En Sıcak Konular

Bunlara sakın kulak asmayın!

18 Ağustos 2014 10:22 tsi
Bunlara sakın kulak asmayın! Anne adaylarının kulak asmaması gereken hurafeler

Günümüzün anne adayları bebeğinin sağlıklı dünyaya gelmesi için rutin kontrollerini ihmal etmiyor, hamilelik ve bebek sağlığı hakkında doğru bilgiler edinmeye çalışıyor. Ancak toplumda sıkça kullanılan bazı hurafeler var ki bilinçli anne adaylarını bile kaygıya ve hataya sürükleyebiliyor.


Hamilelikte saç boyanmaz… Bebeğin sağlığını öğrenmek için sık sık ultrason takibi yaptırmalı… Mide ekşimesi bebeğin saçlarının çıktığının bir işaretidir… Sahi nedir bu hurafelerin doğruları? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Atahan Güven hamilelik hakkında toplumda yerleşmiş olan 'yanlış' bilgilerin 'doğru'larını sıraladı!

Dedektörden geçmek zararlıdır!

YANLIŞ: Hamilelikte manikür-pedikür yapılmaz, saç boyanmaz.

DOĞRUSU: Sanılanın aksine steril ve hijyenik ortamda yapıldığında manikür-pedikür yaptırmanın sakıncası yok. Hamile kalınca hemen her anne adayında “saç boyatmanın zararlı olup olmadığı” sorusu akla geliyor. Zararlı ajanların bebeğe etki edebilmesi için öncelikle anne adayının kanında belli bir seviyeye ulaşması ve de plasentadan geçip bebeğin kanına karışması gerekiyor.

Dolayısıyla saç boyama sırasında kullanılan boyanın saç derisinden anne kanına karışması mümkün görünmüyor veya önemsenmeyecek düzeyde olduğu düşünülüyor.

YANLIŞ: Anne güzelleşirse erkek, çirkinleşirse kız olur.

DOĞRUSU: İşte, hamilelik hurafelerinden biri daha. Yaygın inanışın aksine anne karnının yayvan veya sivri olması, bebeğin cinsiyetini ifade etmiyor. Anne adayının vücut yapısına bağlı olarak karnın şekli değişken olabiliyor.

YANLIŞ: Hamileliğin 5. ayından sonra mide ekşimesi bebeğin saçlarının çıktığını gösterir.

DOĞRUSU: Yaygın inanışın aksine 5 aydan sonra mide ekşimesi bebeğin saçlı olduğunun bir göstergesi değildir. Hamilelikte rahmin büyümesi, mide-yemek borusu bileşkesinin yer ve açısının değişmesi sonucu reflü gelişebiliyor. Şikayet, yemekten sonra mide asidinin yemek borusuna kaçması ve göğüs kafesinin arkasında yanma hissedilmesi şeklinde oluyor.

YANLIŞ: Uçağa binmek, havalimanında dedektörden geçmek zararlıdır.

DOĞRUSU: Anne adayı seyahat edecekse yolculuk aracı olarak en kısa sürecek olanı seçmeli. Uçak içinde dengelenmiş bir ortam olduğu için karadaki ortamdan farklı olmuyor. Havalimanında içinden geçilen dedektörler de metal tespiti için olup, X ışını içermiyor ve bebeğe zarar vermiyor.

YANLIŞ: Ceviz, balık, folik asit bebeği zeki yapar.

YANLIŞ: Bebeğin burun kemiği varsa Down Sendromlu değildir.

DOĞRUSU: Down Sendromlu bebeklerin yüzde 65’inde, yani Down Sendromlu doğan her 3 bebekten ikisinde bebeğin burun kemiğinin gelişimi yetersiz veya eksik oluyor. Görüldüğü gibi, hem Down Sendromlu hem de burun kemiği gelişmiş bebek olabiliyor.

Ceviz, balık folik asit bebeği zeki yapar

DOĞ­RU­SU: Ce­viz­de olan yük­sek ome­ga-3 dü­ze­yi ile an­ne ada­yın­da kalp da­mar has­ta­lık­la­rı, di­ya­bet ris­ki ve yük­sek tan­si­yon ris­ki aza­lı­yor. An­cak bu­nun be­be­ğin ze­ka­sı­na bir et­ki­si yok. Fo­lik asit tak­vi­ye­si nö­ral tüp de­fek­ti  ris­ki­ni yüz­de 50 azal­tı­yor. An­cak be­be­ğin ze­ka­sı­nı et­ki­le­mi­yor.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,807 µs