerbetçi otu kullanmayın.

Çarkıfelek çayı için

Huzurlu bir uyku için çarkıfelek çiçeği ve papatya ile çay demleyin.

*250ml kaynar su

*1 tatlı kaşığı çarkıfelek çiçeği

*1tatlı kaşığı kuru papatya

Bitkileri koyduğunuz kaba, kaynar suyu ilave edin. Kapağını kapayarak on dakika demlenmeye bırakın. Süzgeçten geçirdiğiniz çayınızı yatmadan 30 dakika önce için.

BAŞ AĞRISI iÇiN

Endişe, asabiyet, göz yorgunluğu, duruş bozuklukları, boyun ve omuz kaslarında tutulma gibi etkenler, stres kaynaklı baş ağrısına sebep olur. Migren ağrıları ise başta bulunan damarların genişlemesiyle oluşur. Soğuk algınlığı, grip, alerji, âdet dönemi öncesi gerginlik ve hazımsızlık da baş ağrısına sebep olabilir.

Stres kaynaklı baş ağrısına bitki çayı

Zencefil, vücudun ağrıya sebep olan kimyasal maddeleri daha az salgılamasını sağlar. Yumuşak bir etkiye sahip olan papatya ve ıhlamur ise gerilen kasları ve sinirleri gevşetir.

*250ml  (1 su bardağı) su

*1 tatlı kaşığı kıyılmış zencefil kökü

*1 tatlı kaşığı kuru papatya

*1 tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği

Zencefili kapağı kapalı bir kapta beş dakika kaynatıp ateşten alın. Papatya ve ıhlamuru ekleyerek 10 dakika demlenmeye bırakın. Çay süzüldükten sonra arzu edilirse balla tatlandırılarak sıcak sıcak içilmelidir.

Lavanta iyi geliyor

Lavanta fiziksel ve zihinsel stresi yatıştırır, mercanköşkün gevşetici bir etkisi vardır. Lavanta ve mercanköşk esansiyel yağlarından beşer damlayı bir kap serin suyun içine damlatın. İki el bezini bu suya batırıp çıkardıktan sonra hafifçe sıkın. Sırt üstü uzanın, bezlerden birini alnınıza, diğerini ensenize koyun. 30 dakika bu şekilde dinlenin.

Şakaklara masaj yapın

Stres kaynaklı baş ağrısını hafifletmek için birkaç damla lavanta esansiyel yağıyla şakaklarınıza masaj yapın.

Stres atmak için kedi otu özü

Kedi otu stres ve migren baş ağrısını hafifletir. Yarım tatlı kaşığı kedi otu özünü bir bardak ılık suya karıştırıp ağrınız geçene kadar yarım saatte bir içebilirsiniz (kedi otu özünü günde üç tatlı kaşığından fazla kullanılamayın).

Sinüslerinizi açın

Bayırturpu ya da acı kırmızı biber gibi keskin aramalı yiyecekler kan dolaşımını hızlandırır ve sinüslerin daha az mukus salgılamasını sağlar. Sinüzitten kaynaklanan baş ağrılarına neden olan tıkanıklık böylece açılır.

Migren için zencefil

İlk migren belirtilerinde bir tatlı kaşığının üçte biri kadar toz zencefili, bir bardak suyla karıştırarak için. Zencefil, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisiyle migren krizinizin önünü alacaktır.

Ispanak

İşte size koyu yeşil yapraklı sebzeleri yemeniz için bir neden daha.. İyi bir Riboflavin (B grubu vitamini) kaynağı olan ıspanak bu özelliğinden dolayı migren ataklarını önlemekte.. Salatalarınıza ekleyeceğiniz çiğ ıspanak bunun için yeterli olacaktır.

Yağlı balıklar

Somon levrek gibi balıklarda bulunan omega-3 yağ asitlerinin kronikleşmiş başağrısını azalltığını gösteren yeni çalışmalar var. Başınızın ağrıdığı gün balık tüketmeniz oldukça etkili olacaktır.

Karpuz ve salatalık

Su oranı oldukça yüksek olan bu iki besin vücudunuzda çok bir mineral dengesi sağlayarak baş ağrınızı azaltıyor.

Patates ve Muz

Annem küçükken başım ağrıdığında alnıma patates dilimleri koyardı. Ama buradaki patatesin etkisi daha çok potasyum değeriyle alakalı. Muz ve patatesin zengin potasyum içeriği baş ağrısını azaltıcı etki gösteriyor. Muzun seratonin (mutluluk hormonu) değerini yükseltici etkisi ise stresi azaltıyor, uyku düzenini dengeliyor.

Kahve

Aşırı düzeyde almadığınız sürece, kafein baş ağrısını azaltıyor. Ağrınız olduğunda bir fincan kahve yardımcınız olacaktır.

Badem

Badem, badem, badem... Tüm danışanlarıma tereddütsüz ve çok severek verdiğim mucizevi bir yemiş. İçeriğindeki magnezyumdan dolayı baş ağrınıza ağrı kesici gibi gelecektir. Yapılan çalışmalar özellikle migren ataklarında çok olumlu etkisi olduğunu göstermekte. Günde bir avuç yemeniz ise yeterli.

UZMAN DİYETİSYEN / BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,180 µs