En Sıcak Konular

Diyet yaparken yapılan 10 önemli hata

12 Ağustos 2014 10:47 tsi
Diyet yaparken yapılan 10 önemli hata Diyetisyen Canan Aksoy, diyet yaparken kilo vermeyi engelleyen ve çok sık yapılan 10 önemli hatayı açıkladı

1.‘Daha az yersem daha fazla kilo veririm’ diye öğün atlamak: Sağlıklı bir zayıflama diyeti 5-6 öğünden oluşur. Sık beslenmek şekeri düzenlerken, metabolizmanın çalışmasını da sağlar ve açlığı kontrol etmenize yardım eder. ‘Yemezsem daha çok kilo veririm’ diye atladığınız öğün tüm dengeleri bozar ve tersine kilo vermenize engel olur.  Şeker dengenizi bozar, bir sonraki öğüne aç başladığınız için de porsiyon
kontrolü yapmanıza mani olur.  

2.Öğünde belirtilen besinlerin eksik tüketilmesi: Diyet yapan bireyler, kimi zaman yazılan programdaki besinleri eksik tüketir. En sık rastladığımız örnekleri, ‘ekmeğimi yemezsem daha çok kilo veririm’ ya da ‘şimdi kim uğraşacak salata yapmaya’ gibi üşengeçliklerdir. Oysa öğünde yazılan her besinin bir amacı var. Salata yemek, yeme hızınızı düşürürken besinlerin mideden geçişini yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ekmekse kan şekerinizi dengede tutar.

3.Yeterli miktarda su içmemek: Su yerine içilebilecek pek çok içecek varken, su içmek bazılarına zor veya sevimsiz gelebilir. Su dışındaki pek çok içeceğin kalorisi yüksek veya kafein içeriği vardır. Enerjisi olan içeceklerse kalori alımınızı artırır. Kafein ise vücudumuza gerekli suyu sağlamaz hatta tam tersine gerekli suyun atılmasına neden olur. Vücudumuz sürekli su kaybeder, bu suyu yerine koymamız gerekir.

4.‘Düşük kalorili’ veya ‘light besin’ diyerek yenilen miktarı abartmak: Ürünün üzerinde ‘düşük kalorili’, ‘az yağlı’ veya ‘light’ yazıyor olması hiç kalori içermediği anlamına gelmez. Enerjisi düşürülmüş ya da enerjisi daha az bir besindir ama enerjisi yok değildir. Enerjisi diğer bisküvilere göre yüzde 30 azaltılmış 6-8  adet diyet bisküvi yediğinizde 3-4 adet diyet olmayan üründeki kaloriyi alırsınız.

5.Değiştirilen ölçüler: Diyette en sık yapılan hatalardan biri de miktarlar konusunda kendinizi kandırmaktır. Diyetisyenin verdiği, 1 dilim karpuz 3-4 parmak kalınlığındadır. 6-7 kaşık ölçüsü çorba kaşığıyladır, servis kaşığı değil. Günde 2 kahve içebilirsin derken kremalı ve şuruplu kahveleri kast etmiyordur. Miktarlarda kendinizi aldatırsanız diyetinizin sonu hüsran olur.    

6.İkramlar konusunda hassas olun: “Öğlen yemeğinden sonra iş yerinde doğum günü kutlaması vardı ince bir dilim pasta yedim, akşam çocuğum dondurma yiyordu, sadece 1 kaşık aldım” demeyin. Gözünüze az gelen bu miktarların toplamı gün sonunda aldığınız kaloriyi artırır.     

7.“Bugün değil yarın, yarın değil öbür gün yürürüm”: Oturduğunuz yerden kilo vermek bir hayal! Hareket etmek, yaktığınız kaloriyi artırır ve zayıflarken kas kütlesinin korunmasına yardım eder. Aldığınız kaloriyi azaltmanın dışında mutlaka yaktığınız enerjiyi artırın. Bunun da tek yolu hareket etmektir. Üşenmeyin; yürüyün, dans edin, yüzün ve merdivenleri tercih edin, ama mutlaka hareket edin.    

8.‘Bağırsaklarım fazla çalışırsa daha fazla kilo veriririm’: Bağırsaklarınızın düzenli çalışması önemlidir ancak gereğinden fazla çalışması değil normal olarak çalışması gerekir. Sıvı kaybettiğiniz için bağırsaklarınızın fazla çalışması geçici kilo kaybına neden olur.

9.Diyet yaparken kulaklarınızı sadece doğru bilgiye açın: Diyet yapıyorsanız illa çevrenizden müdahale olur. “Sen neden bu çayı içmiyorsun, diyette karpuz yenir mi onun enerjisi çok, sabah sabah ekmek mi yiyorsun hayatta kilo veremezsin.” Maalesef beslenmeyle ilgili olsun veya olmasın herkesin söyleyecek bir lafı vardır. Ancak beslenme bir bilimdir ve kişiye özeldir. Beslenmeyle ilgili doğru kaynaktan bilgi alın ve kulaklarınızı yanlış bilgiye kapatın.    

10.Öğün saatleri planlamanız yaşamınıza uygun olmalıdır: Beslenmeniz size özeldir, saatleriniz hayatınıza uygun olmalıdır. Saat 18.00’den sonra yemek yemeyip 21.00’de açlıkla baş etmeye çalışmak sağlıklı bir yöntem değildir. Akşam yemeği yatma saatinize göre düzenlenebilir. Geç yatıyorsanız geç bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,714 µs