En Sıcak Konular

Yazın aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının

8 Ağustos 2014 10:56 tsi
Yazın aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının Terlemenin insan vücudunda ısıyı dengeleme gibi önemli bir görevi bulunuyor. Ancak terlemenin fazla olduğu durumlarda, kişi özellikle sosyal hayatında olumsuzluklarla karşılaşabiliyor.

Aşırı baharatlı, acı yiyecekler ile soğan ve sarımsak gibi yiyecekler terlemeyi daha çok artırabiliyor.

Yaz sı­cak­la­rı­nın ta­van yap­tı­ğı bu gün­ler­de, ha­va­nın da et­ki­siy­le ki­şi­ler­de aşı­rı ter­le­me­ler or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor. Ter­le­me­nin ayak ve kol­tuk al­tın­da ol­du­ğu du­rum­lar­da, kö­tü ko­ku­lar da or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor ve bu du­rum sos­yal ya­şan­tı­yı ka­bu­sa çe­vi­re­bi­li­yor.

 Öze­lik­le top­lu ta­şı­ma araç­la­rın­da ya­zın sık­lık­la kar­şı­laş­tı­ğı­mız aşı­rı ter­le­me ve kö­tü ko­ku­lar; iş ha­ya­tın­da, okul­da ve hat­ta ai­le ya­şan­tı­la­rın­da ra­hat­sız­lık ve­ri­ci bo­yut­la­ra da ula­şa­bi­li­yor.

Em­sey Hos­pi­ta­l’­dan Al­go­lo­ji Uz­ma­nı Prof. Dr. Al­go­lo­ji Uz­ma­nı Prof. Dr. Nu­ret­tin Lü­le­ci­’ye gö­re, duy­gu­sal ve­ya fiz­yo­lo­jik pek çok ne­de­ne bağ­lı ola­rak ge­li­şe­bi­len ter­le­me, özel­lik­le de işi do­la­yı­sıy­la to­ka­laş­mak zo­run­da ka­lan ki­şi­le­rin, cid­di so­run­lar ya­şa­ma­la­rı­na ne­den ola­bi­li­yor.

Bu so­run­lar ter­le­ti­yor

Ter­le­me, ani duy­gu de­ği­şim­le­ri gi­bi duy­gu­sal ne­den­ler­le or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor­sa da, ço­ğun­luk­la fiz­yo­lo­jik ba­zı so­run­la­ra işa­ret edi­yor. Prof. Dr. Lü­le­ci, ko­nuy­la il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni şu şe­kil­de pay­la­şı­yor:

“Ter­le­me, gün­düz­le­ri de gö­rü­le­bi­len bir so­run ol­du­ğu gi­bi, al­dı­ğı­mız şi­ka­yet­ler ise ço­ğun­luk­la ge­ce ter­le­me­le­riy­le il­gi­li­dir. Di­ya­bet, hor­mo­nal bo­zuk­luk­lar ve di­ğer sis­te­mik has­ta­lık­lar­da da bu tür ter­le­me­ler ola­bil­mek­te­dir.

Ge­ce ter­le­me­le­ri; uy­ku ap­ne­si, me­no­poz ve an­dro­poz ile bir­lik­te gö­rü­le­bil­di­ği gi­bi, al­ko­lik­ler­de ve güç­lü ağ­rı ke­si­ci ilaç kul­la­nan­lar­da da gö­rü­le­bil­mek­te­dir.”

Yoğun stres de tetikler

Ter­le­me­nin gün­düz­le­ri sık­lık­la ger­çek­le­şen kıs­mı ise; ço­ğun­luk­la ba­ha­rat­lı yi­ye­cek tü­ke­ti­mi, sü­rek­li sı­cak içe­cek­ler iç­mek, (fı­rın ça­lı­şan­la­rı gi­bi) yo­ğun sı­cak­lık içe­ren alan­lar­da bu­lun­ma zo­run­lu­lu­ğu, şiş­man­lık, yo­ğun stre­se ma­ruz kal­mak ve si­ga­ra iç­mek gi­bi ne­den­ler­le or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor.

Tedavide radyo frekans ve ozon terapi etkili

“A­yak ter­le­me­le­rin­de; bel­de yer alan, ayak­la­rı­mı­zın da­mar ve si­nir­le­ri­ni kon­trol eden mer­kez­le­re, rad­yo fre­kans ci­ha­zı uya­rı­la­rı ve­rip, doğ­ru­la­ma ya­pı­yo­ru­z” di­yen Prof. Lü­le­ci şöy­le de­vam et­ti: ”E­ğer doğ­ru yer­dey­sek, bu yön­tem­le aşı­rı ter­le­me­ye ne­den olan si­nir­le­ri dev­re dı­şı bı­ra­kı­yo­ruz ve has­ta­lar bu prob­lem­den kur­tul­muş olu­yor­lar. Bu uy­gu­la­ma­lar, de­ne­yim is­te­yen iş­lem­ler­dir ve ge­nel­lik­le, Tür­ki­ye­’de ağ­rı kli­nik­le­rin­de ya­pı­lır. El ter­le­me­le­rin­de de rad­yo fre­kans uy­gu­la­ma­la­rı söz ko­nu­su­dur.

Metabolik araştırma gerekir

Ge­ce ter­le­me­le­ri için, me­ta­bo­lik araş­tır­ma­lar ya­pıl­ma­sın­da fay­da var­dır. Ör­ne­ğin; di­ya­be­tin dü­zen­len­me­si, ke­mik eri­me­si­ne bağ­lı so­run­la­rın gi­de­ril­me­si ge­ce ter­le­me­le­ri­ni azal­ta­bil­mek­te­dir. Ka­dın­lar­da me­no­poz, er­kek­ler­de an­dro­poz hal­le­rin­de bu tip ter­le­me­ler­de ar­tış gö­rü­lür. Ya­ni, ola­yın sis­te­mik bo­yu­tu­nu göz ar­dı et­me­mek ge­re­kir. Sis­te­mik ola­rak uy­gu­la­nan ozon te­ra­pi, me­ta­bo­lik den­ge­siz­lik du­rum­la­rın­da kli­nik dü­zel­me­le­re kat­kı sağ­lar.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,930 µs