En Sıcak Konular

Çocuklara 'özgüven' için sorumluluk verin

14 Ağustos 2014 11:19 tsi
Çocuklara 'özgüven' için sorumluluk verin Sorumluluk verilmeden, koruyup kollanan ya da yaşına göre yapabileceğinden fazlası beklenen çocuklarda özgüven eksikliği daha fazla görülüyor

Tüm so­rum­lu­luk­la­rı ebe­veyn­le­ri­nin üze­rin­de olan ço­cuk­la­rın so­run çöz­me ye­te­ne­ği­nin ge­liş­me­di­ği ve bu du­ru­mun ken­di­ni ye­ter­siz his­se­den bi­rey­le­rin ye­tiş­me­si­ne se­bep ol­du­ğu bi­li­ni­yor. Uz­man­lar, ai­le­le­ri ço­cuk­la­rı­nın ye­ri­ne her şe­yi dü­şü­ne­rek on­la­ra iyi­lik yap­ma­dık­la­rı­nı fark et­me­le­ri ko­nu­sun­da uya­rı­yor.

Fa­tih Üni­ver­si­te­si Tıp Fa­kül­te­si Has­ta­ne­si­’n­den Psi­ko­log Hi­lal Ars­lan, ço­cuk­lar­da duy­gu­la­rı­nı ifa­de ede­me­me, hak­kı­nı sa­vu­na­ma­ma gi­bi dav­ra­nış­lar­la ken­di­ni gös­te­ren öz­gü­ven ek­sik­li­ği­nin ki­şi­nin ai­le ve okul ha­ya­tıy­la bir­lik­te ye­tiş­kin­lik dö­ne­min­de iş ha­ya­tı­nı da et­ki­le­ye­bi­le­ce­ği­ni söy­lü­yor.

ÇOCUKLARI ESERLERİ GİBİ GÖRÜYORLAR

Ebe­veyn­le­rin ço­cuk­la­rı­nı ken­di eser­le­ri gi­bi gör­dük­le­ri­ni be­lir­ten As­lan, “Top­lum ola­rak ha­ta yap­ma­ya kar­şı to­le­ran­sı­mı­zın dü­şük ol­ma­sı, ‘ör­nek ço­cu­k’ ye­tiş­tir­me­ye ça­lı­şır­ken ebe­vey­nin için­de gör­kem duy­gu­suy­la ço­cu­ğu ken­di ese­ri gi­bi gö­rüp onu ku­sur­suz bir pro­je yap­ma ça­ba­sı için­de ol­ma­sı, aşı­rı an­ne ba­ba­lık (onun ye­ri­ne her şe­yi dü­şün­me ve yap­ma, onu sı­kı sı­kı­ya ko­ru­yup kol­la­ma, olum­suz hiç­bir şey­le mu­ha­tap ol­ma­sı­na izin ver­me­me gi­bi) ço­cu­ğun ki­şi­lik ge­li­şi­mi­ni olum­suz yön­de et­ki­li­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

Yaşına, yeteneklerine uygun hedefler verilmeli

Ço­cu­ğa ya­şı­na ve ye­te­nek­le­ri­ne uy­gun ol­ma­yan he­def­ler ve­rip bun­la­rı ba­şar­ma­sı­nı bek­le­me­nin de baş­ka bir ha­ta ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ars­lan şun­la­rı söy­le­di:

“Ço­cu­ğa ya­pa­bi­le­ce­ğin­den zor gö­rev­ler ve­ri­lir­se, ço­cuk ge­rek­siz ye­re ba­şa­rı­sız­lık duy­gu­su­nu ta­dar. Be­ce­ri­le­ri ve il­gi ala­nı­na uy­gun ol­ma­yan gö­rev­ler, ço­cu­ğa ken­di­ni ye­ter­siz his­set­ti­rir. Ör­ne­ğin 2 ya­şın­da­ki ço­cu­ğa bo­ya­ma ki­ta­bı alıp dı­şa­rı ta­şır­ma­dan bo­ya­ma­sı­nı bek­ler­sek, bu­nu ba­şa­ra­ma­yan ço­cuk ye­te­nek­le­ri­ne gü­ve­ne­mez. Oy­sa 2 yaş bu be­ce­ri­yi bek­le­mek için çok er­ken bir yaş­tır. Ya da fut­bol oy­na­ma­ya ka­bi­li­ye­ti olan bir ço­cu­ğu ıs­rar­la ke­man kur­su­na gön­de­rip ya­pa­ma­dı­ğın­da da­ha çok ça­lış­ma­sı­nı söy­le­ye­rek ona ken­di­ni ye­ter­siz his­set­tir­mek yan­lış bir de­ğer­len­dir­me olur.”

Onlara fırsat tanıyın

Ço­cuk­la duy­gu­la­rı­nı çe­kin­me­den ifa­de ede­bi­le­ce­ği şe­kil­de ile­ti­şim ku­rul­ma­sı­nın öne­mi­ne de­ği­nen Psi­ko­log Ars­lan, ai­le­le­re şu öne­ri­ler­de bu­lun­du:

*Ço­cu­ğa ge­li­şim dö­ne­mi, ye­te­nek, il­gi ala­nı ve po­tan­si­ye­li­ne uy­gun gö­rev­ler ve­ril­me­li.

*Ai­le için­de ken­di­si­ni il­gi­len­di­ren ko­nu­lar­da ka­rar ve­ri­le­ce­ği du­rum­lar­da ço­cu­ğun da fik­ri­ne su­nul­ma­lı.

*Haf­ta­lık ai­le top­lan­tı­la­rı ya­pa­rak ev­le il­gi­li öne­ri ve­ya is­tek­le­ri­ni ifa­de et­me­si için yü­rek­len­di­ri­le­bi­lir.

*Ye­tiş­kin­le­re ko­mik ge­le­bi­len an­cak ço­cuk­lar için çok bü­yük an­lam­lar duy­gu­la­rı­nı kü­çüm­se­me­yin. Ak­si hal­de duy­gu­la­rı­nı ifa­de ede­me­mek gi­bi so­run­lar ya­şa­ya­bi­lir­ler.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,399 µs